marți, septembrie 27, 2022
AcasăLocalEdilii așteaptă sprijin guvernamental pentru a plăti datoria către lichidatorul Termica

Edilii așteaptă sprijin guvernamental pentru a plăti datoria către lichidatorul Termica

Edilii botoșăneni încă așteaptă sprijin guvernamental pentru plata datoriei către lichidatorul Termica. “Nu am primit încă niciun răspuns legat de Termica”, a declarat astăzi primarul Cosmin Andrei.

Primele solicitări pentru obținerea unui sprijin financiar de la guvern au fost făcute în luna aprilie a acestui an. În luna iulie, Cosmin Andrei a fost la București unde a avut discuții pe aceeași temă, la Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării. “Am avut discuții care vor fi luate în calcul la următoarea rectificare bugetară. Sunt multe UAT-uri în situația noastră și am transmis în continuare solicitarea noastră, de care se va ține cont“, afirma atunci edilul.

Datorie de zeci de milioane de lei

Municipalitatea are o datorie de aproximativ 80 de milioane de lei la lichidatorul Termica. Aproape toată suma trebuie să ajungă în conturile statului român, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Ministerul Finanţelor.

Pe 5 mai 2021, Primăria Botoşani a fost somată de către Cabinetul executorilor judecătorești Carmen Șfaițer – Sorin Gavriliuc să plătească aproximativ 90 de milioane de lei, sumă în care intra datoria, dobânda calculată din 2010, cheltuielile de executare silită şi cheltuielile de judecată.

Executorii s-au adresat primăriei, după ce Constantin Lulu Dascălu, lichidatorul Termica, a avut câștig de cauză în instanță. El a obţinut anularea facturii din anul 2010, prin care bunurile Termica au fost preluate de către municipalitate şi ulterior predate la Modern Calor. Lichidatorul a motivat în instanță că patrimoniul Termica a fost subevaluat.

Municipalitatea a pierdut și multe puncte termice

Datoria de aproximativ 80 de milioane de lei nu reprezintă singura problemă a edililor. Tot în urma proceselor, Constantin Lulu Dascălu a câştigat 34 de puncte termice. În martie 2016, Primăria i-a predat lichidatorului fostei societăți de termoficare 28 de puncte termice, pentru ca în iunie 2018 să-i mai dea încă șase.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.6 ° C
15.6 °
12.8 °
83 %
0.4kmh
100 %
mar
21 °
mie
22 °
joi
22 °
vin
23 °
sâm
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De pe vremea când mai puneau și alții mâna pe colac.

EDITORIAL

Dintotdeauna a existat o presiune zdravănă pe bugetul de stat, însă în aceste zile se pare că s-a atins un maxim greu de egalat....

GÂNDUL ZILEI

Dac-ar fi de definit Epigrama, ca idee, E un foc bine-ntețit Concentrat într-o scânteie! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...