marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTActivități desfășurate la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani. Elevii au participat la...

Activități desfășurate la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani. Elevii au participat la programe informative pe teme europene

În acest an școlar, liceul ,,Dimitrie Cantemir” Darabani face parte din unitățile selectate la nivel național în cadrul programului ,,Școli-Ambasador ale Parlamentului European (EPAS)”. Programul, coordonat la nivel de unitate de către profesorul Lucian Sîrbu, urmărește sensibilizarea elevilor în legătură cu democrația parlamentară europeană, cu rolul Parlamentului European și cu valorile europene.

Lecții despre democrația parlamentară europeană

De asemenea, îi încurajează pe aceștia să participe activ la procesele democratice ale Uniunii Europene. Profesorii și elevii selectați în program au calitatea de ambasadori-seniori, respectiv ambasadori-juniori. Profesorii se ocupă de aspectul educațional, organizând în principal lecții despre democrația parlamentară europeană. Acestea includ informații generale și date despre Uniunea Europeană, cu accentul pe competențele democratice și participative, jocuri de rol pentru clasă și teste.

,,Toate aceste activități au un scop comun: să cunoaștem cât mai bine instituțiile, valorile și politicile Uniunii Europene, dar mai ales să înțelegem cum ne pot îmbunătăți ele viața de zi cu zi, prin beneficiile aduse tuturor categoriilor sociale”, a transmis Lucian Sîrbu, profesor de discipline socio-umane.

Profesorii și elevii colaborează cu deputații europeni, cu alți ambasadori și parteneri și se implică în comunitățile locale. Printre sarcinile concrete ce trebuie realizate în cadrul programului, se află amenajarea Punctului de Informare dedicat Uniunii Europene și actualizat periodic și parcurgerea manualului pus la dispoziție de Parlamentul European cu ambasadorii juniori și alți elevi din școală.

Certificate oferite școlilor participante

La sfârșitul fiecărui an școlar, activitățile vor fi evaluate de către o comisie mixtă formată
din reprezentanți ai instituțiilor amintite, iar după finalizarea programului, școlile sunt certificate drept școli-ambasador. Ambasadorilor seniori și juniori li se înmânează certificate în cadrul unor ceremonii organizate de Biroul local de legătură al Parlamentului European în prezența unor deputați europeni, a autorităților naționale și locale și a partenerilor.

Profesorilor și elevilor li se poate oferi și posibilitatea de a participa la sesiuni Euroscola la Strasbourg sau la alte evenimente organizate de Parlamentul European în țările Uniunii și la Bruxelles sau Strasbourg.

Discuții despre aderarea României la Spațiul Schengen

Ca un preambul la acest program, la invitația profesorului Lucian Sârbu, profesor universitar doctor Cristian Preda de la Universitatea din București, fost parlamentar european a discutat cu elevii clasei a XII-a C pe tema aderării României la Spațiul Schengen. Acesta le-a explicat elevilor, într-un limbaj foarte accesibil, ce este Spațiul Schengen și de ce este atât de importantă libertatea de mișcare în interiorul acestuia, precum și despre condițiile ce trebuie îndeplinite.

Apoi, profesorul Preda le-a vorbit elevilor despre Parlamentul European, explicându-le
cum funcționează și care sunt raporturile acestuia cu celelalte instituții europene, răspunzând la întrebări și dialogând cu elevii. Lecția s-a încheiat în acordurile Imnului Uniunii Europene.

Proiectul este implementat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educației și cu Asociația APDD ,,Agenda 21”.

TrasEU educativ

Tot în cadrul programului, pe 17 noiembrie, elevii clasei a IX-a D (profesor Sîrbu Lucian) au participat la programul ,,TrasEU educativ” (în format online).

Acesta este inițiat de către Reprezentanța Comisiei Europene în România, prin implicarea Elenei Alexa. Astfel, elevii au participat la diverse prezentări interactive pe teme de actualitate pentru Uniunea Europeană: instituții, surse oficiale de informare, mecanisme de funcționare și control, evenimente periodice, politici și strategii pe diverse domenii(educație, mediu, sănătate, călătorii, combaterea fake-news etc.), date și cifre reprezentative.

Proiect despre mediul înconjurător

Tot în luna noiembrie, elevii Liceului ,,Dimitrie Cantemir” Darabani, prin echipa ECO-
TEENS DARABANI”, formată din elevele Enache Delia, Bejinariu Oana, Sănduleac Denisia și
Grădinariu Ștefania(toate din clasa a XI-a C), sub coordonarea profesorului Sîrbu Lucian, au participat la concursul Lider European, cu un proiect de antreprenoriat la categoria „Mediu înconjurător”

La competiția de anul acesta au fost înscrise 387 de proiecte din toată țara, proiectul celor de la ECO-TEENS (aflați la prima participare) obținând 94 de puncte din 100, ultima mențiune acordată în concurs fiind la 97 de puncte. Primele trei proiecte vor participa la finala din 28 noiembrie de la București, următoarele cinci primind mențiuni, toate acestea fiind premiate și financiar.

Campanii adresate elevilor de liceu

Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează anual, în cadrul inițiativei
Campaniile Educaționale pe teme legate de UE, în parteneriat cu Ministerul Educației, concursul Lider European, care se adresează tuturor elevilor de liceu din clasele IX – XII.

Obiectivul concursului este de a promova spiritul Uniunii Europene în rândul tinerilor, având misiunea de a îmbunătăți potențialele abilități de lider ale noilor generații, dar și de a dezvolta abilitățile de lucru în echipă și de orientare în rezolvarea problemelor. Competiția se concentrează pe dezvoltarea de proiecte în oricare dintre domeniile: educație, social, economic, cultural și artistic, mediu, pe baza valorilor UE.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
88 %
1.3kmh
92 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
9 °
vin
6 °
sâm
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De pe vremea când polițiștii și pompierii își ofereau flori unul altuia de Ziua femeii.

EDITORIAL

„Măi, Adriane, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foşti comunişti?“. Este celebra replică...

EPIGRAMA ZILEI

Ar fi fost chiar anormal Să vrea post de preşedinte. El, la învârtit cuvinte, Fiind … ”Crin imperial” !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...