vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTAtac asupra turiștilor din „Mocănița” terminat cu o condamnare

Atac asupra turiștilor din „Mocănița” terminat cu o condamnare

Individul care le-a vandalizat mașinile unor turiști din Botoșani, care intenționau să meargă cu Mocănița de la Moldovița, din județul Suceava, a fost condamnat la doi ani și trei luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Acuzat de distrugere și semnalizare falsă, bărbatul, Vasilică Tcaciuc va fi supus unui termen de supraveghere de trei ani, timp în care va trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de judecători. În plus, el va trebui să-i plătească daune de 1.000 de lei unui turist și să achite cheltuielile de judecată. Sentința definitivă a fost pronunțată vineri, pe 22 iulie a.c..

Scandal petrecut în 2019

Scandalul de proporții a avut loc pe 17 iunie 2019, când între Vasilică Tcaciuc și mecanicul trenului „Mocănița” a reizbucnit o situație conflictuală mai veche datorată unor neînţelegeri privind unele spaţii comerciale aflate în vecinătatea Gării Moldoviţa. Când garnitura de tren revenea din localitatea Argel către localitatea Moldoviţa, mecanicul de locomotivă a observat lângă calea ferată, parcat în perimetrul acesteia, un autoturism Ford Galaxy şi, întrucât trenul nu putea să îşi continue deplasarea datorită autoturismului, mecanicul a frânat, iar în urma unui schimb de replici, Vasilică Tcaciuc a început să profereze tot felul de expresii injuriase, scena scandalizându-i pe turiștii din tren.

Ulterior, suceveanul s-a deplasat în zona kilometrului 7, unde a blocat din nou linia de tren, scenele repetându-se. Mai mulţi turişti au coborât din vagoane şi între individul băut şi violent şi călătorii din tren s-au schimbat câteva replici şi lovituri, turiştii solicitând intervenţia poliţiei prin intermediul unui apel la 112. Când într-n final trenul a plecat, la kilometrul 4, pe calea ferată au fost găsiți mai mulți bolovani.

Între timp, Vasilică Tcaciuc a plecat acasă, a lăsat mașina și a luat o bicicletă cu care a plecat până în Gara Moldovița, unde, înarmat cu un cuțit, a spart anvelopele la mai multe autoturisme care aparțineau turiștilor aflați în tren. După ce a vandalizat mașinile, individul a aruncat cuțitul și a dispărut. Printre cei păgubiţi s-au aflat mai multe persoane din Botoşani, Galaţi, Iaşi şi Bucureşti, cinci dintre acestea formulând plângere la poliţie.

„Nimeni, dar nimeni nu ne-a dat importanţă”

Turiştii s-au declarat scandalizaţi de cele întâmplate şi au acuzat lipsa totală de reacţie a celor responsabili cu siguranţa oamenilor. Printre cei care au reacţionat s-a aflat şi botoşăneanca Diana D., care s-a declarat nemulţumită de modul în care au tratat autorităţile incidentul violent.

„Nimeni, dar nimeni nu ne-a dat importanţă. Mecanicul de locomotivă a revenit cu un Mercedes 4 ori 4, ostentativ pentru oamenii care nu aveau cu ce pleca de acolo. Ne-a spus că nu are ce să facă. Nici el, şi nici patronul austriac. Şoferii şi-au schimbat roţile în ploaie, au încercat să discute cu unul şi cu altul şi, în cele din urmă, au plecat, pentru că nu poţi sta prea mult într-un loc în care nu eşti dorit“, a scris atunci pe Facebook Diana D., una dintre victimele atacului cu pietre.

Vasilică Tcaciuc a negat acuzațiile

Inițial, Vasilică Tcaciuc a respins toate acuzațiile, însă anchetatorii au ridicat mai multe imagini surprinse de camere de supraveghere în care se vede limpede și clar cum a acționat bărbatul. Ba mai mult, au existat și câțiva martori oculari care l-au văzut în „acțiune”, dar nu au avut curajul să intervină de frica unor răzbunări.

A urmat procesul, iar în ianuarie 2022 suceveanul a fost condamnat în primă instanță de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. Hotărârea a fost atacată însă cu apel, așa se face că decizia definitivă a fost pronunțată abia vineri, de Curtea de Apel Suceava, care a menținut hotărârea instanței de fond. Prin urmare, în ciuda celor întâmplate, bărbatul a scăpat de pușcărie, beneficiind de clemența magistraților.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4 ° C
4.6 °
1.6 °
80 %
1.8kmh
67 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...