marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTAparat unic pentru copiii loviţi de o boală nemiloasă (video)

Aparat unic pentru copiii loviţi de o boală nemiloasă (video)

Drama unei familii din Iași s-a tranformat într-o șansa la viață pentru mii de copii din Moldova. Un băiețel de nici doi anișori s-a stins pe patul de spital, în brațele părinților, disperați.

Dărâmaţi de durere, oamenii au luat, însă, o decizie care va salva alte familii. Astfel, cu banii adunați din donațiile cerute pentru salvarea copilului, părinții au cumpărat un aparat medical, folosit în tratamentele oncologie pediatrice, pe care l-au dăruit Spitalului de Copii “Sf Maria” din Iași. Echipamentul, unic în România, a costat 120 de mii de euro.

Copil diagnostocat cu cancer la doar câteva luni

Călin-Mihai s-a născut în noiembrie 2017. Câteva luni mai târziu, când abia învăța să facă primii pași, a căzut secerat la pat. După trei zile de febră, ținută constant sub atenția medicului de familie și a părinților, copilul a ajuns direct la Urgențe. Medicii de la Spitalul „Sf Maria” din Iași l-au diagnosticat cu o boală cruntă, cancer de gradul 4 la glanda suprarenală.

Am hotărât să facem nişte investigaţii şi, în urma lor, a ieşit hemoglobina 5, pentru că erau atacaţi neuroblaştii, erau în coloană. Am mers, a făcut transfuzii de sânge şi am început toate investigaţiile posibile să vadă, pe secţia de Hematologie, de unde era această anemie severă. În urma unei ecografii, s-a descoperit o tumoră de 8 cm. Medicii din Franţa au spus că acea tumoră s-a dezvltat în cel mult o lună de zile, pentru că tipul de cancer pe care îl avea era foarte agresiv. Era un copil foarte vesel, foarte jovial”, a spus mama copilului.

Micuţul s-a stins în Franţa

Au urmat ședințele de chimioterapie, tratamentele de specialitate, însă starea micuțului nu se ameliora. Familia a decis să îl transfere la o clinică de oncologie din Franța. Acolo, în ciuda eforturilor medicilor din străinătate, Călin-Mihai s-a stins. Avea 1 an și 7 luni când a lăsat în urmă un frățior de 4 ani și doi părinți disperați că nu au reușit să își salveze copilul.
Ca să isi permită să-l ducă pe cel micuţ la tratament, în străinătate, părinții au cerut ajutor financiar pe rețelele sociale. Banii strânși și care nu au mai fost utilizați în tratamentul medical, au fost directionați către o cauză nobilă.

„Dacă noi avem, acum, această posibilitate, să întoarcem comunităţii, pentru că oamenii ne-au ajutat să ajungem acolo, să avem speranţe pentru copilul nostru, am hotărât să întoarcem toată această experienţă a noastră, toate cunoştinţele şi să încercăm să le implementăm aici, la noi”, a spus tatăl copilaşului.

Donaţie unică în ţară

Cu 120 de mii de euro, a fost cumpărat și donat un echipament de mixare a citostaticelor, utilizat în terapia copiilor cu afecțiuni oncologice, unic în spitalele din România.

„Echipamentul mixează soluţiile citosatice şi toate soluţiile perfuzabile, are o capacitate de 260 de pungi, vor fi pungi asociate unui tratament, care va fi introdus şi ales computerizat. Tot procesul va fi sub mediu steril. Siguranţa concentraţiei este de 100%. Va uşura munca personalului în diluţiile pentru citostatice şi soluţii perfuzabile. Nu se va mai aloca timp pentru aceasta manevră, va fi o singură persoană care va supraveghea tot procesul”, a spus medicul Alina Belu, managerul Spitalului de Copii Sf Maria Iași.

Aparatul va deservi copiii cu stfel de probleme din întreaga Moldovă, astfel că tratamentele micuţilor vor fi mai exacte şi soluţiile de citostatice mult mai bine preparate.

Donația către secția de Oncologie a Spitalului „Sf Maria” din Iași a fost sprijinită și de organizația Salvați Copiii România. „Până acum am ajuns în peste 100 de spitale, cu peste 1.000 de echipamente, care au ajutat 40.000 de copii din România să supravieţuaiscă sau să fie mult mai bine îngrijiţi la naştere sau în secţiile de spital”, a spua Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

În România, peste 1% dintre copii se nasc cu tumori maligne, iar incidența cea mai mare se întâlnește la grupa de vârsta 15-19 ani, conform datelor oferite de Institutul National de Sănătate Publică.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
1.1 ° C
1.1 °
-0.6 °
87 %
0.9kmh
91 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...