vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTTur virtual prin beciurile din Centrul Istoric

Tur virtual prin beciurile din Centrul Istoric

Scanarea Centrului Istoric, parte a Proiectului transfrontalier „Back to our common roots” – „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, a ajuns la final. Această scanare a confirmat existența unor beciuri, unele cu două sau trei nivele şi a unor tunele sub Centrul Istoric. Botoșănenii se pot bucura de turul virtual al Centrului Istoric.

„Scopul proiectului era să infirmăm sau să confirmăm miturile care existau, privind existența, în Centrul Istoric al municipiului Botoșani, a unei rețea de tuneluri subterane. S-au folosit mai multe tehnici nonintruzive, adică noi nu am practicat ceea ce înseamnă o arheologie de tip tradițională, ci cu metode moderne în care nu s-a intervenit deloc, prin metode ce se numesc scanare. E vorba de o combinație, de mai multe tehnici. (…) Tunelurile au discontinuități, din cauza intervențiilor care au fost făcute de-a lungul timpului, ele au fost distruse. În urma scanării, vedem foarte bine traseele lor pe sub clădiri. Ele trebuiau să se unească, dar s-au distrus. Existau corespondență între ele”, a explicat Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene de Cultură, Botoșani.

Proiect pentru ca beciurile să poată fi vizitate

Acesta a povestit că multe dintre subsolurile clădirii erau închise. Prin intermediul unui alt proiect acestea ar urma să fie amenajate pentru a fi vizitate de turiști.

„Proiectul nostru în viitor e să le deschidem și practic, o parte dintre ele să le funcționalizăm ca să fie vizibil vizitate de către turiști. Va fi posibil printr-un alt proiect, la momentul de față noi am făcut harta. Știm cu exactitate că ele există, doar că nu știm cum arată pentru că nu am putut intra. Noi nu am spart, scopul nostru nu a fost de a intra, decât unde s-a putut accesul fizic. Multe dintre ele sunt pline de apă, fie, din păcate unii au pus moloz, fie unele au fost umplute cu beton. Dar într-un proiect mai larg ele pot fi deschise toate pentru că, toate clădirile au beciuri pe unu, două sau chiar trei nivele”, a spus Dănuț Huțu.

Tunelurile datează din secolul al XVII-lea

Potrivit oficialului, tunelurile ar data încă din secolul al XVII-lea.

„Multe sunt din secolul XVII cel puțin, secolul XVIII, bineînțeles secolul XIX. Avem mai multe, unele sunt din piatră, perfecte, exact cum e cetatea de la Suceava, mortarul e același. Sunt altele din cărămidă, care au fost refăcute, probabil după ce s-au distrus”, a declarat Dănuț Huțu.

Beci transformat în muzeu

Proiectul transfrontalier „Întoarcere la rădăcinile noastre comune” este implementat de Primăria Botoșani, Direcţia de Cultură şi instituții din Ivano Frankivsk – Ucraina. Valoarea proiectului este de 938.560 de euro, din care 520.800 de euro pentru municipiul Botoşani.

În cadrul proiectului, vor fi create şi operaţionalizate Muzeul Multimedia al Diversităţii Culturale Botoşani şi Muzeul Armelor Ivano Frankivsk. Muzeul Multimedia al Diversităţii Culturale Botoşani va fi amenajat într-un beci aflat sub clădirea din Piaţa 1 decembrie, numărul 45, vizavi de Biserica „Uspenia”, clădire reabilitată prin proiectul cu finanţare PHARE.

„Când se va deschide muzeul, toate vor fi publice. Chestiunea e să vedem pasul următor. Cum facem să creem cu adevărat acest oraș subteran care va fi, cred, unul dintre atracțiile turistice din România, pentru că în România noi nu avem așa ceva”, a subliniat Dănuț Huțu.

Turul virtual al Centrului Istoric poate fi vizualizat aici: https://gis-app.primariabt.ro/virtual/

Harta poate fi vizualizată aici: https://gis-app.primariabt.ro/ro/map/harta-botosani/

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...