spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTFărădelegi comise în familie. Țintele - un taximetrist, utilajul unei primării și...

Fărădelegi comise în familie. Țintele – un taximetrist, utilajul unei primării și o mașină incendiată

Un individ care a jefuit un taximetrist și a fost prins de polițiști cu focuri de armă a fost încarcerat în Penitenciarul Botoșani. „La data de 22 iulie 2022, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.7 Darabani au identificat un bărbat de 33 de ani, din comuna Suharău, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, de către Judecătoria Dorohoi.

Acesta a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie calificată și furt calificat. Bărbatul a fost preluat de către polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale în vederea încarcerării în Penitenciarul Botoșani”, a precizat subinspectorul de poliție Cosmin Horobeț, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Botoșani.

Şofer atacat de client

Jaful care l-a trimis în spatele gratiilor a avut loc în seara zilei de 9 noiembrie 2021, când Marius Valentin Fieraru, de 33 de ani, originar din județul Constanța, dar aciuat de ceva vreme în județ, l-a abordat în municipiul Dorohoi pe Vasile C., de 63 de ani, taximetrist particular, solicitându-i să-l ducă până în comuna Suharău.

La finalul cursei, în loc să achite transportul, în valoare de 60 de lei, individul l-a atacat pe șofer. I-a indicat un loc unde să oprească, după care l-a lovit cu o șurubelniță. Încercând să scape, taximetristul a coborât din mașină, dar atunci individul l-a lovit cu picioarele. „Eu pe moment nici nu mi-am dat seama că m-a lovit cu şurubelniţa. Până nu am văzut că vine a doua oară mâna spre mine cu ceva, atunci i-am prins mâna şi m-am apărat cât am putut. Am ieşit din maşină, iar el a pornit maşina şi a plecat cu ea”, a povestit ulterior taximetristul.

Maşină izbită într-un mal de pământ

După atac, Marius Valentin Fieraru a întors mașina și a plecat spre Smârdan, însă taximetristul a reușit să alerteze forțele de ordine, iar tâlharul a fost dat imediat în consemn. Pe traseu, atacatorul s-a intersectat cu un echipaj de poliţie, care se afla într-o altă misiune, și a fost somat să se oprească.

Individul a ignorat semnalele echipajului de poliție și a continuat goana pe un drum comunal, unde, în încercarea de a evita o căruță, a ajuns cu mașina într-un canal. „Poliţiştii veneau din urma lui şi îi spuneau să oprească. În curbă era o căruţă. Căruţaşul a căzut în şanţ, întrucât calul s-a speriat, după care taxiul s-a izbi într-un mal de pământ, iar cel de la volan a fugit pe jos”, a spus unul dintre martori.

Urmărire cu focuri de armă 

Zece focuri de armă au tras polițiștii, însă tâlharul a continuat să alerge, încercând să scape. A urmat o operațiune de proporții, suspectul fiind capturat de polițiști în timp ce încerca să se ascundă într-o casă părăsită dintr-o localitate învecinată.

Avea la el două telefoane ale taximetristului şi 270 de lei, încasările de peste zi ale acestuia. Reținut pentru cercetări, Marius Valentin Fieraru a fost fost pus sub acuzare, iar investigațiile aveau să arate că individul mai avea la activ și alte fapte.

Şir de furturi la activ

Ulterior, însă, anchetatorii aveau să afle că fugarul, împreună cu concubina lui, Cristina Mădălina Hapenciuc, dar și cu fratele acesteia din urmă, Florin Adrian Ștefănescu, erau implicați și în alte fapte.

Astfel, în noaptea de 13 spre 14 octombrie 2021, în baza unei înțelegeri prealabile, Marius Valentin Fieraru și concubina lui au furat 100 de litri de motorină dintr-un autogreder al Primăriei Suharău, iar a doua zi au vândut mare parte din cantitate unui localnic.

Isprava a fost repetată în noaptea de 18 spre 19 octombrie 2021, când cei doi au dat un nou atac. Tânăra a rămas în mașină pentru a asigura zona, în timp ce Marius Valentin Fieraru a furat din nou din autogrederul primăriei 80 de litri de motorină, scenele fiind filmate de camerele de supraveghere.

Maşină furată din curte

Tot în aceeași noapte, la „pontul” dat de fratele concubinei, care a susținut că „știe o mașină veche care are catalizator”, au trecut la fapte, imediat după al doilea furt de la utilajul primăriei.

Au ajuns în apropierea locuinței din comuna George Enescu, unde era mașina cu pricina și, în timp ce doi dintre ei stăteau de pază, Fieraru a coborât și a intrat în curte cu intenția de a sustrage catalizatorul de la autoturismul Opel Vectra. Doar că a observat că mașina nu era încuiată, așa că a decis să o fure cu totul. A împins ușor mașina în drum, a urcat la volan a pornit autoturismul cu cheia găsită în buzunarul portierei. Pe traseu, ei au convenit să vândă autoturismul sustras la un centru de colectare fier vechi.

L-au apelat telefonic pe administratorul firmei, care le-a oferit 700 lei pentru autoturism, cu condiția să îi fie prezentate documentele de înmatriculare. Cum nu aveau documentele, cei trei au decis să scape de autoturism.

Au mers până la marginea localității, lângă un lan de porumb, unde au golit mașina. Au luat acumulatorul, roata de rezervă, cricul, radio-casetofonul, pompa pentru pneuri, după care, folosind o cârpă găsită în Opel, au încercat să incendieze scaunele și bancheta autoturismului, ca nu cumva să fie găsite amprentele. Într-un final, ei au abandonat mașina furată și au împărțit bunurile sustrase.

Condamnări la închisoare

Dovediți de anchetatori cu probele adunate în timpul cercetărilor, cei trei au fost trimiși în judecată. Găsit vinovat și de judecători, Marius Valentin Fieraru a fost condamnat la închisoare cu executare, fiind obligat să-i achite taximetristului jefuit daune materiale și morale în valoare de 10.000 de lei, dar și 8.000 de lei daune morale și materiale față de cel căruia i-a furat mașina, plus 1.160 de lei daune materiale față de Primăria Suharău pentru furtul de carburanți.

La rândul lor, concubina și fratele ei, Cristina – Mihaela Hapenciuc și Florin – Adrian Ștefănescu, au fost condamnați la câte doi ani și șase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, sub supraveghere, pentru complicitate la furt. Sentința definitivă a fost pronunțată vineri, pe 22 iulie a.c., când Marius Valentin Fieraru a fost ridicat de polițiști și încarcerat.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...