spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTPenitenciarul Botoșani este cea mai aglomerată unitate de detenție din țară. Paturi...

Penitenciarul Botoșani este cea mai aglomerată unitate de detenție din țară. Paturi supraetajate pe trei nivele

Penitenciarul Botoșani a ajuns să fie cea mai aglomerată unitate de detenție din țară. Informația a fost făcută publică de Avocatul Poporului, care a solicitat informații Administrației Naționale a Penitenciarelor cu privire la numărul persoanelor private de libertate aflate în penitenciarele și centrele de detenție/educative, raportat la capacitatea fiecărei unități, respectiv gradul de ocupare rezultat.

Astfel, la data de 14 septembrie, atât la „general”, cât și la regimul deschis, cea mai aglomerată unitate era Penitenciarul Botoșani cu un grad de ocupare de 185,45%, urmat de Penitenciarele Târgu Mureș (175.51%), Oradea (173.53%), Bistrița (170%) și Jilava (167.29%). La polul opus se află Penitenciarul Giurgiu cu un grad de ocupare de 60.61%, rezultând o medie de 127.09% grad de ocupare la regimul deschis.

Aproape 800 de persoane se află în Penitenciar

Astfel, în cursul zilei de marți, Penitenciarul Botoșani avea în custodie 798 de persoane. Supraaglomerarea a fost constatată și anul trecut, când reprezentanții Avocatului Poporului au vizitat unitatea de detenție din județ. Și atunci, conducerii penitenciarului i s-a solicitat să găsească o soluție și să înlăture cel de-al treilea rând de paturi supraetajate. Penitenciarul Botoșani are în derulare două obiective de investiții prin care se vizează construirea a două noi spații de cazare.

Primul obiectiv de investiții este realizarea unui „Pavilion nou deținere (C) cu 80 locuri de cazare, punct primire deținuți și post control nr. 2”. Acest pavilion va conține 2 secții de deținere cu un număr de 40 locuri de cazare pe fiecare etaj. Al doilea obiectiv de investiții este realizarea unui Complex Correcțional care va conține 3 secții de deținere cu un număr total de 320 locuri noi de cazare. Ambele proiecte sunt în derulare.

Singura unitate cu regim deschis din Moldova

Pe de altă parte, Penitenciarul Botoșani este singura unitate de detenție cu regim deschis din zona Moldovei, aici fiind depuși cei condamnați la închisoare cu executare de până la un an de detenție, ori cei cu pedepse de până la trei ani de închisoare aflați în regim semi-deschis, care se apropie de eliberare. Tot aici sunt depuși și arestații preventiv din județele Botoșani și Suceava și care sunt încă judecați pentru faptele comise.

Prin raportul Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane ori Degradante (CPT), în urma vizitei efectuate în România în 2021, s-a recomandat autorităților române să-și continue agenda de reformă pentru a se asigura că toate persoanele aflate în penitenciare sunt deținute în condiții decente și că acelea care locuiesc în celule cu ocupare multiplă li se oferă un spațiu de locuit de minim 4 metri pătrați fiecare.

La nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), s-a constituit deja o comisie de analiză a gradului de ocupare, pentru gestionarea judicioasă a spațiilor. Comisia centralizează și analizează raportarea săptămânală a unităților subordonate, cu privire la capacitatea de cazare calculată la 4 mp/deținut și efectivele custodiate și propune măsuri pentru reducerea fenomenului de supraaglomerare.

În același timp, comisia identifică unitățile cu grad crescut/redus de aglomerare, în funcție de regimurile de executare, pentru a fi tratate cu prioritate, în ceea ce privește transferurile necesare în vederea echilibrării efectivelor.

„Supraaglomerarea în cadrul penitenciarelor este consecința directă a punerii în executare a hotărârilor judecătorești de condamnare la pedeapsa închisorii emise de instanțele judecătorești și reflectă creșterea fenomenului infracțional în ultimii ani, precum și a modului de organizare a executării pedepselor privative de libertate și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal”, au arătat reprezentanții ANP.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...