spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAvarie de proporţii la sistemul de alimentare cu apă. Mii de botoşăneni...

Avarie de proporţii la sistemul de alimentare cu apă. Mii de botoşăneni sunt afectaţi

Mai multe locuințe din municipiul Botoșani au rămas astăzi fără apă potabilă, din cauza unei avarii de proporții care a avut loc pe magistrala de 1200mm, în zona Leorda, în cursul după-amiezii de luni, 7 noiembrie a.c. Avaria, care a avut loc pe o proprietate particulară, a fost cauzată atât de vechimea conductei cât şi de calitatea slabă a materialului folosit la acea vreme pentru conducte. De altfel, proprietarii care locuiesc pe terenul unde a avut loc avaria au sesizat în urmă cu aproape două luni că apa a început să curgă.

„Avaria a fost remediată încă de luni seară, dar pentru aceasta a fost nevoie de golirea conductei pe tronsonul Leorda – Cătămărești. În momentul de față se acțiunează pentru reumplerea sistemului, iar în consecinţă o parte dintre locuințele de la etajele superioare din zonele înalte ale oraşului respectiv zona Primăverii, au rămas fără apă. Deasemenea, în funcţie de consum şi de scăderea nivelului apei din rezervoarele de la Staţia de Tratare Cătămărăşti s-a înregistrat și o scădere a presiunii apei la robinete şi în alte zone ale oraşului”, a explicat Liviu Ștefan, directorul general Nova Apaserv.

Doar că, pentru a asigura aceste manevre de reumplere a sistemului, cei de la operatorul de apă au trebuit să sisteze sau să limiteze furnizarea apei către alte localități care se alimentează din conducta de aducțiune de la Botoșani. Prin urmare, afectate au fost și comunele Răchiţi și Unțeni, dar și Stăuceni, Băluşeni, Cristeşti, Coșula, Copălău, inclusiv orașul Flămânzi, care primesc apă din aceeași rețea care alimentează municipiul Botoșani.

Probleme şi la Modern Calor 

În plus, scăderea presiunii a pus în dificultate și operatorul local de termoficare, care nu a mai putut furniza apa caldă menajeră către locuințele branșate la rețea. Astfel, cei de la Modern Calor au anunțat că sistemul va fi repornit imediat ce furnizarea apei reci va fi reluată în parametri tehnici normali.

Conducerea operatorului de apă spune că s-a trecut deja la reumplerea sistemului, dar acest lucru se face gradual, pentru a evita apariția altor avarii în conductele la fel de șubrezite. Din acest motiv, reluarea furnizării apei se va face treptat, cei care vor avea de suferit cel mai mult fiind cei din zonele înalte alte orașului.

Avarie similară anul trecut 

O avarie asemănătoare a avut loc și în octombrie 2021. Atunci, însă, echipele de intervenție au remedia avaria „sub presiune”, așa încât nu a fost nevoie de sistarea serviciului de furnizare a apei. De altfel, conducerea Nova Apaserv spune că această conductă, pe care au avut loc mai multe avarii de-a lungul timpului, este una dintre cele propuse a fi înlocuită prin intermediul programului POIM.

Conducta aduce de fapt apa brută către Stația de Tratare de la Cătămărăști. Astfel, după tratatare, apa este pompată în rezervoare de capacitate mare, de unde pleacă mai apoi spre municipiul Botoșani. Proiectul de înlocuire a acesteia a fost depus la Ministerul Dezvoltării, în vederea obținerii finanțării, doar că este încă în faza de analiză, în prezent fiind efectuat studiul de fezabilitate. „Conducta, care este din oțel, are o vechime de aproape 50 de ani. Ce propunem noi este înlocuirea ei cu una de polietilenă de înaltă densitate”, a explicat Liviu Ștefan, directorul general Nova Apaserv.

Botoşaniul are unul ditre cele mai vechi sisteme centralizate de alimentare cu apă

Sistemul centralizat de alimentare cu apă din Municipiul Botoșani este unul dintre cele mai vechi din România. Inaugurat în 1902, el a fost realizat după un proiect al inginerului Scarlat Vârnav și construit de o companie franceză. Municipiul Botoșani este alimentat cu apă potabilă prin două surse – un dren vizitabil și o priză de mal de tip cheson, cu un debit de 2.100 l/s.

Apa este pompată mai apoi spre Cătămărăști (n.r. – prin conducta avariată), cu un debit de 700 de litri pe secundă, unde este tratată într-o stație cu o capacitate de 1400 l/s și transportată, prin pompare, prin conducte până în municipiu, unde rețeaua de distribuție este împărțită pe trei zone  – industrială, înaltă presiune şi joasă principală. Datele deținute de Nova Apaserv indică faptul că 54% din rețelele de apă au o vechime de aproape 40 – 50 de ani, 80 km au probleme moderate (conducte de oțel), iar circa 60 km au probleme deosebite (conducte de fontă și azbociment), pierderile din rețea ajungând, în acest context, la 61,8%.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...