spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTTransport de zeci de mii de lire pentru un botoşănean bolnav

Transport de zeci de mii de lire pentru un botoşănean bolnav

Un botoşănean care a suferit un traumatism grav şi a stat mai bine de jumătate de an în spital în Marea Britanie a fost trimis acasă cu un avion privat.  Botoşăneanul a fost internat pe data de 8 februarie, în Spitalul Ealing, din Londra. Totul după ce a fost găsit căzut în casă, inconştient.

În cădere, acesta s-ar fi lovit puternic la cap şi a fost dus imediat cu ambulanţa la urgenţe.

Din cauza stării în care se afla a fost supus unei intervenţii de neurochirurgie, iar ulterior a fost diagnosticat cu un traumatism cranian în urma unei căderi involuntare. În urma căzăturii, acesta s-a lovit la cap, suferind o fractură craniană severă, cu hemoragie cerebrală şi mai multe contuzii la nivelul creierului.

Bărbatul a fost supus şi unei intervenţii de craniectomie, prin care medicii au încercat să elibereze o parte din tensiunea craniană ce era exercitată asupra creierului. Din păcate, starea botoşăneanului a continuat să fie una gravă, acesta fiind diagnosticat şi cu TBC, după internare. A stat astfel în două spitale pentru tratament şi evaluare până la mijlocul lunii august, când s-a luat decizia transferului acestuia înapoi ţară.

Statul britanic a luat decizia având în vedere statutul de imigrant al botoşăneanului, care astfel nu mai putea beneficia de tratament suportat de statul englez. Mai mult, îngrijirea sa în prezent necesită recuperarea neurologică, ceea ce însemna că nu mai putea fi ţinut într-un spital.

Costuri uriaşe pentru îngrijire

De altfel, potrivit tarifelor practicate în clinicile de îngrijire, din Marea Britanie, costurile pentru îngrijirea acestuia se ridică în Regat la peste 5000 de lire lunar. Din acest motiv, reprezentanţii spitalului londonez au preferat să plătească un avion medical privat pentru repatrierea botoşăneanului.

Acesta a fost transportat cu un avion pe aeroportul „Henri Coandă”, din capitală, unde o ambulanţă de la Botoșani a fost prezentă pentru a-l prelua. Bărbatul a fost ulterior transportat la Spitalul Județean, pe secția de neurologie.

Numai plata transportului aerian a ajuns la peste 35.000 de lire, cu una dintre cele mai mari companii din lume. Suma a fost suportată de spitalul londonez, iar îngrijirile medicale pentru cele peste 6 luni au depăşit 70.000 de lire.

Ce este craniectomia

Craniectomia reprezintă înlăturarea chirurgicala a unei porţiuni din craniu, lăsând un orificiu cranian care poate rămâne deschis sau este acoperit cu material sintetic. Această procedură este frecvent folosită pentru a exciza tumorile cerebrale şi a reduce edemul cerebral. Craniectomia permite şi tratamentul bolilor care afectează nervii cranieni senzoriali şi motori care deservesc structurile cervicale şi cefalice. Procedură este clasificată drept urgenţă dacă presiunea intracraniană creşte.

Craniectomia de decompresie este procedura neurochirurgicală în care o parte din craniu este înlăturată pentru a permite creierului să se extindă fără a fi comprimat. Este efectuată victimelor traumatismelor cranio-cerebrale şi atacului vascular cerebral. Eficacitatea şi indicaţiile acesteia rămân controversate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
17.6 °
55 %
2.4kmh
61 %
mie
18 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...