joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTMafia lemnului lăsată fără bani și mașini. Valori importante confiscate în urma...

Mafia lemnului lăsată fără bani și mașini. Valori importante confiscate în urma perchezițiilor (VIDEO)

Perchezițiile organizate miercuri de polițiști și care au vizat afacerile ilegale cu lemne din județul Suceava s-au lăsat cu indisponibilizarea unor mașini, dar și a unor importante sume de bani. Deocamdată, anchetatorii nu au făcut un bilanț al operațiunii, mai multe persoane fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava pentru audieri.

Controale la mai multe societăți comerciale

Totodată, sunt efectuate 16 controale economice la mai multe puncte de lucru (depozite) ale unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 61 ordonanțe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională. Perchezițiile au fost efectuate în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.

Aproape 150 de percheziții domiciliare

Operațiunea a avut loc astăzi dimineață, când procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au efectuat 146 de percheziții domiciliare pe raza municipiului Bucureşti (1) şi a judeţelor Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, precum și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională. De asemenea, au fost efectuate percheziții la sediile a 17 ocoale silvice.

Operațiuni ilegale efectuate de două grupări din Suceava

În urma cercetărilor a rezultat faptul că două grupări constituite pe raza județului Suceava controlează un număr de 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, prin intermediul cărora, în perioada 2019-prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic ce ar consta în evidențierea fiscală parțială/neevidențierea tranzacțiilor cu ocazia comercializării de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București.

Din probatoriul administrat au rezultat indicii că aceste tranzacții ar rezulta în urma unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste.

Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată parțial prin virament bancar iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată în numerar prin intermediul unor persoane de încredere. Din cercetări a reieșit faptul că banii rezultați au fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale.

Pentru documentarea activității infracționale, după efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luări măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8 ° C
8.3 °
6.6 °
87 %
4.5kmh
69 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...