miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăLocalReuniune de familie la DRDP Iași. Fostul șef de la Drumuri Naționale...

Reuniune de familie la DRDP Iași. Fostul șef de la Drumuri Naționale Botoșani, Viorel Zacrețchi, coleg de serviciu cu fiul și nora

Fostul șef al Secției de Drumuri Naționale Botoșani, Viorel Zacrețchi, și-a reîntregit familia la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Tată, fiu și noră – toți sunt angajații DRDP Iași, unde muncesc pe bani frumoși. Cum muncesc a scos la iveală publicația ieșeană Reporter de Iași într-un text publicat în ediția de astăzi.

Departament ocupat de familia Zacrețchi

Viorel Zacrețchi a devenit adjunct al directorului de la Întreținere, fiul este șef de district la Răducăneni, iar în 2022 a stat două luni și jumătate în concediu: la două zile lucrate, una era liberă, iar nora e angajată la Comunicare, DRDP având un întreg departament, ca și cum ar scoate zilnic o gazetă.

„Viorel Zacrețchi, a fost adus de la Botoșani de către noul director al DRDP Iași, Ovidiu Laicu, și instalat adjunct al directorului de Întreținere. A fost recuperat, spune conducerea direcției de drumuri, pentru că este un foarte bun specialist. În acest mod a fost reunită familia Zacrețchi, pentru că la nou loc de muncă s-a întâlnit cu fiul, Alexandru – șef de district la Răducăneni, și cu Marilena, nora – angajată a Biroului de Comunicare”, se arată în publicația ieșeană.

Potrivit acelorași surse, după ce Ovidiu Laicu a preluat conducerea DRDP Iași, în luna mai, prin câștigarea postului în instanță, Viorel Zacrețchi, fostul șef al Secției de Drumuri Naționale (SDN) Botoșani, a ajuns în conducerea DRDP Iași. Inițial, pentru o foarte scurtă perioadă, a fost numit consilier al directorului general, pentru ca, pe 24 iunie, să fie numit adjunct al directorului de Întreținere.

Numire în funcție fără concurs

Numirea s-a făcut fără concurs, pentru o perioadă de 6 luni, în baza normelor care permit ca, în cazul posturilor de conducere vacante sau temporar vacante, angajatorul să poată desemna un salariat pentru ocuparea postului pe durată determinată. La Botoșani, Viorel Zacrețchi a avut un salariu net de aproape 9.000 de lei, iar venitul de director adjunct de la DRDP Iași este la același nivel.

„Pe Viorel Zacrețchi eu l-am adus de la Botoșani. Este diriginte de șantier, este un om foarte bine pregătit, nu aveam echivalent la DRDP Iași. El a fost dat afară din funcție la Botoșani, o măsură pe care o consider nedreaptă. De aceea, am decis să ocupe funcția de adjunct al directorului de Întreținere”, a precizat Ovidiu Laicu pentru publicația ieșeană.

 

REPORTER DE IAȘI l-a căutat pe Viorel Zacrețchi, dar acesta nu a răspuns la apeluri. Conform declarației de avere depuse în iunie, deține un teren de 1.100 mp de teren intravilan în Botoșani, o casă de 243 mp în aceeași localitate și un autoturism Audi. Are credite în lei de 170.000 de lei, scadente în următorii doi ani. Soția lucrează la ITM Botoșani, cu un salariu de 58.000 de lei anual. Viorel Zacrețchi a mai declarat venituri pe PFA, din consultanță, de 82.000 de lei pe anul anterior.

„Nu i-am angajat eu, i-am găsit lucrând aici”

Dezvăluirile celor de la „Reporter de Iași” continuă cu alte aspecte privind „reuniunea de familie”. Astfel, la sosirea la Iași, Viorel Zacrețchi s-a întâlnit, în DRDP, cu fiul, Alexandru, și cu nora, Marilena. Ambii lucrează la Iași. Alexandru este șef de district de drumuri la Răducăneni, iar Marilena lucrează la Biroul de comunicare al instituției.

„Lucrează de mult ambii, nu de acum. Nora este din 2017, fiul din 2012, parcă. Nu i-am angajat eu, i-am găsit lucrând aici”, a menționat Ovidiu Laicu. Alexandru Zacrețchi a fost inginer șef la SDN Iași, apoi a fost retrogradat la Răducăneni, spun sursele din cauza faptului că nu făcea față postului din Iași.

„Băiatul a fost la tehnic, apoi la secție, inginer șef, acum este șef de district la Răducăneni, ceea ce înseamnă o retrogradare, ținând cont de faptul că este inginer de drumuri”, a mai spus Ovidiu Laicu.

Conform declarației de avere, Alexandru Zacrețchi are două terenuri în intravilanul Iașului – 504 și 340 mp, precum și o casă, construită în 2018. Deține un VW din 2006, 5 credite în valoare totală de 163.000 de lei scadente până în 2026 și unul prin prima casă, de 305.000 de lei. A avut un salariu net de 7.400 de lei. În schimb, surse din cadrul DRDP Iași au arătat, potrivit publicației ieșene, că activitatea lui Zacrețchi Jr. de la începutul anului at fi reprezentat un lung șir de concedii medicale și de odihnă.

