spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTReacţie întârziată a autorităţilor în revolta de pe Siret

Reacţie întârziată a autorităţilor în revolta de pe Siret

Cazul de pe râul Siret sesizat de locuitorii comunei Cândești pare mult mai grav. Asta pentru că societatea care execută lucrări în zonă a construit și un așa-zis pod peste Siret, folosind tuburi pentru a nu bloca cursul apei.

În zonă a fost amplasat și un panou ce cuprinde o serie de mențiuni cu privire la un aviz de gospodărire a apelor, permis de exploatare, autorizație de construire, autorizație de gospodărire a apelor, o decizie de încadrare și o autorizație de mediu, obținute în perioada august – noiembrie 2021. Doar că, pe site-ul Administrației Naționale „Apele Române” nu există niciun document care să ateste autorizarea unor lucrări în zona „Terasa Lunca Zamostea 1”, așa cum se menționează pe panou, sau emiterea unor avize de gospodărire a apelor pe râul Siret, în zona comunei Cândești sau pe teritoriul județului Botoșani.

În schimb, reporterii „Monitorul” au aflat că societatea care ar executa lucrările în zonă ar fi din municipiul Dorohoi, iar în lunile mai și iunie, aceasta a câștigat mai multe contracte de furnizare a produselor gen pietriș, nisip, piatră concasată și agregate către mai multe primării din comunele aflate în zonă cum ar fi comuna Zamostea (județul Suceava), Cristinești, Suharău, Ibănești, Havârna sau Cordăreni.

Instituția Prefectului a sesizat Garda de Mediu

În ciuda sesizărilor trimise de localnicii din Cândești, reacția instituțiilor sesizate este mult întârziată. Instituția Prefectului a sesizat Garda de Mediu pentru a efectua verificări, dar nu se știe când va fi făcut acest control.

„Situația a fost sesizată la Instituția Prefectului, este în analiză și vom verifica toate aspectele semnalate. Va fi dispus un control ce va fi realizat de către comisarii de la Garda de Mediu – Comisariatul județean Botoșani”, a transmis Sorin Andronache, purtătorul de cuvânt în cadrul Instituției Prefectului. Asta pentru că în aceste zile prefectul județului, Sorin Cornilă este plecat din județ, el participând la un curs de instruire organizat sub tutela Guvernului. Singurii care au reacționat până în prezent au fost cei de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – filiala Botoșani, care au verificat dacă lucrările de pe Siret sunt în zona protejată. Cum nu exista nici o reglementare în acest sens, reprezentanții ANAP  nu au putut dispune nici o măsură.

În schimb, reporterii „Monitorul” au trimis solicitări atât la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret, cât și la Agenția de Protecție a Mediului Suceava, care, susțin unele voci, ar fi autorizat acele lucrări, dar instituțiile în cauză nu au transmis niciun răspuns. Din acest motiv, până ieri nu se cunoștea natura lucrărilor, scopul lor, perimetrul în care trebuie efectuate și durata acestora.

Norme stabilite de lege

Cert este că orice agent economic care dorește să efectueze lucrări în zona albiilor apelor curgătoare trebuie să facă un studiu de impact înainte de a obține autorizația și avizele necesare. Potrivit Legii apelor, în zonele în care albiile sunt amenajate prin lucrări de apărare, consolidare, terasamente sau alte asemenea lucrări, obligaţia de întreţinere, reparare sau refacere a unor astfel de lucrări, ca şi de întreţinere a albiilor în zona amenajată, a cuvetelor şi a malurilor revine celor care au în administrare sau în exploatare lucrările respective, în speță ABA Siret.

În plus, tăierea arborilor sau arbuştilor de pe terenurile situate în albiile majore ale cursurilor de apă, fără avizul de gospodărire a apelor, este interzisă. Totodată, dreptul de exploatare a agregatelor minerale din albiile sau malurile cursurilor de apă, lacurilor și bălţilor prin exploatări organizate se obţine în baza autorizaţiei de gospodărire a apelor. Și nu este doar atât pentru că, tot potrivit legii, exploatarea agregatelor minerale este permisă numai din rezerve omologate, cu respectarea condiţiilor de scurgere a apelor şi de asigurare a stabilităţii albiilor şi malurilor.

Sesizări depuse de localnici

Scandalul a izbucnit luni, când mai mulți localnici din comuna Cândești au trimis mai multe sesizări la instituțiile abilitate, declarându-se revoltați de faptul că în albia râului Siret au apărut mai multe utilaje ale unei firme, care exploatează pietrișul și nisipul din zonă. Sătenii au acuzat faptul că lucrările au afectat ecosistemul, dar și pânza de apă freatică, care a dus la secarea mai multor fântâni.

Oamenii arătau că mulți dintre copacii de susținere a malurilor au fost excavați și depozitați la întâmplare, iar din acest motiv au solicitat intervenția instituțiilor pentru a afla dacă lucrările sunt legale sau nu. Oamenii au sesizat prin email atât Ministerul Mediului și Administrația Națională „Apele Române”, dar și Instituția Prefectului, inclusiv Consiliul Județean. „Situația este destul de critică, nu putem vorbi de utilizarea apei potabile pentru consum, de udat plantele în grădină nici nu poate fi vorba. Poate că această exploatare ar putea aduce vreo doi lei primăriei. dar pagubele pentru locuitorii din zonă și mediu sunt imense și poate ireparabile”, a arătat Cătălin Hanceriuc, cel care a trimis sesizările în numele sătenilor.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...