spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTSora copilului care a salvat cinci vieţi: „Dacă al nostru nu a...

Sora copilului care a salvat cinci vieţi: „Dacă al nostru nu a fost salvat, să salveze el alte vieți” (video)

Adolescentul din Botoșani a devenit erou salvator pentru cinci bolnavi aflați pe listele de așteptare pentru transplant. Alexandru-Robert, în vârstă de 14 ani, nu a mai putut fi salvat de medici din cauza unei afecțiuni cerebrale. Cu toate acestea, familia sa a făcut gestul suprem de altruism și i-a donat organele. Trei operații de transplant au fost făcute deja în spitalele din Iași, iar alte două urmează să fie realizate luni.

Alexandru-Robert tocmai a terminat clasa a VIII-a și a fost admis la liceu. Destinul său s-a încheiat însă brusc după ce marți, 2 august, adolescentul a fost găsit inconștient, în cadă. În timpul zilei, nimic nu fusese în neregulă cu băiatul, spun apropiații săi. Sora tânărului, studentă, nu înţelege ce a putut duce la aeastă tragedie. „Era zâmbăreț, glumeț tot timpul, toți l-au iubit și l-au apreciat, nimeni nu se aștepta la așa ceva. Noi, chiar cu jumătate de oră înainte, am râs, am dansat, ne-am simțit bine în ziua aceea. Toată ziua a fost perfectă, nu a făcut efort, nu a făcut nimic. A vrut să facă un duș și nu a mai apucat. Stând în șezut în cadă a lăsat doar capul pe spate, atât, când s-a întâmplat. L-a găsit mama, era inconștient”, a povestit Alexandra, sora tânărului erou.

„A fost o familie foarte înțelegătoare”

Imediat, cei dragi au sunat la 112 și au început ei înșiși masajul cardiac, până când au ajuns echipajele de la ambulanță. Potrivit medicilor, starea copilului era deosebit de gravă. A fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Din păcate, nici medicii de acolo nu au avut ce să mai facă pentru băiat, fiind declarat în moarte cerebrală. Iar în acest moment dificil, echipa centrului de prelevare și transplant a cerut acordul familiei pentru prelevarea organelor adolescentului. „Joi s-au prelevat ficatul, rinichii și corneea. Restul organelor nu s-au putut preleva, inclusiv la cord avea aceeași malformație cum a fost cea cerebrală. A fost o familie foarte înțelegătoare, ei de la început, în momentul în care au înțeles că copilul este în moarte cerebrală, au acceptat donarea de organe”, a precizat doctor Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iași.

Deşi în mijlocul unei adevărate tragedii, membrii familiei copilului au luat, fără a sta prea mult pe gânduri, decizia care a însemnat speranţa pentru alte cinci familii. „De când a plecat el de acasă cu ambulanța, noi nu am mai fost oameni. Ne-au spus că doar o rugăciune și cel de Sus ni-l mai poate salva. Părinții au semnat pentru donarea organelor. Am spus ca dacă al nostru nu a fost salvat, să salveze el alte vieți, să trăiască prin altcineva”, a mai spus sora tânărului.

Trei operaţii au fost deja efectuate

Până acum, grație gestului familiei din Botoșani trei bolnavi disperați au primit deja șansa la o viață normală. Este vorba despre un tânăr de 29 de ani cu ciroză hepatică provocată de un sindrom congenital rar – Budd-Chiari. Acesta a primit ficatul adolescentului. Operația a avut loc la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, iar pacientul este acum în stare stabilă în ATI. „Starea pacientului post-operator este a doua zi, una bună. Se speră într-o revenire completă, pacientul este detubat, este încă în terapie intensivă. Pentru pacient este cu adevărat o șansă la viaţă pentru că la el afecțiunea era cu risc vital și putea duce la pierderea chiar a vieții, nu doar a funcției ficatului”, a spus profesor doctor Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon din Iași.

Tot la Spitalul Sfântul Spiridon urmează să aibă loc luni cele două transplanturi de cornee, pentru care au fost chemați la analize de compatibilitate 3 bolnavi cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu vederea complet pierdută.

Iar joi, după prelevare, au intrat în sala de transplant și medicii de la Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon din Iași, cu doi bolnavi cărora nu le funcționa rinichii și care au primit câte un rinichi sănătos în urma gestului familiei din Botoșani. O femeie de 36 de ani din Bacău, care făcea dializă de 4 ani, și un bărbat de 41 de ani din Iași, care făcea dializă de 5 ani, au acum șansa la o viață mai bună. Ambii sunt în stare bună după operații, spun medicii.

Alexandru-Robert, adolescentul erou, va fi condus duminică pe ultimul drum de cei dragi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.5 ° C
19.6 °
16.1 °
44 %
0.9kmh
100 %
joi
16 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...