spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTUn fost polițist adună condamnări penale. Faptele au fost comise în timp...

Un fost polițist adună condamnări penale. Faptele au fost comise în timp ce îmbrăca uniforma statului

Fostul șef al postului de poliție din comuna Vârfu Câmpului, Romică Gorgan, a fost condamnat definitiv pentru fals material în înscrisuri oficiale. Decizia finală a venit luni, pe  25 iulie a.c., după ce Curtea de Apel Suceava i-a respins apelul ca nefondat, magistrații suceveni menținând astfel hotărârea Judecătoriei Dorohoi din decembrie 2021.

Pensionat în urmă cu mai bine de doi ani, Romică Gorgan s-a ales cu o pedeapsă de un an și două luni de închisoare, dar instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Astfel, timp de doi ani, el va trebui să respecte mai multe măsuri de supraveghere – să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa, să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

În plus, pe durata termenului de supraveghere el trebuie să urmeze unul dintre programele de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate, apreciat ca adecvat de către Serviciul de Probațiune Botoșani. Magistrații l-au obligat să presteze și o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria comunei Vârfu Câmpului sau la Primăria comunei Cândești.

Totodată, judecătorii i-au atras atenția că pe viitor conduita sa trebuie să fie una conformă normelor de conviețuire socială, precum și că în cazul în care va mai comite infracțiuni, nu va respecta măsurile de supraveghere sau nu va executa obligațiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere, se expune la posibilitatea revocării suspendării executării pedepsei sub supraveghere, cu consecința dispunerii executării pedepsei.

Procese verbale de contravenție pentru „rezultate” în activitate

Noua condamnare încasată de Romică Gorgan vine după ce acesta s-a apucat să întocmească procese verbale de contravenție în numele unei colege pentru ca aceasta să aibă „rezultate” în activitate. Totul s-a întâmplat pe 16 august 2018, în cadrul unei acțiuni polițienești pe linia prevenirii faptelor cu violență în comuna Vârfu Câmpului, când Romică Gorgan a întocmit și completat cinci procese-verbale de contravenție în numele colegei sale de patrulă, agent Elena Munteanu, inclusiv cu contrafacerea subscrierii.

În replică, și colega lui a redactat un proces-verbal de contravenție în numele șefului de post, imitând la final semnătura acestuia. În fapt, în ziua cu pricina, cei doi polițiști au fost cooptați într-un plan de acțiune pe linia prevenției și combaterii ilegalităților ce se comit pe linie de ordine publică, pe linie economică, a infracțiunilor cu violență și în domeniul circulației rutiere, întocmit la nivelul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni.

După acțiune, cei doi polițiști urmau să depună rapoarte scrise cu activitățile desfășurate și rezultatele obținute, bilanțul indicând faptul că aceștia ar fi încheiat un număr total de 13 procese-verbale de contravenție.

Imediat după începerea patrulării, șeful postului de poliție a fost apelat de o localnică, aceasta reclamând că un vecin i-a blocat calea de acces spre domiciliu, proferând injurii și făcând gesturi obscene. Polițiștii au ajuns acolo și, cât timp Elena Munteanu a făcut audierile, șeful de post i-a întocmit vecinului recalcitrant două procese-verbale de contravenție pentru blocarea căii de circulație, respectiv pentru comportament antisocial, procesele verbale fiind întocmite în numele colegei.

Ulterior, agenții de poliție au revenit la post, dar au fost chemați din nou la locul scandalului, vecinul continuând să adreseze injurii și cuvinte obscene. Scena s-a repetat, șeful de post sancționându-l a doua oară pe scandalagiu, completând procesul-verbal în numele colegei, și, la final, imitând semnătura acesteia.

După numai câteva ore, a urmat o altă sesizare pe motiv că o femeie, aflată în stare avansată de ebrietate, blochează circulația autovehiculelor pe DN29A, provocând scandal public. Polițiștii au ajuns și acolo, au determinat-o pe localnică să înceteze, iar la final șeful de post a sancționat-o, dar la fel procesul verbal a fost întocmit în numele colegei. Doar că, tot în aceeași zi, și Elena Munteanu a prins un localnic cu țigări de contrabandă, iar când a încheiat procesul verbal a trecut numele șefului său, pentru a-i întoarce cumva serviciile.

Faptele au ieșit la iveală, iar la Vârfu Câmpului a ajuns o echipă de la Inspectoratul de Poliție Județean, care a decis o anchetă internă, iar cazul a ajuns și în atenția procurorilor. Audiat, Romică Gorgan a motivat că a procedat așa întrucât colega sa avea nevoie de „rezultate” în activitatea profesională și el s-a oferit să o ajute, întrucât urma să se pensioneze.

