marți, august 9, 2022
AcasăLocalPatriarhul Teoctist va fi comemorat în satul natal

Patriarhul Teoctist va fi comemorat în satul natal

Sâmbătă, 30 iulie, Patriarhul Teoctist va fi comemorat în satul natal, la 15 ani de la urcarea la Ceruri. Astfel, de la ora 7:30, la Casa Memorială “Teoctist Patriarhul”, din satul Tocileni – Stăuceni, vor fi oficiate Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a Patriarhului Teoctist. Slujbele vor fi oficiate de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Cozmin Epuraş, primarul comunei Stăuceni, a declarat că pentru autorităţile locale, dar şi pentru săteni, este o datorie de onoare să-l omagieze pe Patriarhul Teoctist, “cea mare personalitate a comunei şi una dintre cele mai mari ale judeţului şi ţării”.

Potrivit edilului, Casa Memorială ”Teoctist Patriarhul“ este un proiect de suflet. Sfinţită de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în anul 2014, Casa Memorială este deschisă pentru vizitatori şi este inclusă în circuitul de turism ecumenic.

Părintele Patriarh Teoctist, pe numele de mirean Teodor Arăpaşu, s-a născut pe 17 februarie 1915, în satul Tocileni – comuna Stăuceni. În anul 1928 a intrat ca frate la Schitul Sihăstria Voronei, fiind tuns în monahism pe 6 august 1935, la Mănăstirea Bistrița. Între anii 1940 – 1945 a urmat Facultatea de Teologie din București. Pe 25 septembrie 1977 a  fost ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei.

La 9 noiembrie 1986, în urma votului Colegiului Electoral Bisericesc, a fost ales ca Arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Patriarhul Teoctist a fost întronizat la 16 noiembrie 1986 în Catedrala Patriarhală din București de către mitropoliții țării, Antonie al Transilvaniei, Nestor al Olteniei și Nicolae al Banatului, în prezența membrilor Sfântului Sinod, a patriarhilor Ierusalimului și Bulgariei, a reprezentanților tuturor Bisericilor Ortodoxe, Bisericii Romano-Catolice, Bisericilor Protestante și a reprezentanților forurilor de Stat. Patriarhul Teoctist a trecut la cele veșnice pe 30 iulie 2007.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.4 ° C
20.6 °
18.9 °
78 %
3.9kmh
99 %
mar
20 °
mie
18 °
joi
26 °
vin
30 °
sâm
30 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Măcar pe Arafat au reușit să îl decontamineze.

EDITORIAL

Mai e ceva timp până la următorul set de alegeri - și încă ce alegeri; că va fi set complet - astfel că pentru...

EPIGRAMA ZILEI

La mijloc de codru des Toate păsările ies Deci acolo mergi bădică De vrei să vezi păsărică... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...