sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTFC Botoşani a devenit prima echipă de fotbal din ţară care a...

FC Botoşani a devenit prima echipă de fotbal din ţară care a lansat NFT-uri (video)

FC Botoşani este prima echipă din România care a lansat un proiect NFT. Realizatorul acestuia este Iulian Jalbă. Acesta a venit special la evenimentul de duminică, direct de la Londra, unde locuiește momentan. De loc din Iași, acesta a terminat Facultatea  de Design la Londra, locuiesc în UK de peste 11 ani şi lucreză în domeniul de design.

„În realizarea NFT-ului, m-am axat pe ideea de poveste, să avem ceva în spate. O poveste care să rezoneze şi cu jucătorii şi cu echipa de fotbal, făcându-i să lupte mai mult şi să-i motiveze, să aibă rezultate mai bune, dar totodată şi cu publicul şi cu suporterii. Şi atunci am creat împreună povestea ”Heroes` Journey”, care reprezintă foarte bine identitatea şi ADN-ul echipei şi clubului FC Botoşani, şi totodată puterea şi potenţialul să ducă mai departe valorile clubului FC Botoşani fiind un plan foarte puternic nu numai local, cât şi naţional.

NFT-ul este o operă digitală, care poate să rezoneze atât cu iubitorii de fotbal, cât şi cu oamenii care nu au neapărat legătură cu fotbalul, pentru că rezonează cu traiectoria eroului. Practic este şi o poveste de viaţă, pentru că fiecare erou trece prin anumite etape de dezvoltare, cu probleme, unde este nevoit să se reinventeze şi să reînveţe anumite lucruri şi la sfârşit reuşeşte să aibă rezultate excepţionale. Se pliază foarte bine cu principiul de fotbal, pentru că fiecare jucător este un erou, dă totul pe teren, iar toţi lucrează împreună, pentru că doar împreună pot aduce rezultate clubului şi să facă suporterii mulţumiţi.

Se poate plia, însă, foarte bine şi pentru persoanele care nu sunt neapărat iubitoare de fotbal sau de alte sporturi şi aici am vrut să ne creăm o operă de artă care să fie disponibilă atât digital, cât şi printată, să fie disponibilă în anumite incinte, unde oamenii când o văd să intre într-o călătorie imaginară. Dacă reuşim să ofere un impuls, un imbold, persoanei care vizionează opera asta, atunci înseamnă că am reuşit”, a declarat Iulian Jalbă.

Ce este NFT

Un jeton nefungibil (NFT, după termenul englezesc non-fungible token) este o unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. Jetoanelor nefungibile le corespund fișiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație: fotografii, înregistrări audio, videoclipuri etc.

Deși fișierele în sine pot fi copiate, jetoanele nefungibile care le sunt asociate sunt consemnate și monitorizate în permanență în registrele blockchain din care fac parte, oferindu-le cumpărătorilor dovada dreptului de proprietate. Registrele folosite la scară largă, precum Ethereum, Bitcoin Cash, Flux etc., au fiecare câte un ansamblu de standarde ce reglementează utilizarea NFT-urilor.

Jetoanele nefungibile pot fi folosite pentru comercializarea creațiilor digitale, cum ar fi arta digitală, articolele din jocurile video și muzica. Totuși, atât fișierul ce conține creația originală, cât și orice copie a sa pot fi accesate de oricine, nu doar de proprietarul jetonului. Primele NFT-uri au apărut în 2015 în registrul blockchain Ethereum. Ulterior, pe măsură ce a crescut interesul pentru piața NFT-urilor, a crescut și numărul de tranzacții ilicite, întrucât investitorii care anterior vânduseră criptomonede la suprapreț au început să tranzacționeze NFT-uri în număr din ce în ce mai mare.

Jetoanele nefungibile apar de obicei în registrele blockchain de tip „dovada muncii”, care sunt mai puțin eficiente din punct de vedere energetic decât registrele blockchain de tip „dovada mizei”, ceea ce a atras critici cu privire la amprenta de carbon a tranzacțiilor de NFT-uri.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...