vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTȘtafeta Veteranilor „Invictus România” a străbătut județul Botoșani

Ștafeta Veteranilor „Invictus România” a străbătut județul Botoșani

Ștafeta Veteranilor „Invictus România” a străbătut județul Botoșani pe parcursul zilelor de 17 și 18 octombrie. Voluntarii au ajuns luni în municipiul Botoșani, venind dinspre Iași. Ștafeta roșie a fost adusă de o delegație destul de numeroasă, sportivii fiind întâmpinați de oficialitățile locale la Monumentului Eroilor Botoșăneni din cel de-al Doilea Război Mondial, din intersecția străzilor Calea Națională și Cuza Vodă.

Printre cei care i-au așteptat au fost comandantul Garnizoanei Botoșani, locotenent colonel Ovidiu Damian, prefectul județului, Sorin Cornilă, vicepreședintele Consiliului Județean Bogdan Dăscălescu și militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun”.

Lor li s-au alăturat mai mulți voluntari botoșăneni printre care alergătoarea Ana Țepeș, ultramaratonistul Iulian Rotariu, multiplu laureat al curselor de anduranță, dar și câțiva jandarmi.

Ștafeta a fost adusă de militarii Brigăzii Militare 15 Mecanizată „Podu Înalt”, ai Batalionului 151 Infanterie „Războieni” și a fost preluată de militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani. Prezent la eveniment, prefectul Sorin Cornilă le-a adresat și câteva cuvinte voluntarilor.

„Ne întâlnim într-un loc plin de simbolistică din Botoșani, lângă Monumentul dedicat Eroilor. Eroii de ieri și-au dorit tot ceea ce este mai bun pentru România, drept pentru care și-au dat chiar și propria viață. Este datoria noastră să le arătăm respectul și onoarea cuvenite atât lor, cât și eroilor de azi. Vă felicit pentru efortul pe care îl depuneți pentru a păstra vie memoria eroilor noștri”, a spus Sorin Cornilă.

Popas în fața comandamentului UM 01251

Marți dimineață, delegația botoșăneană care a preluat ștafeta a făcut un scurt popas în fața monumentului ridicat în fața comandamentului UM 01251 de pe strada Petru Rareș, după care a plecat spre Suceava, pentru a preda ștafeta voluntarilor din județul vecin, printre care s-au aflat și membrii echipei Salvamont Vatra Dornei. De aici, delegația va pleca mai departe spre Transilvania, urmând să parcurgă județele Bistrița-Năsăud, Maramureș și Satu Mare.

Ajunsă la a IX-a ediție, Ștafeta Veteranilor „Invictus România” încercă să reconstituie drumurile bătătorite odinioară de vitejii luptători și presupune trei trasee – roșu, galben și albastru (n.r. – după culorile drapelului național). Anul acesta, cele trei ștafete au plecat simultan din București, pe 5 octombrie a.c., și vor străbate toate provinciile istorice românești. Județul Botoșani s-a aflat pe traseul Ștafetei de culoare roșie.

Participanții vor poposi la fiecare monument edificat în cinstea eroilor care s-au jertfit pentru libertatea și independența patriei, iar punctul final va fi municipiul Carei, ultima glie străbună eliberată de către Armata României, la data de 25 octombrie 1944. Traseele însumează peste 3.500 de km, cele trei ștafete urmând să parcurgă toate județele țării și să ajungă concomitent la Carei, pe 25 octombrie a.c., la Monumentul Ostașului Român. Aici, militarii și voluntarii vor arbora drapelul național și vor prezenta onorul, în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...