vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTDemersuri pentru închiderea SST-urilor din zona Rediu

Demersuri pentru închiderea SST-urilor din zona Rediu

Conducerea Primăriei Botoșani continuă demersurile vizând închiderea in situ a celor trei spații de stocare temporară a deșeurilor (SST-uri), aflate în zona Rediu. „Am depus un proiect pe fonduri europene prin care ne dorim închiderea in situ sau cu o soluție asemănătoare a acestor SST-uri. Proiectul este în evaluare la Ministerul Mediului. A trecut de prima fază și urmărim în continuare evoluția lui”, a declarat viceprimarul Bogdan Buhăianu.

Relocarea deșeurilor iese din calcul

Vechea rampă pentru depozitarea deșeurilor municipale a fost închisă în iulie 2012. Pentru depozitarea deșeurilor municipale în perioada 16 iulie 2012 – 1 septembrie 2016 (dată la care s-a deschis depozitul de la Stăuceni – n.r.) Consiliul Local a obținut autorizație pentru deschiderea a trei SST-uri, lângă vechea rampă. Autorizația de mediu pentru cele trei SST-uri a fost emisă cu obligația relocării deșeurilor la Stăuceni.

Ani la rând conducerea Primăriei Botoşani a făcut demersuri la nivel central pentru ca deşeurile din cele trei spaţii de depozitare temporară să fie lăsate acolo. Iniţiativa a plecat de la faptul că înfiinţarea acestor depozite temporare a fost impusă de întârzierea deschiderii depozitului de la Stăuceni. La toate demersurile edililor botoşăneni, conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului motiva că spaţiile de depozitare temporară de la Rediu au fost autorizate cu condiţia relocării deşeurilor la Stăuceni.

Relocarea deşeurilor a fost estimată la cinci milioane de euro, sumă imposibil de asigurat de către municipalitate. Mai mult, mutarea deşeurilor însemna un deranj foarte mare şi din punct de vedere al sănătăţii populaţiei. Un aspect important de care s-a ţinut cont este acela că deşeurile din cele trei spaţii de depozitare s-au transformat într-o mocirlă imposibil de transportat.

Depozite preluate  de la Urban Serv

În septembrie 2020, consilierii municipali au votat un proiect vizând preluarea celor trei SST-uri de la Urban Serv. „Direcția Edilitare va întreprinde toate demersurile pentru rezolvarea situațiilor neconforme înregistrate până în prezent și identificarea soluțiilor de închidere in situ a spațiilor de stocare temporară, care reprezintă varianta cea mai economică din punct de vedere tehnico financiar”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat atunci.

În ședința ordinară din aprilie 2022, consilierii municipali au aprobat  proiectul „Închidere Spaţii de Stocare Temporară neconforme în municipiul Botoşani”, acordul de parteneriat şi cheltuielile legate de acest proiect. Pentru pregătirea şi implementarea acestui proiect, municipalitatea colaborează cu Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Mediului.

Proiect de peste două milioane de euro

Valoarea totală a proiectului este de 2.500.000 de euro, respectiv 12.369.750 de lei. Municipiului Botoşani, în calitate de promotor/solicitant, îi va reveni 2.150.000 de euro, iar 350.000 de euro, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului.

Finanţarea europeană acoperă toate cheltuielile eligibile ale proiectului, cheltuielile neeligibile urmând a fi acoperite cu fonduri de la bugetul local.

Obiectivul general al proiectului este creşterea capacităţii municipiului Btooşani de a gestiona/reduce /elimina riscurile generate de substanţe periculoase şi deşeuri municipale în perioada de implementare a proiectului, respectiv până la 30 aprilie 2024.

Deşeurile vor fi îngropate

Practic, cele trei depozite de stocare temporare a deşeurilor vor fi închise, într-o singură etapă, conform Normativului de depozitare a deşeurilor. Închiderea se va realiza prin lucrări de excavare, umpluturi în corpul depozitelor, compactarea masei de deşeuri şi comasarea celor trei depozite în zona de sud a vechii rampe pentru deşeuri, închisă în vara anului 2012. Lucrările se vor efectua cu mijloace mecanizate.

Deşeurile vor fi acoperite cu un strat suport realizat din pământ, deşeuri din construcţii şi demolări, care vor avea grosimea de minim 50 de centimetri. După realizarea stratului suport se vor fora puţurile pentru biogaz şi pentru levigat. Stratul de acoperire va avea minim un metru grosime şi va fi realizat din pământ, ultimii 15 centimetri fiind pământ vegetal.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.6 ° C
10.5 °
9.4 °
55 %
2.8kmh
62 %
vin
9 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...