joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTŞofer achitat după o tragedie pe şosea

Şofer achitat după o tragedie pe şosea

Implicat într-un accident mortal, un șofer a fost exonerat de orice răspundere. Trimis în judecată pentru ucidere din culpă, șoferul a fost achitat după ce judecătorii au considerat că tragedia s-ar fi produs din cauza victimei.

Accidentul s-a produs pe 17 ianuarie 2019, pe drumul european E 58, pe raza localității Hudum. Atunci suceveanul Ciprian Ionuț Coman, angajat ca agent de vânzări la o firmă, aflat la volanul unei utilitare se îndrepta spre Suceava, după ce a distribuit marfă la diferiți agenți economici de pe raza municipiului Botoșani. Când a ajuns în Hudum, el a zărit prea târziu un pieton care venea din față, pe partea dreaptă a drumului, și l-a izbit în plin.

În urma impactului, pietonul, un bărbat în vârstă de 62 de ani, a fost proiectat în șanțul de pe marginea șoselei și a decedat la scurt timp.

Expertiză criminalistică cerută de anchetatori 

Cercetările au durat până anul trecut, întrucât anchetatorii au efectuat și o expertiză criminalistică. Experiza a arătat că șoferul nu a putut evita producerea accidentului întrucât distanța posibilă de la care a observat victima – de cca 10-12 m nu i-a permis oprirea autoutilitarei care circula cu o viteză probabilă de cca 64 km/h.

„Susnumitul putea evita lovirea victimei dacă s-ar fi deplasat cu o viteză de cel mult 22-26 km/h”, au concluzionat experții. Aceștia au considerat că, din cauza condițiilor de drum (întuneric și carosabil ușor umed) se impunea adaptarea vitezei la spațiul de vizibilitate, adică cu o viteză mai redusă decât valoarea maxim legal impusă de 50 km/h, adică circa 22 – 26 km/h. Prin urmare, șoferul a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, anchetatorii considerând că acesta trebuia să reducă viteza pentru a putea preveni orice accident.

Judecătorii au dispus achitarea șoferului

Dosarul s-a aflat pe rolul Judecătoriei Botoșani, doar că, la finalul procesului, judecătorii nu au fost de acord cu versiunea anchetatorilor. Ba mai mult, au dispus achitarea șoferului. Motivul – din probatoriul administrat a rezultat că victimei îi aparţine culpa exclusivă în producerea accidentului.

„(…) în condiţiile în care victima a apărut intempestiv pe banda de rulare a autoutilitarei conduse de inculpat, pe timp de noapte, rezultă cu evidenţă că aceasta, şi nu inculpatul, a creat stare de pericol care a condus la producerea accidentului. (…) Legiuitorul a instituit o dispoziţie rutieră prin care obligă orice conducător să adapteze viteza funcţie de condiţiile de drum pentru a reduce semnificativ şansele producerii unui accident. A pune însă în sarcina unui conducător auto obligaţia de a efectua în fiecare moment aprecieri asupra vitezei cu care să circule pentru a evita un posibil accident nu are acoperire legală, așa încât o astfel de obligaţie ar fi una excesivă”, au arătat magistrații. Hotărârea a fost pronunțată marți, pe 27 septembrie a.c. de Judecătoria Botoșani, însă nu este definitivă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.5 ° C
6.7 °
4.9 °
96 %
2.7kmh
100 %
joi
6 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
14 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...