vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTProprietarii de fose septice sunt pasibili de amenzi. Ce obligaţii au pentru...

Proprietarii de fose septice sunt pasibili de amenzi. Ce obligaţii au pentru a scăpa de sancţiuni

Botoşănenii care au fose septice şi nu le-au înscris într-un registru special, la primăria de care aparțin, riscă amenzi cu valoare cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei. Înscrierea nu este, însă suficientă pentru ca aceştia să scape de sancţiuni. Astfel, proprietarii trebuie să și dovedească că nămolurile din fose sunt golite printr-o firmă acreditată de vidanjare, astfel încât să ajungă într-o stație autorizată de tratare-epurare, operațiune pentru care se plătește.

Obligativitatea acestor operațiuni este prevăzută în Hotărârea de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022. Legea prevede obligația înscrierii în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate, care sunt deschise de fiecare unitate administrativă (primărie).

Termenul de înscriere este de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare/epurare a apelor uzate, respectiv de 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru cele existente anterior datei noii legislații. Mai exact, termenul limită este 22 noiembrie, respectiv 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii – 27 mai 2022, încât, din decembrie vor începe să fie făcute controale în teren și să fie aplicate sancțiuni.

Ce obligații au proprietarii de fose septice

Pe lângă înscrierea în registrul special, noua legislație impune clar obligativitatea golirii foselor cu firme acreditate de vidanjare, care au obligația transportării nămolului de epurare la o instalație de tratare a nămolului de epurare conformă din punctul de vedere al protecției mediului. Mai mult, în registrul înființat la nivelul fiecărei localități trebuie înscrise și intervalele de vidanjare pentru bazinele de colectare și intervalele de preluare a nămolului de la sistemele de epurare.

Nerespectarea acestor obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către personalul împuternicit al Gărzii Naționale de Mediu și al Inspecției Apelor din cadrul autorității de gospodărire a apelor.

Fosele septice vechi, trebuie schimbate

Conform Ministerului Mediului, fosele septice mai vechi, care nu epurează apa uzată, trebuie schimbate cu un sistem adecvat.

„Fiecare cetățean trebuie să găsească soluția în funcție de localitate, de situația de acolo de a trata apele uzate. Primăria are obligația să realizeze acele investiții, dar până la urmă, dacă nu există o canalizare, cetățeanul, gospodăria, familia respectivă trebuie să asigure un sistem adecvat de tratare. Fără aceste sisteme, apele vor ajunge contaminate în apele subterane sau supraterane. Dacă este o fosă septică care nu face epurare, doar o filtrare, și apa se duce în apele subterane, nu este un sistem adecvat”, a explicat Tánczos Barna.

Zeci de mii de botoşăneni au toaleta în curte

În judeţul Botoşani, conform recensământului din 2011, existau aproximativ 175.000 de gospodării, din care doar 64.000 aveau apă şi closet şi aproximativ 100.000 aveau WC-ul în fundul curţii. Alte 10.000 nu aveau niciun fel de WC.
România este în infringement din cauza faptului că nu s-a conformat prevederilor unei directive europene, al cărei termen de aplicare era 31 decembrie 2018, în sensul ca toţi locuitorii din aşezările mai mari de 2.000 de locuitori să aibă gospodăriile racordate la canalizare. Prin declanşarea infringementului, ţara este vizată de penalităţi zilnice de sute de mii de euro şi riscă şi returnarea fondurilor europene primite pentru construirea sistemelor de canalizare.

Program pentru racordarea la canalizare

Statul va deconta până la 1.900 de euro pentru racordarea fiecărei gospodării în parte, iar banii vor ajunge direct la firmele care vor face lucrările.
Mai mult, prin PNRR, statul are la dispoziţie 168 de milioane de euro pentru lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...