sâmbătă, august 20, 2022
AcasăLocalUltra Norvegia Race, o nouă provocare pentru Iulian Rotariu. Cursă non-stop prin...

Ultra Norvegia Race, o nouă provocare pentru Iulian Rotariu. Cursă non-stop prin Alpii Norvegieni

Iulian Rotariu se află în fața unei noi provocări. După aproape două luni de la terminarea cursei din deșertul Namibia, unde alergat 520 de kilometri în nouă etape, la temperaturi de plus 50 de grade, pompierul botoșănean dorește să-și depășească limitele în Alpii Norvegieni.

În perioada 22 – 24 iulie, Iulian Rotariu va reprezenta România la ultramaratonul Ultra Norvegia Race. Chiar dacă va fi penalizat încă de la start cu două ore pentru că nu are coechipier, Iulian este hotărât să ia startul competiției și să-și termine cursa.

Alături de alți 17 dintre cei mai puternici ultramaratoniști din lume, înscriși în competiție, are de alergat între 140 și 170 de kilometri, într-o singură etapă, cursa fiind organizată de Canal Aventure. Cursa va fi non-stop și constă în traversarea a două lanțuri muntoase din Alpii Lyngen, a trei râuri de munte cu apa până la piept și a unor porțiuni cu zapadă, la o altitudine de peste 2000 de metri. Variația de temperatură va fi de peste 30 de grade Celsius. La fel ca și celelalte ultramaratoane, această cursă va fi tot una autosusţinută, participanții urmând să-şi poarte echipamentul şi hrana într-un rucsac.

Cinci din șase curse câștigate de Iulian Rotariu

În vârstă de 46 ani, Iulian a participat și a câștigat toate cele cinci din cele șase curse extreme organizate în Australia (522 km – șapte etape), Mozambic (220 km – cinci etape), Vietnam (160 km în patru etape), Bolivia (220 km – în șase etape), Laponia Finlandeză (237 kilometri în 48 de ore de alergare non-stop) și Namibia (520 kilometri în 48 de ore în nouă etape). Nu numai că a reuşit să se claseze pe locul I, dar și să stabilească, de două ori (Australia și Bolivia) un record al întrecerilor.

Subofiţer operativ în cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, plutonier adjutant Iulian Rotariu a participat la mai multe competiţii de anduranţă. El s-a făcut remarcat după ce în iunie 2016 a reuşit să se claseze pe locul I la categoria lui de vârstă la „Gobi March” desfăşurat în China. Patru luni mai târziu el a egalat performanţa la ultramaratonul „Atacama Crossing”, desfăşurat în Chile.

În mai 2017 el a participat şi la „Sahara Race” organizat în Namibia, unde s-a clasat din nou pe locul I la categoria lui de vârstă şi locul IV la general, situaţia repetându-se în noiembrie 2017, când a participat la „Roving Race” derulat în Patagonia, Argentina. În decembrie 2018, Iulian Rotariu s-a clasat al doilea în „The Last Deserts” Antarctica.

Pasiune descoperită în urmă cu 12 ani

Fără să fie sportiv de performanţă şi fără să fie legitimat la vreun club, Iulian Rotariu a început să alerge în urmă cu aproape 12 ani, când a ajuns la spital cu fiul său şi, pentru a-şi consuma stresul, a început să alerge în jurul spitalului. Ulterior, el a început să participe la concursurile organizate de Ministerul Afacerilor Interne, reprezentând Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoşani.

După numai câteva curse, reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism l-au rugat să-i reprezinte în competiţii, iar din acel moment a început să participe la cursele internaţionale, încercând să dovedească tuturor că limitele pot fi depăşite. Și de această dată, Iulian va alerga în scop caritabil, încercând să sprijine în acest mod activitatea Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism Botoşani.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
25 ° C
25.6 °
23.3 °
61 %
1.8kmh
52 %
vin
25 °
sâm
31 °
Dum
33 °
lun
33 °
mar
34 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În sfârșit, bucureștenii se simt ca acasă la noi în oraș.

EDITORIAL

„Și eu cred într-o Românie normală!” – așa scria pe ușa cabinetului parlamentar din Săveni al senatorului PSD Lucian Trufin. O deviză care ar...

GÂNDUL ZILEI

Prima preocupare a unui om inteligent atunci când întâlneşte un adversar puternic nu trebuie să fie dorinţa de a-l învinge ci de a-i folosi...

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...