duminică, iunie 11, 2023
AcasăLocalAjutor cerut de la Botoşani după depistarea unui focar de pestă porcină...

Ajutor cerut de la Botoşani după depistarea unui focar de pestă porcină la Iaşi

Autorităţile din judeţul vecin cer ajutor după ce un focar de pestă porcină a fost descoperit la o fermă din localitatea Belcești, judeţul Iaşi.  Focarul de pestă porcină a fost depistat la începutul acestei săptămâni, arată Știrile PRO TV. Alerta s-a dat după ce analizele de la un animal găsit mort au confirmat prezența virusului pestei porcine în fermă. De atunci, se lucrează în continuu la închiderea focarului, chiar și noaptea, însă intervenția este dificilă, spun autoritățile, din cauza efectivului mare de porci – în jur de 20.000.

„Avem echipe care lucrează până seara târziu, chiar și la lumina eflectoarelor, să eliminăm posibilitatea răspândirii virusului. Sunt foarte mulți oameni implicați. Am solicitat sprijin, deja au venit colegi de la Vaslui, așteptăm colegi de la Botoșani și Neamț”, a declarat Bogdan Novenschi, director adjunct DSV Iași.

După ce porcii sunt sacrificați și încărcați în remorci, sunt transportați în câmp, unde primăria a pus la dispoziție un teren pentru îngroparea leșurilor. La operațiunea de sacrificare a animalelor au participat și angajații fermei, unii dintre ei muncitori din Egipt.

După declararea zonei focar de pestă porcină africană, medicii veterinari au mers și prin satele din jur, pe o rază de 10 kilometri, să ia în evidență porcii din gospodării, dar să și informeze localnicii să nu își sacrifice animalele fără să anunțe autoritățile.

Oamenii nu au voie nici să vândă porcii în alte localități. Deocamdată nu s-a pus problema ca porcii din gospodarii să fie sacrificați.

Ancheta epidemiologică care trebuie să stabilească cum a ajuns virusul în fermă este încă în derulare. Proprietarii italieni ai fermei nu au putut fi contactați, pentru a comenta situația.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.2 ° C
19.6 °
17.8 °
91 %
1.8kmh
82 %
Dum
20 °
lun
13 °
mar
20 °
mie
24 °
joi
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Preocuparea ca orașul să miroase frumos are din ce în ce mai mulți adepți implicați.

EDITORIAL

Recenta confruntare dintre primarul PSD Cosmin Andrei și consilierul local PNL Eugen Turcanu nu mai miră pe nici un botoșănean care a urmărit cât...

EPIGRAMA ZILEI

Marea mea nedumerire Tot nu s-a elucidat: Oare lanțul de iubire Poate fi sudat? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...