joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTSeri melancolice cu folk, blues şi jazz

Seri melancolice cu folk, blues şi jazz

În perioada 11-14 august, la Memorialul Ipotești se va organiza Festivalul de muzică „Seri melancolice eminesciene”. Această ediție include și două seri de blues și jazz.

Prima zi de festival va începe cu un concurs de muzică folk la secțiunea individual, urmat de două recitaluri, susținute de Emeric Imre și Mircea Baniciu.

Emeric Imre este chitarist, muzician, interpret și compozitor. În 1984 a debutat la Cenaclul Flacăra împreună cu Ghita Cucui și Liviu Robu, formând, alături de ei, grupul „Notorius”. În 2006 a lansat albumul „Nebun de alb”, înregistrat împreună cu Jimi El Laco (vioară și chitară), Roje (clape) și Sebi Lazăr (percuție).

Mircea Baniciu este cântăreț și chitarist, de meserie arhitect. S-a remarcat în muzica românească la începutul anilor ’70, când a devenit solist vocal al formației rock Phoenix. După fuga colegilor săi din țară, în 1977, a început o carieră solo, timp în care a scos pe piață un EP și patru albume. În 1992 a fondat trupa „Pasărea Colibri”, alături de Florian Pittiș, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, cu care a cântat zece ani, timp în care au apărut pe piață 5 albume și un DVD.

În 2002 a revenit în trupa Phoenix cu ocazia concertului aniversar Phoenix 40 de ani. În toamna anului 2007 a părăsit din nou Phoenix pentru a-și continua cariera solo și pentru a înființa în 2014 supergrupul Pasărea Rock. În 2008, artistul imprimă și lansează pe piață primul volum al colecției Best of Mircea Baniciu, numit sugestiv „Eșarfa”. Este o colecție a celor mai bune balade compuse și interpretate de Mircea Baniciu, printre care piesele: „Eșarfă în dar”, „Dacă ai ghici”, „Scrisoare de bun rămas”, „Frunza”, „Himeră”, „Amintire”.

Concurs şi workshop în a doua zi de festival

În a doua zi de festival, în deschidere, formațiile de muzică folk se vor prezenta în concurs, urmând un workshop – „Ce rămâne după muzică” -, prezentat de Doru Rocker Ionescu.

Recitalul va fi deschis de Daniel Iancu, urmat de trupa „Fără Zahăr”, ai cărei soliști vin din Dorohoi  și cântă, predominant, în graiul moldovenesc.

Nume uriaşe pe scenă

Prima seară de blues și jazz va fi deschisă cu un workshop – „Cui i-e frica de Led Zeppelin? Povestea formației care a influențat muzica rock până astăzi” –, prezentat de Mike Godoroja. Seara va continua cu un recital de excepție Sorin Zlat Band și un alt recital, susținut de Mike Godoroja & Blue Spirit.

Mike Godoroja este muzician, fiind cunoscut și ca realizator de emisiuni de radio şi televiziune de profil blues, jazz sau rock.

Workshop şi în ultima zi 

Ultima zi de festival va fi deschisă cu un workshop –  „Umorul în Jazz” –, susținut de Florin Lungu (Moșu). Prima formație care va deschide recitalurile este Petrescu Marcian și Trenul de Noapte. Seara se va încheia cu formația BALKANAMERA JAZZ Q.,  condusă de Liviu Mărculescu.

Florin Lungu (Moșu) este o personalitate de excepție a jazz-ului românesc. Realizator de emisiuni de radio şi televiziune, compozitor, muzicolog şi profesor, pianist, aranjor si compozitor de teme de jazz, „Moșu”, așa cum este cunoscut în lumea muzicală, și-a legat numele de aproape toate festivalurile și concertele de jazz din România de la sfârșitul anilor ‘70 până în prezent. Florian Lungu a realizat emisiunea „Estrada duminicală”, cu muzică și texte umoristice pe care le scria pentru Dem Rădulescu sau Rodica Mandache, perioadă în care a reușit să strecoare în programul tipărit al radioului un ciclu de jazz românesc.

Formația Petrescu Marcian și Trenul de Noapte este cotată cu cel mai bun muzicuțist de blues din România, cu un sunet și o prezență scenică la același nivel cu cel al omologilor săi din SUA.

Formația BALKANAMERA JAZZ Q.,  condusă de LIVIU MĂRCULESCU, este un proiect inițiat de regretatul baterist Corneliu Stroe. A luat naștere în anul 2010 în formula de quartet Balkanamera Jazz Quartet, cu Elena Gatcin – voce si pian, Liviu Mărculescu – trombon, duduk, bucium, Eugen Amarandei – contrabas, Corneliu Stroe – baterie. Acest proiect a dorit să îmbine ritmurile latino-americane cu melosul balcanic.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.5 ° C
7.8 °
5.5 °
94 %
0.5kmh
100 %
joi
7 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...