spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTCinci centre de permanenţă din judeţ riscă să se închidă. Decizia a...

Cinci centre de permanenţă din judeţ riscă să se închidă. Decizia a fost luată din cauza unei ordonanţe noi

Cinci dintre cele 13 centre de permanenţă din judeţ îşi vor suspenda activitatea. Măsura a fost luată în baza unei ordonanţe care nu mai permite desfăşurarea activităţilor medicale decât în centre fixe.

Actul normativ interzice ca activitatea medicilor de familie să continue, în afara orelor de program, în cabinetele individuale ale acestora. Ordonanţa a intrat în vigoare în luna august. Centrele de permanenţă au avut însă termen de 90 de zile pentru a se reorganiza în puncte fixe. Pentru cele cinci centre care nu s-au reorganizat, DSP a decis suspendarea activităţii. Ele mai au la dispoziţie alte 90 de zile pentru reorganizare, iar în caz contrar vor fi desfiinţate.

Actul normativ prevede că “centrele de permanenţă funcţionează cu un număr de minimum 7 posturi de medic şi cu minimum 5 posturi de asistent medical”.

Centre de permanenţă deschise pe timpul nopţii şi de sărbători

Centrele de permanenţă sunt unităţi special create de Ministerul Sănătăţii, pentru a degreva de unele cazuri unităţile de urgenţe.

Potrivit legii, centrele de permanenţă sunt servicii medicale gratuite, care nu necesită bilet de trimitere, aşa cum trebuie în policlinică. Acestea funcţionează în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale, în regim de cameră de gardă. Tot timpul acestea trebuie deservite de medicii de familie. „Sunt oferite servicii de mică urgenţă, dar sunt efectuate şi tratamente injectabile, pansamente, etc”, a spus un medic de familie botoşănean.

Activitatea centrelor din judeţ se desfăşoară între orele 20:00 – 8:00, iar la sfârşit de săptămână şi în sărbătorile legale nonstop în mediul urban şi între orele 15:00 – 8:00 şi nonstop în weekend şi sărbătorile legale în mediul rural. Fiecare este dotat pentru cazuri de afecţiuni acute şi mici urgenţe chirurgicale.

 „Tot ce înseamnă sindrom febril, dureri, pusee hipertensive, reacţii de anxietate, ar putea merge la centrul de permanenţă din zonă. Seara, sau în zile de sărbătoare, ca azi, când centrele de permanenţă sunt aproape goale, la camerele de garda ale spitalelor medicii abia mai fac faţă”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.

Apelul la 112 de la aceste centre are prioritate

Potrivit protocoalelor, dacă cel care vine pentru consultaţie la centrele de permanenţă, chiar este un caz de urgenţă, medicul poate solicita imediat o ambulanţă, iar apelul are prioritate, în comparaţie cu un telefon dat de acasă de pacient. Tocmai din acest motiv uneori dispecerii de la serviciul 112 le indică pacienţilor să apeleze mai întâi la centrul de permanenţă sau medicul de familie din zonă, pentru că acesta poate evalua mult mai bine şi prioritiza urgenţa medicală.

Potrivit reprezentanţilor CAS Botoşani, cele 13 centre de permanenţă au afişat programul la fiecare dintre medicii de familie arondaţi lor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...