joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTProfesorul Octavian Ionescu, omagiat la Colegiul Laurian

Profesorul Octavian Ionescu, omagiat la Colegiul Laurian

Aula Colegiului “AT Laurian” va găzdui miercuri, 21 septembrie, o manifestare dedicată profesorului universitar Octavian Ionescu, fiu al satului Vorniceni.

“Județul nostru a dat României numeroase personalități ce și-au pus amprenta în toate domeniile: culturale, religioase, artistice, științifice. Între aceștia este și un fiu al comunei Vorniceni, domnul profesor universitar Octavian Ionescu. Nu mulți cunosc această mare personalitate și ce a însemnat pentru județul nostru. Astăzi vă îndemnăm să o descoperim sau să o redescoperim prin două volume, operă a domnului profesor”, a anunțat preotul Ioan Iordachi, parohul Bisericii “Ziua Crucii”.

Prima carte este „Amintiri din viața mea”, o lucrare apărută prin grija profesorului universitar Marina Mureșanu Ionescu, de la Universitatea <Al.I. Cuza>, fiica lui Octavian Ionescu. Al doilea volum este „Însemnări istorice despre satul Vorniceni din județul Dorohoi”, ediție îngrijită de preotul Ioan Iordachi.

În cadrul manifestării vor vorbi Marina Mureșanu Ionescu, Alexandrina Ioniță – directorul Casei Editoriale Demiurg Iași, Florin Cîntec – Directorul Arhivelor Naționale Iași, preotul Ioan Iordachi și Oana Lazăr – jurnalist TVR Iași.

Tot miercuri va fi prezentat și filmul “Octavian Ionescu, Memento subiectiv”, realizat de Oana Lazăr.

Vă așteptăm cu multă bucurie spre a ne împărtăși de munca, gândurile frumoase și iubirea domnului profesor Octavian Ionescu față de locurile natale, ce vor fi evocate cu prilejul acestui eveniment cultural”, a mai transmis preotul Ioan Iordachi.

Octavian Ionescu a fost toată viața legat de satul natal

Octavian Ionescu s-a născut pe 25 iunie 1901. A fost elev al Liceului  „A.T. Laurian” (1913-1920), licenţiat al Facultăţii de Drept din Iaşi (1924), licenţiat al Facultăţii de Filosofie din Iaşi (1925), doctor în drept al Universităţii din Paris, bursier Rockefeller şi Humbold la universitățile din Berlin, Frankfurt, Freiburg, München, Jena şi Viena (1932-1938). În perioada 1941 – 1950 a fost profesor la catedra de Drept civil a Universităţii din Iaşi. În anul 1950 a fost îndepărtat pe motive politice din învăţământul universitar. În perioada 1950 – 1961 a fost  profesor de limba română în Iași.

Profesorul Octav Ionescu a fost membru al Institutului de Ştiinţe Sociale din România, al Societăţii de Legislaţie Comparată din Paris şi al Asociaţiei Internaţionale de Filosofie a Dreptului şi Filosofie Socială.

Toată viața a fost legat de satul natal și a scris o monografie a Vorniceniului. A plecat din această lume pe 15 noiembrie 1990, fiind  înmormântat în curtea bisericii din Vorniceni, alături de părinți și soţie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...