sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTConflict violent între meseriași. Fierar condamnat pentru tentativă de omor cu ciocanul

Conflict violent între meseriași. Fierar condamnat pentru tentativă de omor cu ciocanul

Un bărbat din comuna Curtești, care și-a lovit consăteanul cu ciocanul în cap, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor. Sentința definitivă a venit luni, pe 25 iulie a.c. din partea Curții de Apel Suceava, după ce Petrea Avădanei, în vârstă de 48 de ani, fusese condamnat în primă instanță de Tribunalul Botoșani la o pedeapsă de 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Diferența dintre cele două condamnări a survenit pe fondul diferențelor de optică privind încadrarea juridică a faptei. Astfel, în primă instanță magistrații de la Tribunalul Botoșani au considerat că ar fi vorba de o agresiune în formă simplă – loviri și alte violențe – în timp ce la Curtea de Apel judecătorii au considerat că este vorba de o tentativă de omor, variantă avansată de procurori încă din timpul anchetei.

Scene violente petrecute în 2020

Scenele violente au avut loc pe 23 noiembrie 2020, după Dan Jitariu, un bărbat din Curtești, a muncit la un localnic și a primit ca răsplată și 500 mililitri de țuică de casă cu care s-a dus la un consătean, unde intenționa să mănânce și să bea țuica. În timp ce ajuta gaza să curețe niște sfeclă roșie, acolo a apărut și Petrea Avădanei, care venise să-i înapoieze o seceră gazdei. Bărbatul avea o sacoșă cu scule printre care și un ciocan, întrucât venea de la potcovit cai, fiind fierar de meserie.

Conflict la beție

După ce s-au cinstit toți din țuica, Jitariu și Avădanei au început să discute despre întâmplări petrecute în tinerețea lor, discuțiile degenerând într-o dispută. În aceste împrejurări, Avădanei a luat un lemn de la sobă și l-a lovit cu acesta peste mână pe Dan Jitariu, care a ripostat cu cuțitul de mici dimensiuni cu care a curățat legumele. Cei doi s-au luat până la urmă la bătaie, Dan Jitariu lovindu-l de două ori cu pumnul pe adversar, în buză și în arcadă. Gazda a intervenit imediat, a luat cuțitul, dar a fost rănită și ea.

Atunci a vrut să-i scoată afară din casă pe protagoniști, dar Petrea Avădanei a scos ciocanul din sacoșă și l-a lovit cu el în cap pe Jitariu. Plin de sânge, acesta a ajuns până la urmă la spital, unde i s-au suturat rănile, iar a doua zi a revenit acasă. Medicii legiști au apreciat atunci că rănile au necesitat 9-10 zile îngrijiri medicale pentru vindecare și nu au pus în primejdie viața victimei. Tot atunci a fost examinat și Petrea Avădanei, care avea o leziune la mână de la cuțit, dar și urmele de la pumnii încasați.

Modul în care a avut loc atacul cu ciocanul, dar și zona vizată de agresor, i-au determinat pe anchetatori să aprecieze că ar fi vorba de o tentativă de omor, așa că Petrea Avădanei a fost arestat preventiv și ulterior trimis în judecată.

Declarații schimbate

Doar că, în momentul în care dosarul a ajuns în instanță, cei implicați, inclusiv martorii, și-au schimbat declarațiile date în anchetă și au încercat să mute conflictul din casă, în afara locuinței. Ba mai mult, atât victima cât și autorul au susținut că totul a fost doar o ciondăneală între amici, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, armele folosite în agresiune fiind într-un fel <<marca>> meseriilor practicate de cei doi – Dan Jitariu fiind cel care sacrifica porcii prin sat (n.r. – motiv pentru care a folosit cuțitul), iar Petrea Avădanei fierar (n.r. – el a fost cel care a atacat cu ciocanul).

„Eu îl știu pe inculpat ca un om liniștit, cuminte și nu am mai avut niciodată probleme cu el. Cred că acest incident s-a întâmplat pentru că era amețit. Nu știu dacă a mai avut probleme cu alte persoane sau nu. Inculpatul a crescut singur cei patru copii după ce soția lui a plecat în Italia și nu s-a mai întors, iar inculpatul s-a ocupat, cu ajutorul mamei sale de acești patru copii , el lucrând ca potcovar, iar mama sa vânzând la piață.

Dacă m-aș întâlni cu inculpatul acum pe stradă, nu m-aș gândi că acesta ar vrea să mă omoare, ci subliniez că acest incident a fost mai mult ca o glumă, iar din cauza consumului de alcool s-a ajuns aici”, a spus Dan Jitariu în fața instanței.

„Din acea glumă, eu atunci am luat ciocanul din plasă și l-am lovit de două ori în cap”

La rândul său, Petrea Avădanei a considerat că a fost o simplă joacă.

„În această altercație, Dan Jitariu m-a lovit accidental la mână cu un cuțit și l-a lovit și pe X.Y. de două ori. Din acea glumă, eu atunci am luat ciocanul din plasă și l-am lovit de două ori în cap, însă loviturile au fost de o intensitate mică, fără ca vreun moment să mă gândesc că aș vrea să îl omor.

Eu sunt fierar de meserie și lucrez cu ciocan de 10 kg așa încât, dacă intenția mea ar fi fost să îl omor, i-aș fi aplicat o lovitură mult mai puternică. A fost o greșeală din partea mea și îmi pare rău de ceea ce s-a întâmplat, iar eu după aceea am rămas prieten și cu persoana vătămată și cu martorul pentru că acest incident s-a produs la beție, mai mult dintr-o glumă”, a invocat Petrea Avădanei.

Prin urmare, magistrații de la Tribunal au considerat că a fost o simplă altercație și nu a existat nicidecum intenția agresorului de a suprima viața victimei. Așa se explică și pedeapsa mai blândă stabilită inițial.

Sentință contestată de procurori

Doar că versiunile spuse de cei doi în proces nu au fost susținute și de probele administrate de polițiști și procurori, care indicau clar că agresiunea ar fi avut loc în casă, nu în fața porții, un rol esențial având urmele de sânge găsite în locuință și care au avut o singură traiectorie. De altfel, conflictul a fost descris și de un tânăr care venise și el acolo în ziua cu pricina pentru a se uita la televizor și a fost martor ocular la cele petrecute. Prin urmare, procurorii au contestat sentința, iar magistrații Curții de Apel Suceava au schimbat din nou încadrarea juridică a faptei din lovire în tentativă de omor și l-au trimis pe Petrea Avădanei la pușcărie.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
0.9 ° C
4.6 °
-0 °
94 %
1.4kmh
16 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...