spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTCriză acută de medici urgentişti. La Botoşani sunt ocupate doar jumătate dintre...

Criză acută de medici urgentişti. La Botoşani sunt ocupate doar jumătate dintre posturi (video)

Sistemul medical de urgenţă din România se confruntă cu o criză acută de medici specializaţi în acest domeniu. Astfel, în prezent sistemul dispune de 978 de medici specializaţi în medicina de urgenţă, în timp ce nevoile reale ale acestuia ar fi de peste 2.000 de astfel de medici. Asta a declarat, miercuri, la Botoşani, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

La Botoşani de exemplu ar fi nevoie de 24 de medici urgenişti, însă, în prezent, sunt doar 10 şi încă patru care au competenţe în acest domeniu.

„Există o lipsă semnificativă care trebuie completată”

Potrivit şefului DSU, programul de lucru al cadrelor medicale cu studii superioare din unităţile de primiri urgenţe (UPU) este supraîncărcat din cauza deficitului de personal, care determină personalul actual să efectueze un număr foarte mare de ore suplimentare.

„În prezent, în țară, avem 978 de medici de urgență în unitățile de primiri urgență și în compartimentele de primiri urgențe. Unele au un număr mai aproape de norma pe care o au raportat la numărul pacienților, iar altele au număr mai redus de personal și asta înseamnă o presiune mult mai mare asupra personalului. Din păcate, dacă vedem aici (n.r. UPU Botoșani) care este nevoia după normativul, care este de 24 de medici de urgență, ei sunt acum 10 medici de urgență și patru cu atestat pentru un alt compartiment. Deci, există o lipsă semnificativă care trebuie completată. (…)

Am vorbit și cu directoarea economică de la spital, iar din partea spitalului există deschidere pentru atragerea de medici suplimentari. Acest lucru ar însemna ca viitorii noi medici să vină să facă gărzi prima dată, să vadă ce înseamnă o nouă unitate de primiri urgențe, să vadă atmosfera, iar apoi să se convingă să se angajeze, participând la un concurs”, a afirmat Arafat.

„Dacă am avea destui medici în UPU nu s-ar mai plânge nimeni că UPU este o unitate grea”

Şeful DSU spune că unul dintre motivele pentru care specialiştii evită acest domeniu este volumul mare de muncă, însă această problemă ar putea fi rezolvată tocmai cu angajări.

„Medicii plecau din țară din două motive: salarii, infrastructura și locurile de muncă. Salariile eu zic că s-au rezolvat, putem spune că salarizarea a ajuns la un nivel european. Rămâne partea condițiilor de muncă. Dacă am avea destui medici în UPU nu s-ar mai plânge nimeni că UPU este o unitate grea. Pentru că atunci ar face doar programul lor de muncă, poate o gardă-două în plus și gata. Lipsa de medici face ca cei care există să aibă ore suplimentare sau gărzi. Soluția ca să ai o unitate de primiri urgențe atractivă este să ai destul personal. Și acest lucru este un aspect de care trebuie să ținem și să înțelegem că unitățile de primiri urgențe sunt locul unde trebuie să lucreze medicii care termină un rezidențiat în medicina de urgență. Deci avem 978 de medici, dar nevoia reală ar depăși 2.000 de medici . (…)

Generațiile care s-au angajat în urmă cu 20-30 de ani și care au terminat specialitatea pe la începutul anilor 90, deja ajung la pensie. Deci noi acum, nu doar că trebuie să suplimentăm, trebuie să și înlocuim pe cei care ajung la pensie. Și mai avem o problemă care este suspendată în prezent, respectiv legea care obligă la pensionarea forțată la 57 de ani și care din an în an trebuie să soliciți să rămâi. Ideea inițială era posibilitatea de a cere pensionare dacă vrei, dar în niciun caz să fii forțat să ieși la pensie”, a spus Arafat.

Şeful DSU a efectuat, miercuri, o vizită la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’ Botoşani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10.4 °
9.4 °
86 %
2.2kmh
100 %
mar
10 °
mie
19 °
joi
18 °
vin
14 °
sâm
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...