sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăLocalSfat de „sezon” din partea pompierilor. Atenție la vinul pus la fermentat

Sfat de „sezon” din partea pompierilor. Atenție la vinul pus la fermentat

Odată cu venirea toamnei și după culegerea viilor, mulți dintre cetățeni pregătesc vinul în gospodării. Dacă acesta nu este depozitat în spații corespunzătoare, pe timpul procesului de fermentare pot apărea incidente.

În acest context, reprezentanții ISU Botoșani oferă botoșănenilor câteva sfaturi. Asta pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon pe timpul fermentării mustului.

– nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;

– nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;

– anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;

– verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;

– sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.

– nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă dacă nu aveți echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;

– sunaţi la 112 în astfel de situaţii.

O persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri – cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, victima îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecințele pot fi grave.

Victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană vinul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
0.7 ° C
1.6 °
0.5 °
90 %
0.9kmh
54 %
sâm
4 °
Dum
2 °
lun
1 °
mar
2 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

„Tradiţii” strămoşeşti la Mileanca. Porţile furate în noaptea de sfântul Andrei au ajuns şi pe stâlpii de electricitate.

EDITORIAL

Gata, a trecut și Ziua Națională. Politicienii au făcut ceea ce știu mai bine, și anume au ieșit din birouri și și-au recitat discursurile...

GÂNDUL ZILEI

O terasă, bunăoară, Definită elegant, E una scoasă afară Din restaurant! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...