sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTImprovizaţii la şefia Poliţiei. Un singur om la şefia IPJ

Improvizaţii la şefia Poliţiei. Un singur om la şefia IPJ

Degringolada din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) continuă, după ce instituția a ajuns să fie condusă din nou de un singur om, și acela numit prin împuternicire.

Este vorba de comisarul șef Ioan Aniței, împuternicit din septembrie 2021 pe funcția de adjunct al șefului IPJ Botoșani, care a rămas să conducă poliția de unul singur, după ce fostul inspector șef al IPJ Botoșani, comisarul șef Viorel Șerbănoiu, s-a pensionat luna trecută.

Doar că situația nu este nouă, întrucât provizoratul din conducerea poliției județene durează de mai mulți ani. În anumite perioade, s-a apelat și la soluții de criză, doar că numirile au încurcat și mai mult lucrurile. Vinovată de actuala stare de spirit este conducerea Poliției Române, care nu a scos încă la concurs funcțiile neocupate și nici nu a împuternicit pe cineva pe funcțiile rămase vacante.

Şefi în vizorul DNA

Întreaga nebunie a început în primăvara lui 2015. Până atunci, IPJ funcționase, conform organigramei, cu inspector șef și doi adjuncți ai acestuia. În mai 2015, însă, fostul inspector șef al IPJ Botoșani, comisarul șef Cristian Cucoreanu, a fost ridicat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind bănuit de abuz în serviciu, dosarul fiind clasat ulterior. De atunci, schema din conducerea IPJ nu a mai fost niciodată completă, decât cu mici excepții.

Suspendat din funcție în urma anchetei DNA, Cristian Cucoreanu s-a pensionat ulterior, iar la conducerea IPJ a ajuns comisarul șef Mihai Bunduc, care s-a pensionat și el anul următor. După aceste pensionări, Viorel Șerbănoiu, fost adjunct, a revenit în postura de inspector șef, doar că ulterior și comisarul șef Dumitru Aioanei, care ajunsese pe funcția de adjunct al șefului IPJ, a ajuns la rândul lui în colimatorul DNA, în dosarul în care fostul prim-procuror al județului, Raluca Stîncescu, a fost acuzată și ulterior condamnată pentru șantaj. Așa că și acesta s-a pensionat în 2019.

Tot în 2019, Viorel Șerbănoiu a fost pensionat forțat de calculator după ce, din cauza crizei guvernamentale, nu a mai avut cine să-i semneze prelungirea pe post. Atunci, IPJ a rămas pentru prima dată într-un singur om, comisarul șef Cătălin Ilașcu, al doilea adjunct al inspectorului șef.

Inspector şef pus de judecători

Ce a urmat a bulversat și mai mult instituția, timp de două luni fiind generată o adevărată harababură. Încercând să găsească soluții, cei din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) l-au numit pe comisarul șef Adrian Stoian, fostul șef al Poliției municipiului Iași, împuternicit adjunct al inspectorului șef, acesta preluând temporar și atribuțiile de inspector șef al IPJ Botoșani. Doar că la scurt timp, ministrul de Interne de atunci, Marcel Vela, l-a mutat la Botoșani și pe comisarul şef Viorel Avram, fostul șef al IPJ Caraş Severin.

Avram, însă, a intrat în concediu și a cerut pensionarea, iar între timp Viorel Șerbănoiu a dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne și IGPR și a reușit să revină la conducerea IPJ, la finele lui 2019, în urma unei decizii a magistraților. Prin urmare a fost nevoie de un nou transfer a lui Avram la București, pentru ca funcția de inspector șef să poată fi ocupată de Șerbănoiu, conform deciziei instanței.

Era 2020 când IPJ Botoșani părea să fi ajuns din nou cu o conducere într-o formulă completă -Viorel Șerbănoiu inspector șef, Stoian și Ilașcu adjuncți. A fost o falsă impresie, pentru că lui Adrian Stoian i-a expirat împuternicirea și a plecat la Iași, iar în vara lui 2021 cel de-al doilea adjunct, comisarul șef Cătălin Ilașcu, s-a pensionat și el. Așa se face că din iulie 2021 Viorel Șerbănoiu a fost singur la comanda IPJ până la numirea în funcție a lui Ioan Aniței.

Tot mai mulţi poliţişti anchetaţi

De la anularea concursului de ajunct al IPJ din august 2019, când a ieșit la iveală scandalul cu presupusa implicare a comisarului șef Dumitru Aioanei în abuzurile fostului prim-procuror Raluca Stâncescu, IGPR și Ministerul Afacerilor Interne nu a mai organizat niciun concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante din conducerea IPJ Botoșani. Iar de atunci anchetele interne s-au ținut lanț, mai mulți polițiștii fiind anchetați pentru gafele făcute în timpul misiunilor ori pentru diverse abuzuri.

În plus, DNA a făcut ravagii și în rândul polițiștilor de la Serviciul Rutier, 15 agenți sau foști agenți fiind trimiși în judecată pentru fapte de corupție, în principal pentru lare de mită. Situația s-a suprapus și pe pensionările masive din sistem, din 2018 și până în prezent zeci de polițiști cu vechi state de serviu preferând să se pensioneze, decât să rămână în activitate, din cauza amânărilor succesive în ce privește majorarea salariilor.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...