sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTPedepse cu suspendare în cazul Emiliei Şercan. Jurnalista a fost ameninţată cu...

Pedepse cu suspendare în cazul Emiliei Şercan. Jurnalista a fost ameninţată cu moartea

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat astăzi decizia finală în dosarul în care jurnalista de investigație Emilia Șercan a fost amenințată cu moartea de către foștii șefi ai Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București. Magistrații au menținut sentințele de 3 ani cu suspendare pentru Adrian Iacob (fostul rector) și Mihail Marcoci (fostul prorector). Cei doi vor trebui să-i plătească victimei daune morale în valoare de 80.000 de lei.

Cu această ocazie jurnalista a publicat pe pagina sa de facebook şi mesajul de ameninţare pe care l-a primit pe 15 aprilie 2019.

„Am spus că în ziua în care se va pronunța sentința definitivă în dosarul amenințării mele cu moartea din 2019, amenințare primită după ce am scris despre plagiatul rectorului de atunci de la Academia de Poliție, dar și despre impostura generalizată din acea instituție, voi face public conținutul mesajului primit pe 15 aprilie 2019.

A venit acea zi, așa că puteți citi mesajul în captura de ecran de mai jos. Cei care m-au amenințat au primit o pedeapsa definitivă de trei ani de închisoare cu suspendare, o nimica toată, taman încurajator pentru oricine să organizeze kompromaturi sau să amenințe cu moartea și alți ziariști”, a scris Emilia Şercan.

Ameninţări după publicarea unor materiale cu privire la teze de doctorat plagiate

Jurnalista Emilia Șercan a fost amenințată la sfârșitul lunii martie 2019, perioadă în care scria despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliție. Cinci luni mai târziu, cei doi bărbați au fost trimiși în judecată de către DNA.

La acea vreme, Direcția explica într-un comunicat de presă: ”La sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpații Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail, în calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție <<Alexandru Ioan Cuza>>, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională”.

Drepturi interzise pentru trei ani

Joi, chestorul de poliție Adrian Iacob și comisarul-șef Mihail Petrică Marcoci, ambii angajați ai Poliției Române în acest moment, au fost condamnați definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul amenințării mele cu moartea din 2019.

Suplimentar, celor doi li se interzice, cu titlu de pedeapsă complementară, următoarele drepturi pentru o perioadă de trei ani:

a) dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice;
b) dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
g) dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii;
k) dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Mai simplu spus, cei doi nu vor mai putea fi ofițeri de poliție și nici cadre didactice universitare.

Cei doi trebuie să urmeze unul sau mai multe programe de reintegrare social derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate.

Cei doi vor presta și 120 de zile de muncă la una dintre următoarele instituții: Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București sau Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...