spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAgricultura din județ lovită crunt de secetă. Producțiile vor fi mult diminuate...

Agricultura din județ lovită crunt de secetă. Producțiile vor fi mult diminuate față de estimări (video)

Seceta pedologică, care afectează județul Botoșani de mai multe luni, a dus la diminuarea producțiilor obținute de agricultori.

Potrivit reprezentanților Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani, lipsa precipitațiilor a lovit atât în atât culturile înființate în toamna anului 2021, cât și în cele din primăvara acestui an.

„Pe ansamblu, regimul hidric din aer și sol este deficitar desfășurării normale a proceselor de creștere și dezvoltare ale culturilor de câmp și speciilor pomicole / viticole, pe aproape întreg teritoriul agricol al județului Botoșani”, a arătat Cristian Delibaș, directorul DAJ Botoșani, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de joi, 4 august a.c. Acest lucru se vede cel mai bine acum, când majoritatea culturilor de toamnă au fost recoltate, iar producțiile medii la hectar obținute sunt mult mai mici, estimările fiind aproape la jumătate față de cifrele înregistrate anul trecut.

„Deocamdată, din monitorizările efectuate în teren de specialiștii DAJ Botoșani, dar și din discuțiile purtate cu producătorii agricoli, se estimează producții diminuate față de mediile anuale la majoritatea culturilor recoltate până în prezent”, a adăugat Cristian Delibaș,

Pagube evaluate de comisii

Potrivit acelorași surse, reprezentanții DAJ Botoșani monitorizează starea de vegetație a culturilor agricole, iar concomitent, 10 comisii evaluează gradul de afectare a culturilor agricole înființate în toamna anului 2021.

Au fost depuse deja rapoarte operative de la 72 de unități administrativ-teritoriale cu o suprafață totală declarată de 29.433 ha, culturi de toamnă, iar primele evaluări indică procente de calamitate de sub 50%, dar și peste 50% din total suprafață declarată.

Secetă pronunţată în judeţ

Agricultura din județ se confruntă cu o secetă pedologică pronunțată, persistentă în timp, din cauza cantităților insuficiente de precipitații, a temperaturilor ridicate și a vânturilor foarte puternice înregistrate în perioada de vegetație a culturilor agricole.

Deficitul de precipitații s-a accentuat începând cu luna aprilie și a continuat în lunile mai, iunie și până în prezent. Dacă în anumite areale restrânse, microzone din județ, nivelul de umiditate al solului este satisfăcător, nu aceeași situație se înregistrează în cea mai mare parte a județului, unde nivelul umidității din sol a scăzut considerabil și a devenit îngrijorător pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021, dar și a celor înființate în primăvara anului 2022.

Deși situația părea a se ameliora ușor urmare a ploilor căzute în luna mai, dar și a precipitațiilor căzute în luna iunie, acestea nu au atenuat decât foarte puțin efectul de secetă pedologică. Asta pentru că, spun specialiștii DAJ Botoșani, au fost precipitații izolate, de scurtă durată, rapide, distribuite neuniform pe teritoriul județului Botoșani și chiar pe teritoriul unei comune.

„Ca urmare a deficitului de apă din sol, monitorizat permanent, atât de specialiștii DAJ Botoșani cât și de celelalte structuri agricole la nivel județean, pe fondul unor temperaturi ale aerului foarte ridicate din ultima perioadă, culturile de primăvară sunt cele care au avut cel mai mult de suferit. Stratul de sol în care au fost însămânțate culturile de primăvară s-a uscat rapid, culturile înregistrând o răsărire neuniformă și o creștere întârziată, efectul aplicării erbicidelor, a cantităților de îngrășăminte, insecto-fungicide fiind mult diminuat datorită secetei. Daca acest fenomen va continua, condițiile de a obține producțiile optime vor fi mult diminuate”, a explicat Cristian Delibaș.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...