spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTZilele Nordului au ajuns la final. Ediția din acest an a fost...

Zilele Nordului au ajuns la final. Ediția din acest an a fost una de neuitat (video)

Călătoria prin universul magic al Zilelor Nordului a fost trăită cu entuziasm de către festivalierii veniți la Darabani din toate părțile țării. Spectacole de teatru, conferințe, dezbateri, activități pentru copii, dar și muzica bună, a făcut ca ediția din acest an să fie de neuitat.

Poiana din Teioasa a prins viață și în a noua ediție. Aici, sute de festivalieri s-au bucurat de atmosfera creată de trupe precum Zimbru, Coma, The Mono Jacks, The Kriptonite Sparks, ucrainenii de la Haydamaki, Dan Basu DJ Set sau Vița de Vie, care au transformat pădurea din Teioasa într-una magică.

„Este de vis ce se petrece an de an aici, la Darabani. Cu siguranță voi continua să vin și la celelalte ediții anunțate de organizatori”, a declarat o tânără prezentă la festival.

Tot printre cele 40 de evenimente s-au numărat și tururi ghidate în regiune, competiții sportive pentru iubitorii de MTB și alergare sau proiecții de film.

Lansare de carte la Zilele Nordului

În ultima zi de festival, duminică, iubitorii de cultură au umplut sala Casei de cultură „Theodor Balș” din Darabani, unde a avut loc lansarea cărții jurnalistului și scriitorului sucevean Matei Vișniec. Romanul istoric-fictiv intitulat „Un secol de ceață” a deschis dialogul dintre scriitor și Ștefan Teișanu, organizatorul festivalului.

„În ultimii 30 de ani am avut o dublă identitate. De scriitor și de jurnalist. Deci am avut o privire dublă asupra lumii. Am avut privirea de jurnalist care vede ce se întâmplă pe planetă, actualitatea, în vibrațiile ei. Jurnalistul din mine este din ce în ce mai întristat, ba chiar deprimat. Jurnalistul vede cum pe planetă se acumulează crize, instituționale sau democrației care regresează pe planetă, geografic vorbind.

(…) Cine credea că în Europa poate fi relansată această aberație care este rezolvarea litigiilor prin război primar?!. Pe de ală parte, scriitorul din mine este mai optimist. Noi credem în oameni. Cred în capacitatea omului de a-și depăși limitele, de a-ți pune în mișcare imaginația pentru a depăși momentele de criză (…)”, a declarat Matei Vișniec în cadrul evenimentului.

Sport și călătorii

Maratonul Nordului a adunat la start peste 300 de sportivi în competițiile de MTB care au avut loc sâmbătă cu startul și finish-ul în comuna Pomârla și în cele de Trail care au avut loc duminică în Darabani, cu pornire și premiere chiar în Poiana Teioasa.

„Darabani cu 3 de A” este o plimbare de descoperire a celor mai interesante locuri și momente din istoria locală pe
traseul Casa de Cultură – Ulița Mare – Casa Leon Dănăilă – Prima Școală – Conacul Balș, iar „Mâncăruri moldovenești” este un tur culinar găzduit în curtea bisericii unicat ortodox-
catolice de la Hilișeu, în curtea Casei Enescu de la Mihăileni și în Lunca Prutului.

Reconstrucția celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova

Cauza comunitară a ediției este reconstrucția, folosind numai tehnici și materiale
tradiționale, a celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova. Derulat cu sprijinul Primăriei Darabani și al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Nord-Est, proiectul propune acum o primă clacă publică pentru ridicarea fundației școlii.

În paralel, festivalul își continuă obișnuitele sale campanii „Ai și tu o păturică?”, pentru
ajutorarea animalelor fără stăpân, și #AlăturiDeUcraina, pentru sprijinirea ucrainenilor
afectați de război. De asemenea, Maratonul Nordului continuă tradiția de a direcționa către
cauze comunitare banii din o parte din premiile puse în joc.

Festival de muzică, arte, sport și călătorii

Zilele Nordului este un festival de muzică, arte, sport și călătorii găzduit la Darabani, cel mai nordic oraș al României. Ediția din acest an a festivalului, a noua, este realizată cu sprijinul Băncii Transilvania, al Primăriei Darabani, al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Nord- Est, al Radio Guerrilla și al numeroși parteneri locali și regionali.

Călătoria de trei zile a celui mai mare eveniment din Nord s-a încheiat, însă, descoperirea frumuseții celui mai nordic oraș din țară continuă. Aceasta a fost a noua ediție dintre cele 25 de ediții ale Zilelor Nordului anunțate de organizatori.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...