spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTLucrări de mântuială pe o stradă din municipiu. O canalizare nouă a...

Lucrări de mântuială pe o stradă din municipiu. O canalizare nouă a cedat, iar o curte a fost inundată

O canalizare nouă realizată de Primăria municipiului Botoșani a cedat chiar înainte de a fi predată către Nova Apaserv. Situația s-a întâmplat pe strada Grigore Antipa din municipiu, acolo unde după fiecare ploaie torențială, apăreau gropi în carosabil.

Primăria ar fi făcut un studiu/expertiză care a stabilit că din cauza declivității zonei, dar și a prăbușirii unor tuburi din canalizarea veche, rețeaua ar trebui reabilitată și prin crearea unor noi canale de ruptură de pantă. Lucrarea a început în toamna lui 2020 și presupunea realizarea unei noi canalizări, paralelă cu cea veche.

Concomitent, întrucât canalizarea veche deversa într-un pârâu, pentru a se alinia la normele de mediu care interzic deversarea apelor uzate în cursurile naturale de apă, în investiția nouă a fost cuprinsă montarea unei stații de pompare a apelor uzate și a unui bazin de captare, apele din canalizare urmând să fie urcate, printr-o rețea nouă de canalizare, până în canalizarea din Drumul Tătarilor.

Constructorul spune că nu nu s-ar fi băgat dacă şia despre ce este vorba

Lucrările ar fi costat municipalitatea 460.000 de lei, de execuție ocupându-se societatea Instal-Con SRL. Cert este că în timpul derulării investiției nu a existat niciun panou informativ cu lucrările care se fac pentru ca cei din zonă să știe natura investiției, ce cuprind lucrările, valoarea acestora și termenul de finalizare, etc., cum este obligatoriu la orice lucrare.

Doar că situația din documente a fost diferită față de ceea ce s-a găsit în teren așa că proiectul se pare că a fost modificat. Cert este că lucrările s-au făcut, iar cel care le-a coordonat a spus la un moment dat că, dacă știa despre ce era vorba, nici nu se înscria la licitație.

Curte inundată de ape reziduale

Stația de pompare a apelor uzate a fost pusă în funcțiune, s-au făcut o serie de probe, iar din 2021 nu au mai fost probleme pe stradă. Noua rețea urma să fie predată către Nova Apaserv, iar o primă întâlnire dintre municipalitate și operatorul regional de apă și canalizare urma să aibă loc joi, pe 7 iulie.

Doar că în timpul ploilor torențiale de miercuri după-amiază rețeaua a cedat, iar ultimul canal de dinaintea stației de pompare a refulat, iar apele reziduale au inundat curtea locuinței de la imobilul cu numărul 15. Presiunea cu care a venit apa pluvială a aruncat capacul canalului, iar apele au năvălit și pe drum.

Sistemul pus în funcțiune de Primărie nu a mers

Șuvoaiele au săpat inclusiv pe lângă căminul canalului cu pricina, afectând terasamentul drumului. În plus, întregul sistem pus în funcțiune de Primărie nu a funcționat, capacitatea acestuia fiind cel mai probabil depășită de volumul mare al apelor pluviale. Așa că apele din canalizare au săpat inclusiv pe lângă stația de pompare, au dislocat o porțiune din terasamentului drumului și au început să curgă pe carosabil, până în acel pârâu din apropiere, care a fost poluat din nou.

În plus, toată zona a fost umplută cu deșeuri scoase la suprafață în timpul refulării canalizării. Această situație se înregistra și joi, când apele care ieșeau din rețeaua de canalizare se scurgeau încă pe drum.

Nimeni nu știe ce a presupus investiția”

Toate cele întâmplate au fost sesizate atât la Primăria municipiului Botoșani, cât și la operatorul de apă, la Instituția Prefectului, dar și la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, dar la 24 de ore de la refularea canalizării situația din teren nu se schimbase cu nimic.

Nimeni nu știe ce a presupus investiția și ce trebuia predat către Nova Apaserv pentru că acest canal care a refulat făcea parte din rețeaua veche. În plus, terasamentul drumului este afectat, iar apa continuă să curgă din canalizare. Pietonii trebuie să treacă prin apă, iar cei care se aventurează cu mașinile prin zonă nu știu cât de sigur mai este drumul”, a declarat un botoșănean care locuiește în zonă.

„Lucrarea este finalizată și recepționată”

Lucrarea a fost finalizată în primăvara acestui an. Săptămâna trecută s-a stabilit ca joi, 7 iulie, să se întâlnească la primărie comisiile de predare – primire a acestei investiții. “Noi am făcut canalizare și stație de epurare în vale. Lucrarea este finalizată și recepționată. Lucrarea a fost realizată în baza proiectului pus la dispoziție de Nova Apaserv, că a fost un program etapizat. Nova Apaserv s-a angajat că elaborează proiectul și noi ne-am angajat că executăm lucrările, în baza proiectului pus la dispoziție.

În mod normal, stația de epurare trebuie să preia apele uzate menajere, dar știți care e situația, orice pluvial e menajer și viceversa. La debite excepționale, la ploi torențiale, stăvilarul de la stația de epurare trebuia ridicat, pentru ca apa să se ducă direct în pârâu”, a declarat un oficial din primărie.

Inginerul șef din cadrul Nova Apaserv spună că au fost făcute lucrări doar pentru refacerea străzii, nu şi la canalizare

Gelu Matei, inginer șef în cadrul Nova Apaserv, a ajuns pe strada Grigore Antipa luni seară. Potrivit acestuia, canalizarea a cedat din cauza cantității mari de apă pluvială „Stăvilarul de la stația de epurare are rol de prag deversor, nu e culisabil. Atunci când crește nivelul, apa poate să treacă peste el, nu trebuie să fie reglat”, a explicat Gelu Matei. El a adăugat că, din cele constatate luni seară, nu sunt de făcut reparații la conducta de canalizare, ci doar lucrări de refacere a străzii.

Cât privește preluarea investiției, joi a fost o primă întâlnire a comisiilor, urmând ca primăria să înainteze operatorului documentația tehnică vizând execuția lucrărilor, hotărârea Consiliului Local vizând darea în exploatare a lucrării către Nova Apaserv. Proiectul vizând canalizarea pe strada Grigore Antipa a fost realizat de Nova Apaserv și înaintat primăriei în anul 2018.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...