sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTMunicipalitatea caută constructor pentru realizarea unui traseu cultural pietonal

Municipalitatea caută constructor pentru realizarea unui traseu cultural pietonal

Municipalitatea botoșăneană a demarat licitația vizând realizarea unui traseu pietonal cultural “Mihai Eminescu”, în cadrul proiectului “Eminescu: o cultură – o rută în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți”.

Anunțul a fost postat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pe 13 iulie 2022. Valoarea estimată a acestui contract este de 2.083.204,39 lei fără TVA, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 2 august, ora 15:00.

Acest traseu cultural va începe din Centrul Istoric și va continua cu obiectivele relevante de la nivelul municipiului Botoșani: Centrul Național de Informare Turistică, Aleea Cafenelelor, Restaurantul Ciocârlia, Biserica Uspenia, Locul nașterii poetului Mihai Eminescu –  Casa Sommer, Clădirea Primăriei Botoșani, Teatrul “Mihai Eminescu”, Parcul “Mihai Eminescu” și Colegiul National “Mihai Eminescu”.

Contractul prevede următoarele tipuri de lucrări de infrastructură: lucrări de amplasare mobilier:100 de plăci de piatră naturală inscripționate cu versuri eminesciene, ce vor fi amplasate pe traseul turistic; 10 totem-uri de semnalizare a obiectivelor turistice de pe traseu; 3 totem-uri digitale de exterior; un set de litere volumetrice luminoase ce vor fi amplasate în Piata 1 Decembrie, 7 totem-uri pe structură metalică pentru semnalizarea aleilor principale în Parcul “Mihai Eminescu”. Totodată, sunt prevăzute lucrări de extindere, consolidare, reabilitare, amenajare  a două foișoare din Parcul „Mihai Eminescu”, amenajarea unui centru de conferinte multimedia „Mihai Eminescu”, cu dotări de ultimă generație și picturi 3D.

Finanțare europeană de peste 1,4 milioane de euro

Proiectul „Eminescu: o cultură  – o rută în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți” este derulat de municipalitatea botoșăneană, în colaborare cu municipalitatea din Bălți – Republica Moldova.

Bugetul proiectului are o valoare totală eligibilă de 1.620.625, 26 de euro, din care finanţarea nerambursabilă este de 1.458.562,73 de euro. Municipiului Botoşani îi revine suma de 730.880,22 de euro, din care finanţare nerambursabilă 657.792,19 de euro. Contribuţia proprie a municipalităţii botoşănene este de 73.088,03 de euro, plus 1.620,24 de euro cheltuieli neeligibile.

Promotori ai valorilor eminesciene

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea până în 2025 a atractivităţii turistice a două municipii din zona transfrontalieră România – Republica Moldova, cu un nou traseu cultural comun, ce creează o imagine turistică unică şi diferenţiază regiunile ţintă ca promotori ai valorilor eminesciene unice şi milenare: artă, personalităţi, evenimente culturale locale, punând în valoare moştenirea culturală comună româno – moldovenească.

Pe parcursul a 24 de luni va fi dezvoltată infrastructura turistică, cu un nou traseu turistic cultural transfrontalier ce sporeşte vizibilitatea turistică a diversităţii comune a artei lui Eminescu şi moştenirea sa culturală. Pe parcursul a 12 luni se va urmări creşterea capacităţii a 30 de operatori turistici, furnizori de servicii, ONG-uri în domeniul turismului, a două administraţii publice locale şi a două instituţii publice în domeniul educaţiei şi culturii din Botoşani şi Bălţi în definirea, dezvoltarea şi promovarea unui produs turistic cultural comun care păstrează şi valorifică moştenirea culturală comună a artei eminesciene. Totodată, proiectul urmăreşte punerea în valoare a valorilor comune şi a moştenirii eminesciene de către tânăra generaţie de pe ambele părţi ale râului Prut prin studierea şi cercetarea operei clasice a lui Mihai Eminescu şi organizarea de evenimente culturale şi educaţionale în municipiile Botoşani şi Bălţi.

În paralel cu lucrările de infrastructură, vor fi derulate la Botoşani activităţi precum: crearea unei expoziţii transfrontaliere permanente la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Botoşani, implementarea unui calendar de evenimente tematice culturale transfrontaliere, elaborarea unei strategii de promovare turistică a Municipiului Botoşani, inclusiv promovarea traseului turistic transfrontalier eminescian, organizarea unei vizite de studiu, a unui summit turistic şi a unui concurs online de desene bazat pe opera poetului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...