spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAvertismentul unui lider de sindicat din poliție - „De pe străzi au...

Avertismentul unui lider de sindicat din poliție – „De pe străzi au dispărut polițiștii și cei cu experiență”

Deficitul de personal, lipsa dotărilor, deficiențele de organizare, legislația deficitară, dar și amânările de la un an la altul privind indexarea salariilor continuă să-i fugărească pe polițiștii cu vechime din sistem.

A recunoscut-o în mod public președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) – filiala Botoșani, comisarul șef (r) Iulian Buciuleac, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social care a avut loc astăzi la Instituția Prefectului.

„De pe străzi au dispărut polițiștii și cei cu experiență”

Potrivit acestuia, problemele din poliție, care au fost băgate sub preș în ultimii ani, la care se adaugă dezinteresul manifestat de guvernați și parlamentari, încep să se răsfrângă și asupra populației.

„De pe străzi au dispărut polițiștii și cei cu experiență. Unul sunt și eu, începând cu data de 3 octombrie m-am retras din cauza unor probleme de sistem. Lipsa personalului o să ne afecteze pe noi toți ca și cetățeni”, a spus Iulian Buciuleac, președintele filialei SNPPC din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.

Iar ca exemplu, el a prezentat cazul Secției Rurale de Poliție nr. 3 Hlipiceni, unde a activat ca șef de secție. Dacă la înființarea structurii erau 36 de funcții de polițiști, din care 34 erau ocupate, în prezent se lucrează cu numai 14 polițiști. Asta la o populație la aproximativ 35.000 de locuitori. Aceeași situație ar fi și la municipiul Botoșani unde, dacă în anii 1994 și după 2000 erau circa 30 de patrule pe toate schimburile, în prezent se lucrează cu 3-4 patrule și asta cu sprijinul Poliției Locale.

Dacă dispar polițiștii de pe stradă complet, o să fie ocupate de golani și o să vă afecteze și pe dumneavoastră, pentru că aveți familie… L-a afectat și pe domnul Șerbănoiu (n.r. – fostul șef al Inspectoratului Județean de Poliție, pensionat și el în luna iulie a acestui an), că i-au spart casa. Hoțul nu are lege, nu are culoare politică”, a adăugat Iulian Buciuleac.

„De aceea preferă polițiștii să iasă la pensie cu prima ocazie”

Potrivit acestuia, pensionările masive și plecările din sistem au fost generate inclusiv de legislația proastă, care nu îi protejează pe polițiști în momentul intervențiilor, dar și de modul deficitar în care aceasta este aplicată. În acest context, el a făcut trimitere la cazurile de ultraj, care s-au înmulțit în ultimul an și de urmări, puțini agresori fiind condamnați.

„Din cazurile de ultraj care au fost vreo 40 cel puțin, știam de 46, dar să nu greșesc… câte s-au lăsat cu condamnări pentru agresori? O să vedeți, își bat joc de noi și judecătorii, procurorii și populația și toată lumea. De aceea preferă polițiștii să iasă la pensie cu prima ocazie”, a adăugat liderul SNPPC.

Tragedii din cauza încadrărilor directe în poliție

Și lucrurile nu se opresc aici pentru că nu s-a făcut mai nimic pentru pregătirea profesională a polițiștilor, mai ales a celor încadrați direct. Din acest motiv, au existat și tragedii, cazul polițistului din Leorda, care s-a sinucis la Iași cu arma din dotare, fiind dat ca exemplu.

Iar situația nu pare să se schimbe nici în viitorul apropiat pentru că angajările din sursă externă au fost blocate, sistemul de selecție a candidaților a fost dat peste cap, iar seriile de agenți și de ofițeri, care urmează să iasă de pe băncile școlilor sau ale academiei nu vor acoperi necesarul de personal. Ba mai mult, potrivit acestuia, un polițist adevărat se formează în cel puțin trei ani.

Prefectul județului, Sorin Cornilă, a încercat să afle și ce demersuri au fost făcute de sindicat pentru rezolvarea acestor carențe. Astfel, toate solicitările formulate de sindicaliști au rămas prin sertarele celor de la Ministerul Afacerilor Interne sau din conducerea Poliției Române, iar inițiativele legislative propuse au fost blocate prin Parlament. Ghidul carierei polițistului a fost dat ca exemplu. Documentul ar clarifica statutul polițistului și ar stabili în linii mari traseul carierei, dar acesta a rămas blocat în Senat.

Structuri operative acoperite în proporție de 70%

Asta deși Ghidul carierei polițistului nu face nicio referire la sistemul de salarizare și nici nu presupune alocarea de fonduri suplimentare. Pe acest fond, cei mai mulți dintre polițiștii care se văd intrați în sistem stau pe post perioada minimă prevăzută după absolvirea studiilor sau în contract, după care preferă să plece din structurile operative către celelalte compartimente în care este muncă de birou. Așa se explică de ce structurile operative au ajuns să fie acoperite cu personal într-o proporție de maxim 70%.

Toate aceste aspecte au fost aduse și la cunoștința adjunctului șefului Poliției Române întrucât, înainte de a se pensiona, comisarul șef Iulian Buciuleac a solicita și o audiență la acesta. Asta pentru că problemele din sistemul polițienesc au fost ținute departe de atenția opiniei publice, iar multe dintre statisticile prezentate au fost cosmetizate pentru a da bine în fața șefilor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...