sâmbătă, octombrie 1, 2022
AcasăLocalBebeluşi lăsaţi fără vaccinuri vitale

Bebeluşi lăsaţi fără vaccinuri vitale

Cu milioane de doze de vaccin anticovid pe stocuri, statul român a uitat complet de bebeluşi. Astfel, vaccinuri esenţiale precum cel împotriva tuberculozei, boală la care românii sunt fruntaşi în UE, lipseşte cu desăvârşire în Botoşani. Şi stocurile de vaccin împotriva hepatitei B sunt zero, în condiţiile în care boala este foarte răspândită în România.

În acest context mii de bebeluşi şi copii mici sunt lăsaţi la voia întâmplării, iar Direcţia de Sănătate Publică ridică din umeri. Reprezentanţii instituţiei nici nu au o statistică cu câte vaccinuri sunt necesare în judeţ, în condiţiile în care criza este de câteva luni. „Prevenar 13, Hexacima, BCG, – vaccinuri ce trebuie făcute la 2, 4 si 11 luni, nici o veste legat de ele. Fetiţa a făcut o dată la 2 luni şi acum are aproape opt luni. DSP ne spune că nu mai au vaccinuri şi cam atât. Nici când sau dacă mai aduc”, a spus tatăl unui copil din judeţ. În aceeași situaţie sunt, însă, câteva mii de copii din judeţ.

Vaccinul BCG, care îi apără pe bebeluşi de formele grave de tuberculoză, ar trebui făcut în prima săptămână de la naştere, în Maternitate. La sfârşitul lui iulie, stocurile erau goale şi aşa au şi rămas. Vaccinul antihepatitic B a dispărut din judeţ de aproape două luni. Mai mult, din cauza crizei, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au decis ca prima doză din schema de vaccinare cu vaccinul împotriva hepatitei B să fie scos. Motivul este că două doze vor fi de ajuns. Vor face astfel economie de câteva sute de mii de doze.

„DSP nu ne comunică absolut nimic”

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu promit că situaţia se va rezolva cât de curând. „Vaccinurile care nu sunt la medicii de familie urmează să sosească în teritoriu la DSP pe măsura finalizării procedurii de achiziţie a ministerului Sănătăţii. În acest zile primim BCG şi putem începe distribuirea către medicii de familie. Copii care nu s-au vaccinat, la termen, din lipsa vaccinului, vor intra pe schema de recuperare la momentul când acesta va fi distribuit către medicii de familie”, a precizat economistul Teodor Ferariu, directorul executiv al DSP Botoșani.

Instituţia pe care acesta o reprezintă nu are, însă, o idee clară cu câţi copii sunt în situaţia de a avea schema de vaccinare incompletă sau depăşită la ora actuală. „Nu putem da o cifră exactă, aceasta este influenţată de refuz la vaccinare şi nici nu pot fi însumaţi, fiindcă sunt copii care trebuie recuperaţi, poate, la mai multe tipuri de vaccin”, a mai spus directorul DSP Botoșani.

Între timp, părinţii copiilor stau şi aşteaptă şi întreabă medicii de familie zilnic dacă acele vaccinuri mai vin sau nu. „Unii părinţi vin la noi şi ne tot întreabă. Noi nici nu ştim ce să le spune, pentru că DSP nu ne comunică absolut nimic. Unii doresc să cumpere, dar sunt şi scumpe şi nici nu prea se găsesc”, a spus un medic de familie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16.8 ° C
18.8 °
16.7 °
70 %
1.3kmh
77 %
sâm
27 °
Dum
18 °
lun
14 °
mar
13 °
mie
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cam atât mai avem și totul va fi bine.

EDITORIAL

Scandalul momentului e altul decât cel care ar trebui să fie. Asta pentru că o țară întreagă urmărește cu sufletul la gură răfuiala dintre...

GÂNDUL ZILEI

Nu că ar avea un tic Dar mereu așa el zice: Pluralul de la „ilic” E … Ilici și nu „ilice”! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...