duminică, august 14, 2022
AcasăLocalÎngheţată toxică restrasă de urgenţă de pe rafturi

Îngheţată toxică restrasă de urgenţă de pe rafturi

Un lot de îngheţată a fost retras din trei hypermarketuri din cauza prezenţei oxidului de etilenă. Două dintre acestea au magazine şi în Botoşani.

Conform ANSVSA, General Mills recheamă produsele de îngheţată Häagen-Dazs Plain Vanilla (vanilie simplă) în România din cauza unei probleme de neconformitate din partea unui furnizor de extract de vanilie.

Această decizie a fost luată ca urmare a detectării unor urme de oxid de etilenă (ETO). După ce a investigat în mod proactiv această problemă pentru a determina sursa, General Mills a luat o măsură de precauţie. Anume de a retrage în mod voluntar toate loturile afectate de HäagenDazsTM din toate punctele de vânzare din România.

La nivelul judeţului Botoşani, îngheţata se regăseşte atât pe rafturile Kaufland, cât şi Carrefour, în toate punctele de vânzare.

Problemă apărută la unul dintre furnizori

Investigaţiile întreprinse de General Mills cu privire la cauza principală a acestei probleme de neconformitate au indicat că nivelurile de urme de ETO pot fi depistate la un ingredient (extract de vanilie) asigurat de către unul dintre furnizori. Nivelurile substanţei detectate depăşesc cu puţin limitele de detecţie analitică. „Având în vedere această situaţie, produsul Häagen-DazsTM Plain Vanilla – 460 ml, cu termen de valabilitate înainte de 21/05/2023, sunt rechemate imediat de pe piaţă”, se arată în anunţul ANSVSA.

Ce este oxidul de etilenă

Oxidul de etilenă este o substanţă chimica a cărei formula este C₂H₄O. La temperatura camerei, oxidul de etilena este un gaz incolor inflamabil, cu miros dulce. Este folosit pe scara larga ca sterilizant gazos, cu scopul de a steriliza echipamentele si instrumentele medicale. De asemenea, este utilizat pentru a produce alte substante chimice, inclusiv antigel.

În cantități mici, oxidul de etilenă este utilizat ca pesticid si ca sterilizant in aditivii alimentari. Scopul este de a elimina contaminarea bacteriană cu Salmonella a alimentelor.

Oxidul de etilenă este clasificat de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (European Chemicals Agency – ECHA) ca mutagen (produce modificări în structura genetică), cancerigen (cauzează cancer) și toxic pentru funcția de reproducere.

În Uniunea Europeana (UE), utilizarea oxidului de etilenă ca pesticid sau pentru dezinfectarea alimentelor nu este permisa.

Rechemare_produs_Haagen_Dazs_VANILLA_Kaufland_13.07.2022

Rechemare_produs_Haagen_Dazs_VANILLA_460ml_Carrefour_12.07.2022

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
27.7 ° C
27.7 °
27.6 °
43 %
4.1kmh
31 %
Dum
31 °
lun
30 °
mar
25 °
mie
28 °
joi
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Acum că a primit gara număr nou de inventar, dacă suntem cuminți, poate bagă și trenuri.

EDITORIAL

Dosarul penal trimis în instanță de către procurorii militari care îl are în prim plan pe fostul președinte al României și tătuc al PSD-ului,...

EPIGRAMA ZILEI

De va veni la tine rusul Purtând povestea mea amară E semn că NATO și Apusul Te-au părăsit a "n"-a oară... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...