vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTUcrainenii mai trec prin judeţ doar în tranzit

Ucrainenii mai trec prin judeţ doar în tranzit

Numărul refugiaţilor ucraineni cazaţi în judeţ scade de la o zi la alta. Dacă în primele două săptămâni de la izbucnirea războiului a fost înregistrat un vârf de peste 300 de refugiaţi, acum în mai sunt sub 30 de ucraineni.

Cu toate acestea, zilnic ajung în judeţ alţi zeci de refugiaţi. Cei mai mulţi sunt în tranzit pentru că majoritatea preferă să se îndrepte spre alte ţări din vestul Europei. Dar a existat şi o scurtă perioadă în care numărul refugiaţilor a crescut brusc după ce s-a aflat că ar putea primi bani de la societatea de Cruce Roşie.

Pe tot parcursul lunii iunie, prin cele două puncte de trecere a frontierei de la Rădăuţi Prut şi Stânca, au intrat în judeţ 2.296 de ucraineni. „Cei mai mulţi au trecut frontiera în postura de pasageri ai unor autocare sau microbuze, care sunt în fapt curse regulate sau ocazionale, dinspre Republica Moldova spre Cehia sau alte state din Uniunea Europeană”, a declarat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezentant al Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI).

Din acest motiv, numărul refugiaţilor care ajung în judeţ oscilează de la o zi la alta, în funcţie de evoluţia războiului, dar şi de programul curselor care circulă din Republica Moldova spre centrul sau vestul Europei. „Se poate vedea că zilele cele mai aglomerate sunt cele de miercuri, când sunt şi cele mai multe curse care pleacă din Republica Moldova spre Occident”, a adăugat Dorina Lupu.

Doar 14 refugiaţi mai beneficiază de sprijin din partea instituţiilor

Zonele din Ucraina din care provin refugiaţii nu se cunosc întrucât această informaţie nu este urmărită de autorităţi, însă există zile în care cetăţeni ucraineni trec frontiera şi spre Republica Moldova, însă reprezentanţii CJCCI Botoşani spun că cifrele înregistrate nu indică faptul că ar fi unii cetăţeni ucraineni care ar reveni la domiciliu, ci mai degrabă sunt persoane care ţin legătura între cei rămaşi în ţară şi cei plecaţi din Ucraina din cauza războiului.

Cert este că luni, la cea mai recentă analiză făcută de autorităţi, în judeţ mai erau cazaţi doar 14 refugiaţi, care beneficiau de sprijin din partea instituţiilor. Cinci dintre aceştia erau la Conceşti, 4 erau cazaţi la Mihălăşeni, iar cinci la Horodiştea.

Pe lângă aceştia, ar mai exista în judeţ alţi circa 20 de refugiaţi care ar fi cazaţi pe la diverşi botoşăneni. „Noi aflăm despre ei fie prin intermediul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie, atunci când merg să ridice ajutoare de la magazin, fie la început de lună, când cei care îi găzduiesc depun declaraţiile la primării pentru a deconta cheltuielile cu cazarea sau hrana”, a adăugat Dorina Lupu.

Sprijin financiar oferit de Crucea Roşie

Luna iunie a adus însă şi un caz mai puţin obişnuit.  Astfel, în rândul refugiaţilor a început să circule o informaţie potrivit căreia Societatea Naţională de Cruce Roşie România oferă un sprijin financiar de 110 euro de persoană celor aflaţi în situaţii deosebite, timp de trei luni, aici fiind vorba de femei cu copii, vârstnici, sau cu anumite deficienţe. Prin urmare, începând cu data de 23 iunie, numărul refugiaţilor care au ajuns în judeţ şi a celor care au rămas în Botoşani a început să crească.

Pe 23 iunie au ajuns 126 de ucraineni, pe 24 iunie 215 refugiaţi, pe 25 iunie 225, după care din 27 iunie situaţia a revenit la normal.

Ieri dimineaţă, de exemplu, autorităţile anunţau că, în ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut şi Stânca au intrat în ţară 43 de refugiaţi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.1 °
4.3 °
95 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...