vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTTumoră gigant extirpată de chirurgii de la Mavromati

Tumoră gigant extirpată de chirurgii de la Mavromati

Medicii chirurgi din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” au extirpat din abdomenul unei femei o tumoră gigant, de 20 de kilograme. Aceasta este a treia ca mărime în istoria medicală a judeţului.

Botoșăneanca are 67 de ani şi este dintr-o comună din apropierea municipiului Botoşani. De mai bine de doi ani aceasta a început să ia în volum în zona abdominală, însă a continuat să ignore starea în care era. În cele din urmă s-a prezentat la spital. În urmă cu o săptămână s-a prezentat la spital, întrucât spunându-le medicilor că se simţea balonată şi se sufoca. Iniţial a fost diagnosticată cu ciroză, însă în urma unui examen ecografic, medicii au depistat o tumoră gigant la nivelul unui ovar. Ca tratament a fost indicată operaţia de extirpare a tumorii, care începea să fie tot mai mare şi să pună viaţa în pericol. Doar că femeia a fost consultată de mai mulţi chirurgi, de la Iaşi şi Suceava, însă nu a fost programată la o operaţie. Astfel, o echipă de chirurgi de la Spitalul Județean de Urgenţă a decis să intervină în cel mai scurt timp.

Operată la Botoșani după ce a fost refuzată de alți medici

Intervenția chirurgicală a avut loc vineri, femeia fiind în prezent în afara oricărui pericol. Aceasta a fost internată la mijlocul săptămânii. În prealabil a fost stabilizată şi pregătită pentru intervenţia dificilă, iar vineri a fost operată.

Intervenţia chirurgicală a durat mai bine de două ore, iar echipa operatorie a fost condusă de medicul primar Iulian Preda. Echipa a fost completată și de medicul anestezist Ivan Clemenco. „A fost vorba despre o tumoră ovariană dreaptă, cu compresiune pe toată masa viscerală, aderentă şi la peretele abdominal anterior. Cu boli cardiace asociate. A fost o operaţie extrem de dificilă, având în vedere mărimea tumorii. La o astfel de tumoră sunt o serie de factori de risc la extirpare. Asta pentru că se pune presiune pe artere importante, care ulterior sunt eliberate, în momentul scoaterii tumorii. Din fericire, intervenţia a decurs foarte bine, pacienta fiind stabilă”, a afirmat medicul primar chirurg Iulian Preda, şeful secţiei de Chirurgie generală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”.

Femeia a fost iniţial internată în secția de terapie intensivă, ulterior fiind transferată la chirurgie, starea ei fiind bună.

A treia tumoră ca dimensiuni

După ce au îndepărtat formaţiunea tumorală, medicii au cântărit-o chiar în sala de operaţii. Greutatea indicată de aparat a fost de 20 de kilograme, aceasta fiind a treia ca greutate din ultimele decenii.

Cazul vine la mai bine de un an după ce o echipă de chirurgi condusă de acelaşi medic a extirpat cu succes o tumoră de 24 de kilograme. Cu un an înainte a fost extirpată o tumoră de 26 de kilograme, cea mai mare din ultimii ani.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...