vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTAmeninţări cu sinuciderea după un accident cu pagube

Ameninţări cu sinuciderea după un accident cu pagube

Caz şocant înregistrat ieri în municipiu, unde un botoșănean care s-a ales cu pagube după un eveniment rutier a amenințat că se sinucide în fața unei firme de asigurări. Bărbatul a fost potolit cu ajutorul polițiștilor și jandarmilor, doar cu vorba bună. După mai multe discuții, botoșăneanul a renunțat la intențiile sale.

Nemulțumit că nu a fost despăgubit după o perioadă destul de lungă de timp, bărbatul a mers ieri la sediul firmei de asigurări, aflat în centrul municipiului, pentru a-și cere drepturile. Doar că discuția nu a avut rezultatul scontat, iar la un moment dat bărbatul a decis să protesteze, amenințând că își va da foc în fața firmei. Ba mai mult, a sunat la 112 și a cerut intervenția forțelor de ordine.

La fața locului au ajuns două echipaje de poliție, dar și un echipaj de jandarmi, care erau pregătiți să intervină, însă, după circa 20 minute de discuții cu polițiștii, botoșăneanul a renunțat la intenții. „Nemulțumirea a plecat de la faptul că nu a fost despăgubit de firma de asigurări. Colegii care au fost direcționați în zona respectivă au discutat cu apelantul și s-a calmat. Nu au fost constatate fapte de natură penală sau contravențională”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

România, „campioană” la accidente

România este „campioană” în ce priveşte frecvenţa accidentelor rutiere, cu daune tot mai mari în urma incidentelor din trafic. În perioada 1 ianuarie – 30 august 2022, la nivelul județului Botoșani au fost înregistrate 39 de accidente grave, soldate cu decesul a 7 persoane și rănirea gravă a altor 34.

Asigurările de tip RCA au ajuns să coste între aproape 900 de lei anual (n.r. – pentru cei în vârstă, fără evenimente rutiere) și cu mașini cu capacitate cilindrică de până în 1.400 cmc și undeva la circa 2.000 de lei pentru șoferii tineri cu mașini puternice. Costurile oscilează de la caz la caz, însă tariful de referință este între 1.200 de lei și 1.600 de lei, asiguratorii aplicând sistemul bonus/malus.

Potrivit legii, în termen de 30 de zile de la data înaintării cererii de despăgubire de către asigurat ori de către partea prejudiciată, asigurătorul RCA este obligat fie să răspundă în scris părţii solicitante, fie formulând-o ofertă de despăgubire justificată, fie să notifice partea prejudiciată în scris cu motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire.

Dacă în termen de 30 de zile de la depunerea cererii de despăgubire asigurătorul RCA nu a notificat partea prejudiciată cu privire respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii. Necomunicarea notificării privind intenţia de a desfăşura investigaţii în termenul de 5 zile decade asigurătorul RCA din acest drept, fiind obligat la plata despăgubirii.

Termen pentru plata despăgubirilor

Rezultatul motivat al investigaţiilor se comunică părţii prejudiciate în termen de 3 zile lucrătoare de la finalizare, dar fără a depăşi termenul de 30 de zile. Despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în termen de 10 zile de la data acceptării ofertei de despăgubire sau de la data la care asigurătorul RCA a primit o hotărâre judecătorească definitivă cu privire la suma pe care este obligat să o plătească.

Dacă asigurătorul RCA nu îşi îndeplineşte obligaţiile în termenul prevăzut sau şi le îndeplineşte defectuos, inclusiv dacă diminuează nejustificat despăgubirea sau întârzie achitarea despăgubirii, acesta este obligat la plata unor penalităţi de 0,2% pe zi de întârziere calculate la nivelul sumei de despăgubire cuvenită sau la diferenţa de sumă neachitată. Plata penalităţilor se face odată cu plata despăgubirii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4 ° C
4.6 °
1.6 °
80 %
1.8kmh
67 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...