Procese verbale semnate în fals

Verificările au arătat că mențiunile în procesele verbale erau conforme cu cele întâmplate în realitate, însă procesele verbale erau semnate în fals. Ulterior, Romică Gorgan le-a anulat și a completat altele, invocând faptul că, în momentul în care i s-au solicitat rezultatele acțiunii, a vărsat din greșeală recipientul cu tuș peste acestea și le-a pătat, noile procese verbale fiind întocmite pe numele lui.

A fost refăcut inclusiv procesul verbal încheiat de colegă în numele lui, deși acesta nu fusese pătat cu tuș. În ciuda celor întâmplate, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani au propus renunțarea la urmărirea penală, încercându-se practic mușamalizarea falsurilor. Doar că soluția a fost infirmată de magistrații Judecătoriei Dorohoi, care au apreciat că infracțiunile sunt grave, întrucât „polițiștii sunt primii chemați să respecte normele legale”. Prin urmare, dosarul a fost restituit, iar cei doi polițiști au fost puși sub urmărire penală.

Procese cu semnătură falsă „din cauza grabei și a presiunii timpului”

Audiat în calitate de inculpat, Romică Gorgan a venit cu o altă explicație susținând că a contrafăcut scrierea și subscrierea pe procesele-verbale de contravenție „din cauza grabei și a presiunii timpului”, deși, dacă lucrurile ar fi stat așa, după redactarea conținutului procesului-verbal, el putea să-i fi dat documentul colegei care urma doar să-l semne. La finalul cercetărilor, cei doi agenți au fost trimiși în judecată pentru fals material în înscrisuri oficiale.

În primă fază, procesul s-a judecat la Dorohoi, iar cei doi polițiști au fost condamnați. Astfel, Romică Gorgan s-a ales cu pedeapsa de un an și două luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, iar Elena Munteanu s-a pricopsit cu o condamnare de opt luni închisoare, însă instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei.

„Dacă s-ar stabili că nu există infracțiunea de fals în înscrisuri efectuat în situația ce face obiectul prezentului dosar, înseamnă că toți agenții de poliție ar putea proceda în acest mod, formând chiar o practică constantă.

Un alt aspect demn de luat în considerare este faptul că pentru contravenienți, o atare modalitate de a proceda din partea agentului constatator este un abuz, întrucât ei nu cunosc cine a încheiat în fapt procesul-verbal de contravenție. Se încalcă totodată, prin contrafacerea scrierii și subscrierii, și prezumția de legalitate de care se bucură procesele-verbale de contravenție întocmite de organele de poliție.

Sunt afectate relațiile sociale referitoare la încrederea publică în autenticitatea și veridicitatea unor astfel de înscrisuri oficiale. Un alt element important este acela că, odată falsificată semnătura, acest aspect echivalează cu lipsa ei. Or, în lipsa semnăturii, actul oficial nu poate produce vreo consecință juridică”, au motivat judecătorii.

Cum instanța a dispus ca pedeapsă complementară și interzicerea unor drepturi, Romică Gorgan a făcut apel și a solicitat achitarea pe motiv că fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege întrucât lipsește intenția care implică urmărirea de consecințe juridice în folosul falsificatorului. Curios este că și procurorii au încercat pentru a doua oară să-l salveze, cerând reîncadrarea juridică a faptei din fals material în înscrisuri oficiale în fals intelectual. Pedepsele prevăzute de Codul penal sunt la fel pentru cele două fapte, dar la falsul intelectual nu mai există pedeapsa complementară cu interzicerea unor drepturi. Cererea procurorilor a fost respinsă însă de magistrați, care au apreciat că tipicitatea infracțiunii este specifică falsului material în înscrisuri oficiale.

Pentru Romică Gorgan este a doua condamnare penală. Astfel, în vara lui 2021, el a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 6.000 de lei, în urma unui proces care a fost găsit vinovat pentru corupere sexuală a minorilor. Și această faptă a fost comisă în timp ce activa în structurile Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, în luna iulie 2013, în timp ce se afla în scara blocului în care locuia, polițistul Romică Gorgan s-a întâlnit cu fiul unor vecini și i-ar fi arătat organele sexuale. Cazul a fost reclamat autorităților locale, însă abia în septembrie 2015 minorul a fost audiat, în prezența mamei sale, de către specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani. Cercetările s-au prelungit până în 2019, când fostul șef al postului de poliție a fost trimis în judecată, sentința definitivă fiind pronunțată în iunie 2021.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...