duminică, decembrie 4, 2022
AcasăLocalAutoritatea Vamală reacționează la perchezițiile DNA. Descinderile au vizat cu totul altceva...

Autoritatea Vamală reacționează la perchezițiile DNA. Descinderile au vizat cu totul altceva decât traficul de țigări

Autoritatea Vamală cooperează cu procurorii DNA în ancheta care a cuprins cele peste 100 de percheziții organizate astăzi, inclusiv la Botoșani. Doar că cercetările nu vizează traficul cu țigări, ci un domeniu cu totul neașteptat în care ar fi acționat inclusiv agenții vamali.

„În dimineaţa zilei de 23 noiembrie 2022, specialişti din cadrul Autorităţii Vamale Române participă alături de ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – I.G.P.R. şi specialişti din cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, sub coordonarea D.N.A. – Serviciul Teritorial Iaşi, la o operaţiune în cadrul căreia sunt puse în aplicare 162 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Suceava, Iaşi, Botoşani, Ilfov, Ialomiţa, Arad, Sibiu şi Municipiul Bucureşti. Operaţiunea vizează combaterea activităţilor ilegale ale unor entităţi economice, pentru care exista suspiciunea privind implicarea unor funcţionari vamali, care au importat din Turcia articole textile contrafăcute, subevaluate sau sustrase de la controlul vamal”, se menționează într-un comunicat de presă transmis astăzi de Autoritatea Vamală.

Potrivit acelorași surse, autoritatea vamală ar fi acordat sprijin de specialitate organelor de anchetă în vederea documentării activităţilor ilegale încă de la demararea cercetărilor. „În acest sens, au fost dispuse verificări, ulterior punerii în liberă circulaţei a mărfurilor, prin echipele mobile, confirmând, în unele cazuri, suspiciunea nedeclarării unor bunuri la autoritatea vamală ori importul de bunuri contrafăcute. În vederea prevenirii prezentării la autoritatea vamală de facturi susceptibile de a fi falsificate, a fost actualizată baza de date a autorităţii vamale şi s-au transmis precizări pentru punerea în aplicare a mecanismelor specifice de supraveghere vamală şi control în vederea combaterii subevaluării mărfurilor şi protejării drepturilor de proprietate intelectuală”, se mai menționează în comunicat.

Autoritatea Vamală Română urmează să se constituie parte civilă în cursul procesului penal pentru recuperarea prejudiciului şi, în funcţie de măsurile dispuse de organele de urmărire penală, să dispună măsuri de suspendare din funcţia publică a personalului vamal implicat în activităţile de sprijinire a grupării infracţionale.

„Încă de la infiinţarea sa în luna aprilie 2022, Autoritatea Vamală Română a stabilit ca fiind o prioritate eliminarea vulnerabilităţilor la corupţie şi prevenirea şi combaterea fraudelor vamale, motiv pentru care şi în cazul prezentat s-a implicat activ şi a acordat sprijin de specialitate organelor de urmărire penală, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, tragerii la răspundere a vinovaţilor şi recuperării prejudiciului”, au adăugat reprezentanții Autorității Vamale.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
-0.3 ° C
1.6 °
-0.6 °
95 %
1.8kmh
100 %
Dum
2 °
lun
1 °
mar
3 °
mie
7 °
joi
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

„Tradiţii” strămoşeşti la Mileanca. Porţile furate în noaptea de sfântul Andrei au ajuns şi pe stâlpii de electricitate.

EDITORIAL

Gata, a trecut și Ziua Națională. Politicienii au făcut ceea ce știu mai bine, și anume au ieșit din birouri și și-au recitat discursurile...

GÂNDUL ZILEI

O terasă, bunăoară, Definită elegant, E una scoasă afară Din restaurant! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...