miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăLocalProfesorul Octavian Ionescu, omagiat la Colegiul Laurian

Profesorul Octavian Ionescu, omagiat la Colegiul Laurian

Aula Colegiului “AT Laurian” va găzdui miercuri, 21 septembrie, o manifestare dedicată profesorului universitar Octavian Ionescu, fiu al satului Vorniceni.

“Județul nostru a dat României numeroase personalități ce și-au pus amprenta în toate domeniile: culturale, religioase, artistice, științifice. Între aceștia este și un fiu al comunei Vorniceni, domnul profesor universitar Octavian Ionescu. Nu mulți cunosc această mare personalitate și ce a însemnat pentru județul nostru. Astăzi vă îndemnăm să o descoperim sau să o redescoperim prin două volume, operă a domnului profesor”, a anunțat preotul Ioan Iordachi, parohul Bisericii “Ziua Crucii”.

Prima carte este „Amintiri din viața mea”, o lucrare apărută prin grija profesorului universitar Marina Mureșanu Ionescu, de la Universitatea <Al.I. Cuza>, fiica lui Octavian Ionescu. Al doilea volum este „Însemnări istorice despre satul Vorniceni din județul Dorohoi”, ediție îngrijită de preotul Ioan Iordachi.

În cadrul manifestării vor vorbi Marina Mureșanu Ionescu, Alexandrina Ioniță – directorul Casei Editoriale Demiurg Iași, Florin Cîntec – Directorul Arhivelor Naționale Iași, preotul Ioan Iordachi și Oana Lazăr – jurnalist TVR Iași.

Tot miercuri va fi prezentat și filmul “Octavian Ionescu, Memento subiectiv”, realizat de Oana Lazăr.

Vă așteptăm cu multă bucurie spre a ne împărtăși de munca, gândurile frumoase și iubirea domnului profesor Octavian Ionescu față de locurile natale, ce vor fi evocate cu prilejul acestui eveniment cultural”, a mai transmis preotul Ioan Iordachi.

Octavian Ionescu a fost toată viața legat de satul natal

Octavian Ionescu s-a născut pe 25 iunie 1901. A fost elev al Liceului  „A.T. Laurian” (1913-1920), licenţiat al Facultăţii de Drept din Iaşi (1924), licenţiat al Facultăţii de Filosofie din Iaşi (1925), doctor în drept al Universităţii din Paris, bursier Rockefeller şi Humbold la universitățile din Berlin, Frankfurt, Freiburg, München, Jena şi Viena (1932-1938). În perioada 1941 – 1950 a fost profesor la catedra de Drept civil a Universităţii din Iaşi. În anul 1950 a fost îndepărtat pe motive politice din învăţământul universitar. În perioada 1950 – 1961 a fost  profesor de limba română în Iași.

Profesorul Octav Ionescu a fost membru al Institutului de Ştiinţe Sociale din România, al Societăţii de Legislaţie Comparată din Paris şi al Asociaţiei Internaţionale de Filosofie a Dreptului şi Filosofie Socială.

Toată viața a fost legat de satul natal și a scris o monografie a Vorniceniului. A plecat din această lume pe 15 noiembrie 1990, fiind  înmormântat în curtea bisericii din Vorniceni, alături de părinți și soţie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.4 ° C
19.6 °
17.2 °
40 %
1.2kmh
100 %
mie
18 °
joi
21 °
vin
20 °
sâm
21 °
Dum
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La începutul meciului erau semne bune, dar nu a fost să fie.

EDITORIAL

Oameni cu căștile pe urechi, scriind mesaje sau vorbind preocupați la telefon - aceasta este imaginea nelipsită de pe aproape orice trecere de pietoni...

GÂNDUL ZILEI

Dotați cu un har divin, Ei la bară, fac minuni. Nu transformă apa-n vin Ci adevăru-n minciuni! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...