miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăLocalOlimpici umiliţi de autorităţile din Botoşani

Olimpici umiliţi de autorităţile din Botoşani

Gala de Excelenţă în Educaţie a excelat în lipsa de performanţă a organizatorilor.  Evenimentul a avut loc joi, 15 septembrie, și motivul nu constă în politizarea excesivă a Galei, ci în amatorismul demonstrat de capii educaţiei botoşănene. Mulţi dintre premiaţi au avut neplăcuta surpriza să constate că nu sunt invitaţi la Gala anuală de Excelenţă în Educaţie şi că nu fac parte din „elevii cu rezultate excepționale la olimpiadele naționale în anul şcolar trecut”, aşa cum a fost reflectat evenimentul.

Selectarea premiaţilor de la gală a fost făcută de Inspectoratul Şcolar Judeţean pe criterii şi o logică cel puţin ciudate. Au fost aleşi 30 de elevi ce au obţinut premii şi menţiuni la competiţiile naţionale, însă au fost excluşi alte zeci de olimpici cu premiile I, II, III şi menţiuni obţinute tot la olimpiade naţionale, ba chiar şi internaţionale. Elevii de la Debate, spre exemplu, deţinători ai locurilor II şi III, pe echipe, artişti cu rezultate deosebite la olimpiada de profil de la Timişoara, dar şi sportivi de la Liceul cu Program Sportiv ce au excelat nu doar la concursurile din ţară, ci şi la cele din afară, sunt printre cei care au citit doar despre Gala de Excelenţă.

Listă cu premianţi transmisă de IŞJ

Premiile galei, constând, printre altele, şi în sume de bani destul de consistente pentru un copil, au ajuns şi la 1000 de lei, fiind oferite prin intermediul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Botoşani (CCIA). Conform celor comunicate de Marian Rotariu, purtătorul de cuvânt al ONG-ului, instituţia nu s-a implicat deloc în selectarea premianţilor, lucrând cu lista realizată şi transmisă de ISJ. Mai mult, Camera de Comerţ a constatat, cu bucurie, că bugetul realizat pentru premiere a fost mai mare decât cel planificat, oamenii de afaceri botoşăneni reacţionând îmbucurător şi donând sume importante în contul deschis de CCIA special cu acest scop.

Politicienii prezenţi la gală, care au făcut prea mic prezidiul din Aula Colegiului Naţional „A.T. Laurian” s-au îngrămădit să participe, să-şi facă poze, dar nu au contribuit cu nimic la premierea olimpicilor. Se poate vorbi, fără reţineri, despre o politizare excesivă a evenimentului, invitaţii trebuind să asculte discursurile deputatului Costel Şoptică, şeful liberalilor botoşăneni, Doinei Federovici, omologul de la PSD şi preşedintele Consiliului Judeţean, prezidiul fiind completat de prefectul liberal Sorin Cornilă, de directorul Centrului de Excelenţă, Gabriel Hârtie, dar şi aleşi locali şi inspectori şcolari coloraţi politic fără nicio excepţie.  Deşi s-au autoinvitat, aceştia nu au contribuit cu nimic la premiile oferite prin intermediul Camerei de Comerţ şi graţie iniţiativei omului de afaceri Valeriu Iftime, preşedintele CCIA.

„Nu înţeleg cum s-a procedat”

Bogdan Suruciuc, şeful liberal al ISJ Botoşani, a încercat să explice modul în care s-a făcut selecţia elevilor invitaţi la Gală, răspunzând că „au fost premiaţi doar olimpicii care frecventează Centrul de Excelenţă”, Valeriu Iftime fiind membru în Consiliul de Administraţie al centrului. Informaţia este falsă şi foarte uşor de verificat, pe listă apărând elevi care nu au frecventat Centrul de Excelenţă.

„Am fost singurul invitat la gală din grupul ce a mers la olimpiada de arte plastice de la Timişoara şi, sincer, mă simt prost. Nu înţeleg cum s-a procedat şi îmi pare rău pentru colegii mei”, ne-a declarat Narcis Ştefan, student boboc al UNAGE Iaşi, care, ca elev al Liceului de Artă „Ştefan Luchian” nu a frecventat niciodată Centrul de Excelenţă.

Gala a fost lansată în 2009 de inspectorul şcolar general de atunci, Ada Macovei, ediţiile de peste ani premiind mereu peste 100 de olimpici, de multe ori cu ajutorul şi implicarea financiară a autorităţilor locale. Sumele oferite erau mai mici, dar nu s-a întâmplat vreodată ca olimpici naţionali de locul I, II şi III să nu fie invitaţi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.1 ° C
16.6 °
12.8 °
60 %
1.8kmh
100 %
mie
13 °
joi
21 °
vin
20 °
sâm
21 °
Dum
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La începutul meciului erau semne bune, dar nu a fost să fie.

EDITORIAL

Oameni cu căștile pe urechi, scriind mesaje sau vorbind preocupați la telefon - aceasta este imaginea nelipsită de pe aproape orice trecere de pietoni...

GÂNDUL ZILEI

Dotați cu un har divin, Ei la bară, fac minuni. Nu transformă apa-n vin Ci adevăru-n minciuni! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...