joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTZeci de infracțiuni în unitățile de învățământ. Agresiunile sunt în top (video)

Zeci de infracțiuni în unitățile de învățământ. Agresiunile sunt în top (video)

Val de agresiuni în școlile din județ. Aceasta este concluzia ultimului raport întocmit de Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani pe linia siguranței școlare în perioada februarie – iulie a.c.

Situația a fost prezentată joi, 4 august a.c., în cadrul ședinței Colegiului prefectural, de comisarul șef Ioan Aniței, împuternicit la conducerea IPJ Botoșani. Potrivit acestuia, în cele șase luni au fost sesizate 58 de infracțiuni comise în incinta sau în zona adiacentă unităților de învățământ.

„În comparație cu semestrul II al anului școlar 2020-2021, când au fost înregistrate 15 fapte de natură penală, se înregistrează o creștere a indicatorului analizat cu 43 de fapte. Interpretarea indicatorilor menționați trebuie făcută contextualizat condițiilor pandemice care au influențat desfășurarea în format fizic a cursurilor școlare (prezența fizică a elevilor la orele de curs în perioada analizată fiind mai ridicată în comparație cu perioada semestrului II al anului școlar anterior).

De asemenea, analizele de caz întocmite pentru infracțiunile sesizate, nu relevă premise care să conducă la concluzia confruntării cu un fenomen infracțional în ceea ce privește siguranța școlară”, a spus comisarul șef Ioan Aniței.

Infracțiuni comise în incinta școlii

În funcție de zona de comitere a faptelor penale, cele mai multe fapte sesizate, în număr de 52 au fost comise în incintă (88,47% din total fapte), iar 6 în zona adiacentă unităților de învățământ. Prin comparație, în semestrul II al anului școlar 2020-2021, 13 fapte au fost comise în incinta unităților de învățământ (84,62%) iar 2 în zona adiacentă acestora. Din punct de vedere al mediului de comitere, 32 de infracțiuni au fost comise în mediul urban, adică în școlile din orașe, și 26 în mediul rural.

Ce surprinde este, însă, faptul că gama infracțiunilor s-a diversificat. Astfel, a fost vorba de 30 de agresiuni, 7 fapte de purtare abuzivă, 5 furturi, 4 agresiuni sexuale, 3 infracțiuni de distrugere, 2 fapte de șantaj, o tentativă de omor, un act sexual cu un minor, un fals intelectual, o infracțiune de neglijență în serviciu, un ultraj contra bunelor moravuri, o amenințare și un abuz în serviciu.

„Din perspectiva categoriilor de victime ale infracțiunilor sesizate, putem identifica o pondere ridicată a victimelor din rândul elevilor, respectiv 34 de victime-elevi raportat la un număr de 58 de infracțiuni comise în semestrul II al anului școlar 2021-2022 .

De asemenea, în perioada analizată au existat două victime cadre didactice, o victimă aparținător și 6 victime aparținând altor categorii. În ceea ce privește autorii infracțiunilor, în perioada analizată au fost identificați 29 de autori elevi, 8 autori cadre didactice și 7 autori aparținând altor categorii”, a mai arătat comisarul șef Ioan Aniței.

Anul acesta, însă, au fost mai multe cazuri grave. Procurorii au deschis un dosar penal pentru tentativă de omor, după ce un băiat de 17 ani a fost internat cu răni pe 20 la sută din suprafața corpului, după ce ar fi fost incendiat de colegi.

Directoarea Liceului Tehnologic din Flămânzi ar fi trebuit să fie în clasă, cu elevii, când băiatul de 17 ani a suferit arsuri. Avea oră cu ei, dar i-a lăsat nesupravegheați și a mers să își rezolve niște probleme. În luna mai, un profesor de matematică, din comuna Răchiți, a fost trimis în judecată după ce ar fi agresat sexual trei eleve. În rechizitoriu se arăta că, în perioada septembrie 2021 — aprilie 2022, în timpul orelor de curs, dar și în afara acestora, profesorul ar fi exercitat în mod repetat acte de natură sexuală asupra elevelor sale, în vârstă de 13 ani și 14 ani, acte concretizate prin atingerea/stimularea zonelor intime ale minorelor și atingerea cu mâinile acestora a propriei sale zone intime, prin intermediul cărora inculpatul obținea gratificarea sexuală.

„Sunt diferite fapte pe care le avem sesizate atât de către elevi, cadre didactice, aparținători. Sunt soluționate prin intermediul Parchetelor. Cele mai multe sunt loviri, intervine împăcarea părților soluționându-se cu netrimitere în judecată”, a adăugat Ioan Aniței, împuternicit la conducerea IPJ Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...