spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTDocumente inutile solicitate părinţilor pentru tichete educaționale

Documente inutile solicitate părinţilor pentru tichete educaționale

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a atras atenția că unii directori de școli, din exces de zel, solicită declarații notariale părinților care depun documente pentru a primi tichete educaționale în valoare de 500 lei. Potrivit reprezentanților FACIAS, aceste declarații notariale sunt cerute părinților care nu au venituri.

Copiii din familii defavorizate, cu venituri foarte mici, din învățământul preșcolar, primar și gimnazial ar trebui să beneficieze de tichete educaționale pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare de 500 de lei. În realitate, numai declarația notarială care li se solicită părinților costă în jur de 100 de lei. Dacă luăm în calcul faptul că mulți dintre acești părinți locuiesc în mediul rural, ținând cont și de costurile deplasării la un notar, rezultă că pentru a primi tichetul valoric, părinții trebuie să cheltuiască în jur de 150 de lei, aproximativ 30% din suma de care ar trebui să beneficieze copiii. Practic, o treime din suma destinată copiilor este deturnată de la beneficiarul legal”, au transmis reprezentanții FACIAS.

Declarațiile notariale nu sunt prevăzute nicăieri

Urmare a celor transmise de FACIAS, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a transmis că, în vederea stabilirii listelor destinatarilor finali pentru anii școlari 2021 – 2022 respectiv 2022 – 2023 nu au fost prevăzute sau solicitate declarații notariale persoanelor care nu realizează venituri.

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general, a declarat că a apărut o întreagă forfotă în rândul părinților în legătură cu aceste declarații notariale. “Domnul ministru a dat un comunicat, am postat și noi comunicatul pe pagina de facebook a inspectoratului școlar și o să trimitem și o adresă în școli. Sunt directori care cer declarații notariale părinților care nu realizează venituri și nu este în regulă această solicitare. Declarațiile notariale nu sunt prevăzute nicăieri”, a mai precizat oficialul.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, primesc aceste tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional, copiii cei mai dezavantajați din învățământul preșcolar, primar și gimnazial.

Stimulentul educaţional se acordă din oficiu, copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza legii privind alocaţia pentru susţinerea familiei, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat. Stimulentele educaţionale se acordă pe bază de cerere şi copiilor aflaţi în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depăşesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.9 ° C
13.9 °
11.6 °
87 %
2.7kmh
100 %
mie
18 °
joi
20 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...