spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTGreva foamei pe treptele Prefecturii. „Instituțiile statului te devorează!” (VIDEO)

Greva foamei pe treptele Prefecturii. „Instituțiile statului te devorează!” (VIDEO)

O femeie din comuna Răchiți a intrat astăzi în greva foamei, în fața Prefecturii, nemulțumită fiind de modul în care s-au implicat autoritățile locale în rezolvarea unui divergent care a lăsat-o fără cale de acces la locuință. În vârstă de 69 de ani, Ana Ceornea spune că a apelat inclusiv la justiție, însă judecătorii nu i-au dat dreptate din cauza unor „erori” care ar fi avut loc în trecut.

Problemele ar fi început în 2006, când Agenția Domeniilor Statului (ADS), care a „moștenit” o parte dintre proprietățile vechilor unități de stat din perioada comunistă, a decis să vândă dispensarul medical din comună și cu terenul aferent, doar că în acte a fost menționată o altă suprafață decât cea existentă în documente la momentul construirii dispensarului. Astfel că cei care au achiziționat clădirea și terenul i-au blocat calea de acces către locuință.

„Am avut cale de acces și s-a vândut. ADS-ul a vândut dispensarul veterinar cu tot cu terenul din jur, iar actualii deținători au închis și calea de acces către locuință, deși acea cale de acces este şi actualmente în PUG și a aparținut de 150 de ani a familiei”, a povestit Ana Ceornea.

Femeia susține că a aflat abia după doi ani de la perfectarea contractului de vânzare între ADS și noii proprietari, când aceștia din urmă au decis să împrejmuiască tot terenul, blocându-i calea de acces. Paradoxal, totul s-a întâmplat la câțiva metri de sediul Primăriei Răchiți, gard în gard cu sediul postului de poliție, calea de acces aflată în dispută fiind exact între fostul dispensar veterinar și actualul sediu al poliției.

Terenul aparţine familiei din 1890

Ana Ceornea spune că terenul cu pricina a aparținut încă de pe la 1890 familiei fostului ei soț, toate documentele fiind depuse în instanță, inclusiv cele de pe vremea Regelui Carol al II-lea, din 1927. În 1972, comuniștii au decis să construiască sediul Miliției pe un teren alăturat, iar în 1976 și sediul Dispensarului Veterinar, familia Cernea ridicându-și casa în 1977, undeva în panul doi, cu autorizație de construire. Astfel, calea de acces era un drumeag care trecea printre cele două instituții.

Drumeagul figura inclusiv în Registrul cadastral al Primăriei Răchiți din anii 80, fiind menționat în documente chiar în dreptul familiei Ceornea. După 1989 și după adoptarea Legii fondului funciar, cei din familie nu au mai revendicat și drumeagul, crezând că acesta va intra în domeniul public. Doar că nu a fost așa. Primăria nu s-a mai obosit să treacă drumul în inventarul propriu, iar terenul a fost preluat de cei care au cumpărat fostul dispensar veterinar de la ADS, în baza unor măsurători și a unor documente care, potrivit femeii, ar fi fost întocmite eronat, cu intenție sau fără.

Am făcut sesizări peste tot”

Așa că, din 2008, când a văzut că drumeagul a fost închis, ea și soțul ei au deschis nu mai puțin de patru dosare în instanță. Deși inclusiv Primăria a menționat la un moment dat că aceea a fost dintotdeauna calea de acces către proprietatea familiei Ceornea, ei nu au avut câștig de cauză decât în primă instanță, deși au prezentat un maldăr de acte.

„Socrul meu a fost născut în 1903 acolo, pe pământul acela. Când a murit soțul meu, am fost nevoiți să-l scoatem peste o portiță lată de 50 de centimetri. Norocul nostru a fost că sicriul era deja bătut, altfel putea să cadă mortul. Am făcut sesizări peste tot, la toate instituțiile. Toți cei cu care am vorbit ne-au dat dreptate, dar în instanță au contat actele depuse de ADS, deși erau întocmite eronat”, a adăugat Ana Ceornea. În instanță a solicitat și o serie de expertize, dar fără succes, unele erori prepetuându-se și apărând altele noi.

Acţiune deschisă înclusiv de primărie

La un moment dat, inclusiv Primăria a deschis acțiune împotriva noilor deținători ai fostului dispensar pentru a corecta eroarea cu preluarea drumeagului, dar la primul termen al procesului cei din administrația locală au renunțat la acțiune, deși inclusiv Instituția Prefectului îi sfătuise să recurgă la această măsură.

În ultimă instanță, femeia a discutat și cu doi vecini, oferind teren la schimb pentru ca aceștia să-i ofere o cale de acces, dar vecinii nu au situația terenului reglementată juridic, la mijloc fiind vorba de o moștenire care nu a fost dezbătută. Acum, femeia spune că nu va pleca din Piața Revoluției până nu își va vedea problema rezolvată. Asta pentru că este în vârstă, suferă de o multitudine de afecțiuni, iar în caz că i se face rău în locuință, nici ambulanța nu poate ajunge la ea. Totodată, nu are nici cum să-și cumpere lemne pentru a încălzi casa întrucât nu are cum să le transporte până acolo.

„Când aud că funcționarii statului sunt în slujba cetățeanului, nu mai cred nimic. Dacă nu ai un <<spate>> sau bani cu ce să plătești, instituțiile statului te devorează. De aceea nu voi mai pleca de aici decât atunci când voi vedea că mi se asigură o cale de acces spre locuință”, a adăugat Ana Ceornea.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
19 °
joi
18 °
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...