vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTBătălie politică pe învăţământ

Bătălie politică pe învăţământ

Bătălia politică pentru funcţia de inspector general şcolar continuă la Botoşani, chiar în preajma deschiderii noului an şcolar. Potrivit ultimelor informaţii, la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean ar urma să revină Ada Macovei, sprijinită de organizaţia judeţeană PNL Botoşani.

Ordinul de numire ar fi deja redactat şi ar urma să fie publicat în Monitorul Oficial în zilele următoare.

Doar că zvonurile care circulă şi întârzierea cu care se face această schimbare ar putea afecta inclusiv activitatea unor copii. Astfel, o elevă eminentă de la o şcoală din municipiu, care a dorit să se transfere într-o clasă de la un renumit colegiu naţional, a ratat înscrierea la noua unitate de învăţământ tocmai pentru că nimeni nu şi-a asumat să semneze documentul.

Asta pentru că fetiţa are nevoie de o derogare, de la dosar lipsind un singur document. Ori, când reprezentanţii legali s-au interesat de proceduri, toate vocile au indicat faptul că transferul ar putea fi efectuat doar cu acordul inspectorului şcolar general, funcţie care ar urma să fie preluată de Ada Macovei, însă aceasta ar ezita întrucât ar exista o opoziţie din partea PSD pentru ca ea să revină pe post.

„Eu mi-am dat acordul pentru preluarea funcţiei”

Contactată de reporterii „Monitorul”, Ada Macovei a recunoscut că şi-a dat acordul pentru preluarea funcţiei de inspector şcolar general, însă decizia finală aparţine Ministerului Educaţiei.

„În momentul în care va fi comunicat ordinul ministerului, vom şti cine este inspector general. Poate fi vorba de câteva zile sau de câteva ore. Până atunci, sunt doar simple ipoteze. Este adevărat, eu mi-am dat acordul pentru preluarea funcţiei, dar aşteptăm ordinul de ministru. Până atunci, există un inspector şcolar general care rezolvă tot ce trebuie până în ultima clipă a mandatului său”, a spus Ada Macovei.

„Nu fac niciun comentariu pe nici o instituţie deconcentrată”

De partea cealaltă, Doina Federovici, preşedintele organizaţiei PSD Botoşani, cea care a luptat pentru ca funcţia de inspector şcolar general să revină PSD, conform negocierilor din cadrul coaliţiei guvernamentale, a refuzat să comenteze ultimele informaţii cu privire la schimbarea conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) susţinând că aceste numiri în funcţii sunt apanajul ministerului.

„Nu fac niciun comentariu pe nici o instituţie deconcentrată, cu atât mai mult pe zona de învăţământ. Este treaba ministerului…Probabil vor transmite ordinele pentru numirile inspectorilor generali şi adjuncţi. Din presă, am văzut că domnii de acolo au avut şedinţă, au mai înfiinţat, au mai desfiinţat, şi nu are rost să intervin şi eu. Eu am Consiliul Judeţean şi îmi este suficient”, a spus Doina Federovici.

Funcţie pierdută după declaraţii la televizor 

Doar că Bogdan Suruciuc, actualul inspector şcolar general, sprijinit de PSD, a prins funcţia numai pentru trei luni, perioadă în care a fost vacanţă, dar au avut loc toate concursurile şi examenele. Se pare că el nu ar mai fi fost dorit la conducerea IŞJ chiar de ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, după ce Suruciuc vorbit în cadrul unei emisiuni televizate despre sprijinul politic de care a beneficiat pentru a accede în această funcţie.

Tot la o emisiune a vorbit şi despre faptul că la colegiile “A.T. Laurian” şi “Mihai Eminescu” se organizează examen de admitere în clasa a IX-a. Informaţia a fost preluată de presa centrală, oficialul revenind ulterior cu precizarea că s-a referit la admiterea în clasa a V-a la cele două colegii.

Ada Macovei a fost inspector şcolar general în perioada 23 martie – 24 septembrie 2009. Au urmat 10 zile în care funcţia a fost deţinută de Horia Negrescu, oficial care a avut câştig de cauză în instanţă. Ulterior, el a acceptat să fie inspector şcolar general adjunct, iar Ada Macovei a revenit pe 5 octombrie 2009 în funcţia de inspector şcolar general pe care a deţinut-o până în mai 2012. În perioada iunie 2020 – august 2021, Ada Macovei a fost inspector şcolar general adjunct, pentru ca în perioada 1 septembrie 2021 – iunie 2022 şi fie inspector şcolar general.

Situaţie similară anul trecut

Cert este că ce se întâmplă în aceste zile seamănă izbitor de mult cu situaţia de anul trecut. Atunci, la conducerea IŞJ Botoşani era profesorul Daniel Botezatu, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, dar, cu puţin înainte de începerea noului an şcolar, când încetează detaşările în interesul învăţământului pentru posturile din educaţie, el nu a mai fost sprijinit de PNL.

La fel ca şi acum, se zvonea că la conducerea inspectoratului va ajunge Ada Macovei, ceea ce s-a şi întâmplat, aceasta primind ordinul de numire în funcţie începând cu data de 1 septembrie. A urmat însă intervenţia PSD, iar Ada Macovei a fost înlocuită în funcţie, în iunie a.c. de Bogdan Suruciuc. Acum, ar urma o nouă rocadă, Ada Macovei urmând să preia, din nou, funcţia de inspector şcolar general.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.6 ° C
10.5 °
9.4 °
55 %
2.8kmh
62 %
vin
9 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...