vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTPregătirile pentru Pelerinajul de Sfânta Parascheva au început. Mii de botoşăneni aşteptaţi...

Pregătirile pentru Pelerinajul de Sfânta Parascheva au început. Mii de botoşăneni aşteptaţi în judeţul vecin (video)

Judeţul Iaşi deja este plin de pelerini veniţi pentru pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Spațiile de cazare sunt aproape toate rezervate. Dacă pe litoral, sezonul estival e la final, în Iași, turiștii, de o altă categorie, abia își fac apariția.

Cu o săptămână mai devreme față de anii trecuți, pregătirile pentru cel mai mare pelerinaj din ţară sunt în toi. După doi ani de pandemie nu există restricții, iar organizatorii se aşteaptă la un număr foarte mare de credincioşi. Mii de botoşăneni sunt aşteptaţi la Catedrala Metropolitană din centrul orașului de pe cele 7 coline.

Cu o săptămână înainte de debutul pelerinajului, pe esplanada Mitropoliei Moldovei și Bucovinei este deja forfotă. Mult mai devreme față de anii anteriori, baldachinul pe care va fi așezată racla deja prinde contur. Se lucrează de zor și la scenele de pe care se vor oficia slujbele în ziua hramului Sf Parascheva, pe 14 octombrie. „Au fost scoase afară vasele pentru aghiazmă, a fost adus ansamblul metalic, se construieşte baldachinul în momentul de faţă. De asemenea, a fost amenajată scena unde, pe data de 14 octombrie, se va face Sfânta Liturghie. Să ne rugăm bunului Dumnezeu pentru sănătatea, atât cea trupească, cât şi pentru cea sufletească”, a spus Lucian Apopei, director comunicare Arhiepiscopia Iaşiului.

Pelerinaj fără nicio măsură restrictivă

pelerinajLa Iași sunt așteptați să ajungă un număr și mai mare de pelerini, comparativ cu anii trecuți. Numai din comuna Voluntari vor ajunge în capitala Moldovei peste 100 de autocare. „Nu va fi nicio măsură restrictivă legată de pandemie. Ne-am propus să lungim mai mult coada pelerinilor, pentru a lăsa spaţii mai lungi de deplasare, într-un ritm mai alert. Dar care să presupună păstrarea unor reguli date şi de situaţia în care ne aflăm şi introducerea de ecrane de proiecţie a ceea ce se întampla în curtea Mitropoliei”, a spus primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Zeci de mii de pelerini aşteptaţi la Iaşi

Conform datelor oficiale, în octombrie 2019, înainte de pandemie, aproape 36.600 de turiști s-au perindat prin Iași. Un an mai târziu, în aceeași lună de toamnă, cifra a scăzut la nici 1.500 de oameni. Anul trecut, când pandemia era pe final, aproape 24 de mii de turiști s-au cazat, în special în preajma Catedralei.

Evident, nu toţi turiştii, pelerinii mai ales, care merg la Sf Parascheva, accesează facilităţile de cazare, hoteluri, moteluri şi pensiuni. Turiştii care merg în Iaşi stau, în medie, două zile. Foarte mulţi botoşăneni, însă, aleg să meargă cu maşina sau autocarul direct la Catedrală, să stea la coadă şi apoi să se întoarcă acasă de la pelerinaj. Iașiul are peste 4000 de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni și hosteluri, la care se adaugă alte câteva mii în apartamente. „Suntem, în momentul de faţă, la 80% grad de ocupare, pe rezervările existente, dar probabil vom merge pe un grad maxim de ocupare anul acesta. Avem clienţi care şi-au rezervat cu şase luni înainte de pelerinaj”, a spus Adrian Dadu, administratorul unui hotel.

În spațiile de cazare, prețurile pornesc de la 70 de lei pe noapte, până la 2500 de lei. Sărbătorile Iașiului încep pe 5 octombrie, cu 4 zile mai devreme decât de obicei, iar pelerinajul pe 8 octombrie. Evenimentele se derulează până pe 16 octombrie, iar bugetul alocat este de aproape 1.2 milioane de lei.

pelerinaj

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...