marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTFilm produs de o botoşăneancă selectat la un festival internaţional. Filmările au...

Film produs de o botoşăneancă selectat la un festival internaţional. Filmările au fost făcute în judeţ (video)

Comedia neagră „Oameni de treabă/ Men of Deeds” – cel mai nou lungmetraj al regizorului Paul Negoescu a fost selecţionat în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo (12-19 august). Acesta va avea premiera mondială pe 14 august, ora 19.00, la Teatrul Naţional.

Printre creațiile lui Paul Negoescu se numără „O lună în Thailanda”, „Două lozuri”, „Povestea unui pierde-vară”.

Regizat de Paul Negoescu şi scris de botoșăneanul Radu Romaniuc şi de Oana Tudor, filmul are o distribuţie variată. Actorii Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian şi Crina Semciuc ne transpun într-o zonă rurală din Nordul României.

Producătorul filmului, Anamaria Antoci, este tot din Botoșani. De asemenea, în distribuție regăsim și actori botoșăneni – de pildă Gheorghe Frunză sau Alexandra Vicol.

Filmări la Botoşani

Lung-metrajul a fost filmat în judeţul Botoșani, mare parte în zona comunei Răchiţi. Filmările au durat timp de 25 de zile, în primăvara anului trecut şi au avut un buget de 915.000 euro.
Oameni de treabă / Men of Deeds a fost selectat în competiția celei de 28-a ediții a Festivalului de Film de la Sarajevo. Co-producția România – Bulgaria va concura alături de alte șapte pelicule și va avea premiera mondială la Sarajevo. Producătorii români sunt Paul Negoescu și Anamaria Antoci pentru Papillon Film, Tangaj Film și Avanpost. Filmul este realizat cu sprijin CNC.

Oameni de treabă este povestea lui Ilie (Iulian Postelnicu), polițist într-un sat din Nordul României. Înconjurat de corupție (primarul și preotul din sat fac trafic cu țigări din Ucraina), Ilie are un moment de analiză și vrea să-și facă datoria, să se așeze la casa lui, să aibă o viață normală.

Scenariul

În urma unor serii de evenimente violente la care asistă și a tensiunilor care se acumulează, e nevoit să ia decizii importante la muncă și în viața personală.

„Nordul României, unde se petrece acţiunea, este o societate puternic patriarhală, așa cum este cea mai mare parte a Europei de Est. Bărbaților li se spune încă din copilărie cum trebuie să se comporte și care este scopul lor în viață: trebuie să fie puternici, să domine, să fie învingători. Bărbații nu au voie să plângă. Ei trebuie să se căsătorească cu o soție și să aibă copii, să-și asigure și să-și protejeze familia. Ilie nu este deloc așa.

A eșuat în toate acestea. Nu a reușit să aibă o familie, este un polițist mediocru care fuge mereu de conflicte, este dominat de oamenii din jur și când în sfârșit capătă un subordonat faţă de care încearcă să se comporte ca un superior, nu reușește decât să fie patetic. Și asta nu ar fi o chiar o problemă dacă el nu s-ar considera un eşec. Dar el simte așa, deoarece nu știe nimic despre a fi un bărbat adevărat.

Când mi-am dat seama de acest lucru, nu numai că l-am înțeles pe Ilie într-un mod critic, dar mi-a oferit și o perspectivă mai detașată a bărbăției idiosincratice și acesta este ceva care mă interesează foarte mult. Cred că fiecare dintre noi ne-am regăsit la un moment dat într-o situație similară, însă, în cazul „eroului” nostru, contactul cu realitatea vine abrupt, violent și, uneori, chiar comic”, a spus regizorul Paul Negoescu despre film.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
1.1 ° C
1.1 °
-0.6 °
87 %
0.9kmh
91 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De pe vremea când polițiștii și pompierii își ofereau flori unul altuia de Ziua femeii.

EDITORIAL

„Măi, Adriane, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foşti comunişti?“. Este celebra replică...

EPIGRAMA ZILEI

Ar fi fost chiar anormal Să vrea post de preşedinte. El, la învârtit cuvinte, Fiind … ”Crin imperial” !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...