Două luni de concediu de la începutul anului

Din totalul de 162 de zile lucrătoare din perioada ianuarie-august 2022, Alexandru Zacrețchi ar fi mers la serviciu doar 112 zile. În 50 de zile lucrătoare a avut concediu medical sau de odihnă. La două zile lucrate, una a avut-o liberă. REPORTER DE IAȘI l-a căutat și pe Alexandru Zacrețchi pentru a-i solicita punctul de vedere. Nu a răspuns.

După venirea în DRDP Iași, Viorel Zacrețchi a înființat o comisie al cărei președinte s-a numit, începând o verificare a covoarelor asfaltice turnate în perioada 2020-2021. Printre puținii care au scăpat de sancțiuni cu această ocazie a fost chiar fiul său, Alexandru. Soția lui și nora lui Viorel Zacrețchi, Marilena, este tot angajata DRDP Iași, la Comunicare. Nu depune declarație de avere, neavând funcție de conducere. Pe ultima declarație de avere a soțului figurează cu un venit anual de 32.000 de lei – indemnizație de creștere a copilului.

În schimb, șeful DRDP Iași, Ovidiu Laicu, ar fi precizat pentru Reporter de Iași că aproape 50% dintre angajații din DRDP Iași sunt înrudiți. Procentul ar fi și mai mare dacă se iau în calcul legăturile de cumătrie. „Există un director economic Vasile Popa, soția este contabil șef la SDN Iași și are 4 frați angajați la Galați”, a oferit și un exemplu Ovidiu Laicu. Angajații din DRDP l-au contrazis pe director, precizând că procentul nu ar fi atât de mare, iar Vasile Popa ar avea soția la SDN Iași, dar un singur frate la Galați.

Textul publicat de site-ul celor de la Reporter de Iași continuă cu scandalurile în care au fost implicați cei din familia Zacrețchi. În 2010, Alexandru Zacrețchi a falsificat bacnote de 100 de lei pe o imprimantă la el acasă. „Felul în care era realizat falsul greu putea păcăli pe cineva”, au scris anchetatorii.

Facultate terminată în timpul procesului

În timpul procesului a terminat facultatea și, cu ajutorul tatălui de la Botoșani, a fost angajat la DRDP Iași, în 2012. În 2011, când era în plin proces cu falsificarea de monedă, a fost cercetat de DIICOT în cazul unei rețele de 20 de consumatori de droguri din Botoșani. Era deja angajat la DRDP când a fost condamnat cu suspendare pentru falsificare de monedă, iar în cazul de consum de droguri DIICOT a retras acuzațiile, în 2016. Într-o discuție din 2017 pe tema celor două cauze penale, el a precizat pentru REPORTER DE IAȘI că a fost în anturaje nepotrivite.

Tatăl, Viorel Zacrețchi, a fost implicat, în 2013, într-o anchetă jurnalistică care a arătat că, timp de o săptămână, el ar fi folosit pentru șantierul de la casa care apare în declarația de avere angajați din subordine.

În urma acelui material a fost suspendat din funcție jumătate de an, apoi a fost repus în funcție, ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Numele i-a apărut apoi într-un alt scandal: cazul singurului drum național de pământ, aflat în județul Botoșani. Ministerul Transporturilor a decis turnarea unui strat de piatră acolo, pe tronsonul Manoleasa-Rădăuți Prut. După executarea lucrărilor, localnicii au spus că s-a furat masiv la materiale și că lucrările sunt de mântuială. Viorel Zacrețchi a scăpat și de această dată.

Și fostul șef ITM, implicat într-un scandal asemănător

Dezvăluirile celor de la Reporter de Iași vin după un alt scandal în care fostul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, Stelian Mețler, a fost angajat, în iunie 2020, în plină criză pandemică, la Primăria din Vatra Moldoviței (județul Suceava), iar câteva zile mai târziu a fost detașat la SGA Botoșani.

Filiera a fost aceeași ca și în cazul unei chelnerițe care, prin detașare, a ajuns să ocupe un post strategic în Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârladi. Cazul a fost anchetat și de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, cei implicați fiind trimiși în judecată.

Întâmplător sau nu, în structura de conducere a celor de la Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) figura ca director adjunct Constantin Mețler, nimeni altul decât fiul lui Stelian Mețler. Ancheta DNA nu a scos la iveală însă nicio implicare a acestuia în angajarea tatălui său.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.1 ° C
16.6 °
12.8 °
60 %
1.8kmh
100 %
mie
13 °
joi
21 °
vin
20 °
sâm
21 °
Dum
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La începutul meciului erau semne bune, dar nu a fost să fie.

EDITORIAL

Oameni cu căștile pe urechi, scriind mesaje sau vorbind preocupați la telefon - aceasta este imaginea nelipsită de pe aproape orice trecere de pietoni...

GÂNDUL ZILEI

Dotați cu un har divin, Ei la bară, fac minuni. Nu transformă apa-n vin Ci adevăru-n minciuni! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...