vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTAsfalt turnat pe drumul spre Iaşi (video)

Asfalt turnat pe drumul spre Iaşi (video)

Drumul național 28B Botoșani – Târgu Frumos începe să prindă contur, după ce constructorul a reușit să toarne un prim covor asfaltic pe mare parte din tronsonul aflat pe raza județului Botoșani. La începutul acestei săptămâni mai erau patru segmente de drum care nu erau încă asfaltate, însă zonele afectate de lucrări erau destul de mici și măsurau în total 4 kilometri.

O primă zonă unde drumul a rămas la stadiul de piatră spartă este undeva înainte de Mănăstirea Zosin, cum se merge spre Flămânzi, unde constructorul a solicitat o nouă soluție tehnică din cauza unor alunecări de teren și unde ar fi nevoie de consolidări.

„Vineri (n.r. – 26 august a.c.) am avut o discuție cu reprezentantul constructorului de acolo și avem promisiunea că, începând de miercuri, va fi turnat un prim strat de asfalt pe tot tronsonul de pe raza județului Botoșani, mai puțin acel sector de înainte de Mănăstirea Zosin, unde soluția tehnică urma să fie avizată chiar în cursul zilei de astăzi (n.r. – luni, 29 august a.c.)”, a spus prefectul județului, Sorin Cornilă.

Se mai lucrează în trei zone

Celelalte trei zone la care se mai lucra erau în zona unor poduri, la Copălău, dar și la intrarea și ieșirea din Frumușica, unde podurile au fost refăcute și unde încă nu s-a turnat nici măcar un prim covor asfaltic. Situația a fost confirmată și de reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP Iași, care au confirmat că zonele de dinaintea podurilor nu au fost asfaltate întrucât se așteaptă hidroizolația.

„La poduri, lucrările sunt realizate în proporție de 95% și se așteaptă soluția din străinătate pentru hidroizolație pentru că atât a mai rămas. Iar în ceea ce privește zona de la Zosin, tronsonul nu ridică niciun fel de probleme, lucrările urmând să fie efectuate conform planificării. Pe județul Botoșani, putem spune că suntem în grafic cu toate lucrările”, a spus Petru Tudorache, șeful Secției de Drumuri Naționale Galați, cel care asigură managementul lucrării din partea DRDP Iași.

Pe tronsonul din județul Iași, lucrările par ceva mai întârziate

Prin urmare, făcând o socoteală cu cât s-a lucrat pe tronsonul din județul Botoșani, constructorul a turnat deja un prim covor asfaltic, cel de bază, pe circa 90% din drum și 45% din cel de-al doilea strat de legătură. Doar că, până la debutul sezonului rece, constructorul ar trebui să toarne și cel de-al doilea strat pe toată lungimea drumului pentru a proteja lucrările deja executate.

În schimb, pe tronsonul din județul Iași, lucrările par ceva mai întârziate, aici fiind turnat un prim strat de asfalt doar pe 70% din lungimea drumului. Asta pentru că asfaltatorii au fost ținuți în loc de alte lucrări, de casetare a drumului (n.r. – acea extensie privind lățimea drumului) și de consolidare, ori, fără finalizarea acestora, nu se putea trece la turnarea covorului asfaltic. Din acest motiv, șoferii care trebuie să meargă la Iași folosesc în continuare drumul național 28B până la Flămânzi, iar de acolo se intră pe varianta prin Prăjeni și Plugari, unde drumul este asfaltat complet.

Rute alternative căutate de şoferi

Modernizarea DN 28B Botoșani – Târgu Frumos a început în primăvara anului 2020 și este realizată de asocierea Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL (lider) – Mavgo Holding SRL- Vahostav SK – Trameco SA. Lucrările presupun modernizarea a peste 71 de kilometri, din care circa 32 de kilometri pe teritoriul județului Botoșani.

Proiectul prevede o lărgire a carosabilului, lățimea totală a platformei drumului fiind de 9 metri, 99 de kilometri de șanțuri betonate și rigole carosabile, 59 de podețe noi și alte 48 reabilitate, 9 poduri, dintre care unul nou, aproape 3 kilometri de trotuare, 12 parcări, amenajări de drumuri laterale, precum și o serie de lucrări de siguranța circulației, care includ parapeți metalici, indicatoare și marcaje rutiere. Problemele cele mai mari au fost înregistrate pe tronsonul Botoșani – Copălău, pe o lungime de aproape 23 de kilometri, unde constructorii și proiectantul au convenit să spargă dalele din beton pe tot tronsonul și reciclarea „in situ”. De aceea, bucățile din beton au fost mărunțite, compactate și apoi s-au turnat două straturi de piatră spartă, care a necesitat o nouă compactare.

Din acest motiv, mulți șoferi care au trecut prin zonă s-au ales cu mașinile distruse. Mai ales că traficul nu a fost deviat. Încercând să se descurce pe cont propriu, șoferii au căutat rute alternative. Astfel, o bună perioadă de timp s-a circulat spre Iași pe ruta Vorona – Tudora – Lespezi – Pașcani, dar și prin Orășeni Deal, Cristești, Coșula, iar mai apoi prin Prăjeni – Plugari. Conform contractului, lucrările ar urma să fie finalizate în august 2023.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...