spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPrimăria a cumpărat un important monument istoric. Acesta a costat 400.000 de...

Primăria a cumpărat un important monument istoric. Acesta a costat 400.000 de euro

O clădire de patrimoniu, emblemă a orașului și un spațiu din Zona Industrială, vor trece în administrarea municipalității botoșănene.

Astfel, a fost semnat contractul de vanzare – cumparare a construcției – monument istoric Casa Ankele, prețul tranzacției fiind de 400.000 euro, care se va achita în 3 tranșe anuale. Prima tranșă, de 160.000 euro, se va achita anul acesta, urmatoarele 2, de câte 120.000 euro, urmând a fi virate în anul 2023, respectiv 2024.

Casa are nivel de înălțime subsol+ parter+ etaj, cu suprafața construită la sol de 585 mp și subsol, cunoscut sub numele de „Restaurant Crama”, în suprafață utilă de 348 mp, împreună cu terenul aferent situat în Centrul Istoric.

Casa Ankele va fi supusă unui amplu proces de restaurare și va fi utilizată ulterior ca sediu pentru administrația locală.

Primăria Municipiului Botoșani a mai dobândit un teren în suprafață totală de 1.135 mp, situat în Zona Industrială – Calea Națională nr.7E. Prețul tranzacției a fost negociat la suma de 58.916 euro, cu achitarea prețului integral anul acesta. Pe această suprafață va fi amenajat un loc de joacă pentru copii.

Undă verde dată în anul 2013 pentru achiziționarea acestui imobil

Consilierii municipali şi-au dat încă din 2013 acordul pentru achiziţionarea imobilului. În 2015, imobilul construit în anul 1836 de Carol Ankele a fost evaluat, la solicitarea municipalităţii, la 465.714 euro, echivalentul a 2,056 de milioane de lei.

În toamna anului 2016, primarul Cătălin Flutur a anunţat că vrea ca în acest imobil să fie mutată Poliţia Locală. În decembrie 2016, viceprimarul Marian Murariu anunţa că aleşii PSD sunt de acord cu cumpărarea casei, cu condiţia realizării unei expertize tehnice.

Această expertiză tehnică nu a fost realizată. În şedinţa din 29 iulie 2019, consilierii municipali au votat proiectul vizând exercitarea dreptului de preempţiune pentru cumpărarea Casei Ankele.

Casa Ankele a fost construită în 1836 și este una dintre clădirile emblemă din Centrul Istoric. Imobilul poartă numele familiei de armeni mutate în Moldova din Austria, la începutul secolului al XIX-lea.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...